Εμπορία ανθρώπων: ξεκινά η διεθνής διάσκεψη

Εμπορία ανθρώπων:  ξεκινά η διεθνής διάσκεψη

Στο επίκεντρο των εργασιών, οι συγκεκριμένες δράσεις και συνέργειες της Εκκλησίας παγκοσμίως, για την καταπολέμηση του φαινομένου. Πατέρας Fabio Baggio: ένα από τα καθήκοντα της συνάντησης θα είναι να καταστούν λειτουργικές οι Ποιμαντικές Κατευθυντήριες Γραμμές που εγκρίθηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Γίνεται ολοένα και πιο συγκεκριμένη η δέσμευση της Εκκλησίας κατά της εμπορίας ανθρώπων. Από σήμερα και μέχρι τις 11 Απριλίου, το τμήμα μεταναστών και προσφύγων του Dicastero  της Υπηρεσίας για την Πλήρη Ανθρώπινη Ανάπτυξη συγκέντρωσε στο Fraterna Domus του Sacrofano, στην επαρχία της Ρώμης, σχεδόν διακόσιους ειδικούς του φαινομένου, μεταξύ των οποίων επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί και μοναχές προερχόμενοι από όλο τον κόσμο. Ο σκοπός της συνάντησης η οποία δεν είναι ανοιχτή στο κοινό, είναι να μελετήσουν σχέδια που αποσκοπούν στο να καταστήσουν πλήρως λειτουργικούς τους «ποιμαντικούς Προσανατολισμούς σχετικά με την εμπορία ανθρώπων», που καταρτίστηκαν από το ίδιο τμήμα του Dicastero και εγκρίθηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο. Ένας άλλος στόχος, όχι λιγότερο σημαντικός, υποστηρίζουν οι διοργανωτές, είναι η «προώθηση μιας ευρύτερης και βαθύτερης κατανόησης του φαινομένου και η συμβολή στον συντονισμό των δράσεων για την εξάλειψή του».

Πατέρας Baggio: προβληματισμοί για την σεξουαλική εκμετάλλευση και την εργατική δουλεία

Οι μακροσκελείς προβληματισμοί, σχετικά με τους οποίους θα κληθούν να δοκιμαστούν, θα είναι δύο: η εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση και η εργατική δουλεία. Αυτό μας αποκάλυψε ο πατέρας Fabio Baggio,  υποδιευθυντής του τμήματος μεταναστών και προσφύγων του Dicastero της Υπηρεσίας Πλήρους Ανθρώπινης Ανάπτυξης, ο οποίος πρόσθεσε: «Σίγουρα δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα εξετάσουμε επίσης το εμπόριο οργάνων, την εμπορία ανθρώπων για αναγκαστικό γάμο, την εμπορία για δουλεία. Μορφές λιγότερο εντυπωσιακές αλλά περισσότερο ύπουλες και επικίνδυνες».

Η ζήτηση για νέους σκλάβους αυξάνεται συνεχώς

Η Διεθνής Διάσκεψη σχετικά με την εμπορία ανθρώπων δεν θα παραλείψει να αναλύσει τους μηχανισμούς που γεννούν τη ζήτηση για νέους σκλάβους, κινητήριος δύναμη μιας τραγωδίας ολοένα και περισσότερο βιβλικών διαστάσεων. «Αν δεν υφίστατο ζήτηση η εμπορία ανθρώπων δεν θα υπήρχε» λέει ο πατέρας Baggio. «Στις συνεδριάσεις μας – προσθέτει – δεν θα παραλείψουμε τις σύγχρονες αλυσίδες παραγωγής, στις οποίες συχνά εισέρχεται η εργατική δουλεία και η εκμετάλλευση της παράνομης μετανάστευσης».

Συγκεκριμένες ενδείξεις και για την Εκκλησία

Οι «ποιμαντικοί προσανατολισμοί σχετικά με την εμπορία ανθρώπων» που εγκρίθηκαν από τον Άγιο Πατέρα ήδη έγιναν συγκεκριμένες οδηγίες για όλη την Εκκλησία παγκοσμίως. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η διεθνής συνάντηση θα αποτελέσει ένα εργαλείο για την αποτελεσματική και συνεργική δράση του αγώνα. «Στο τέλος της διάσκεψης – αναφέρει ο πατέρας Baggio– οι παρόντες ειδικοί που εκπροσωπούν τις τοπικές εκκλησίες, τις ρωμαϊκές συνόδους και τις καθολικές οργανώσεις, θα δεσμευτούν σε μια συνεργασία με συγκεκριμένες προτεραιότητες. Θα ολοκληρώσουμε τη συνάντησή μας με μια σειρά συγκεκριμένων δράσεων για το μέλλον που θα αποτελέσουν το πρόγραμμά μας για τα επόμενα τρία χρόνια». Τα τελικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στον Πάπα Φραγκίσκο, κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής ακρόασης.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου