Επιμνημόσυνη δέηση από την Καθολική Εκκλησία στους πεσόντες των οχυρών κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Επιμνημόσυνη δέηση από την Καθολική Εκκλησία στους πεσόντες των οχυρών κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Με επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στην προτομή του στην Ερμούπολη, στην πλατεία Άννας Κουτσοδόντη, οι Καθολικοί της Σύρου, τίμησαν τον Διοικητή του Οχυρού Ρούπελ Στρατηγό Γεώργιο Δουράτσο που με το θρυλικό «τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται» έδωσε το στίγμα της ελληνικής αντίστασης.

Προεξάρχοντος του Σεβ/τατου Επισκόπου μας π.Πέτρου Στεφάνου, ο οποίος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση, μαζί με τον εφημέριο της Ενορίας της Ευαγγελίστριας π.Νίκο Ρούσσο, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου, που διοργάνωσε την μικρή αυτή τελετή, πολλών καθολικών αλλά και των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου, αποδόθηκαν τιμές και καταθέσεις στεφάνων στο σπουδαίο αυτό άντρα, η προτομή του οποίου τιμά το νησί μας σήμερα.

Μετά την περσινή διάλυση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου, ο οποίος διοργάνωνε την εκδήλωση αυτή, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών πήρε την πρωτοβουλία η εκδήλωση αυτή να διοργανώνεται από φέτος από εκείνη. Μέσα δε στους στόχους της Ομοσπονδίας είναι πολύ σύντομα τα οστά του Στρατηγού Γεωργίου Δουράτσου, να μεταφερθούν στη Σύρο, με όλες εκείνες τις τιμές που απαιτούνται, γι αυτό και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ.Λεονάρδος Παλαιολόγος, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα εκείνης της εποχής και στη μάχη των Οχυρών και κυρίως του Οχυρού Ρούπελ όπου ήταν διοικητής ο Στρατηγός Γεώργιος Δουράτσος.

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών και στρατιωτικών αρχών αλλά και από εκπροσώπους των Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών.

Ακολούθησε προσφορά καφέ στο καφενείο «Ελληνικόν» από την Ομοσπονδία των Συνδέσμων.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΧΥΡΟΥ ΡΟΥΠΕΛ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΥΡΑΤΣΟΣ

Ο Γεώργιος Δουράτσος γεννιέται την 1η Αυγούστου 1894 στην Άνω Σύρο ως ένα από τα 11 παιδιά του Κάρολου Δουράτσου και της Ελπίδας Βακονδίου. Ολοκληρώνοντας τις σχολικές του υποχρεώσεις, κατατάσσεται στον Εθνικό Στρατό. Η 20ή Σεπτεμβρίου 1915 θα τον βρει στον βαθμό του μόνιμου ανθυπολοχαγού πεζικού, αν και αυτό δεν θα είναι παρά το πρώτο βήμα στη στρατιωτική του εκπαίδευση.

Την ώρα που περνά από διάφορες σχολές πολέμου και κέντρα στρατιωτικής επιμόρφωσης, φοιτά στη Νομική Σχολή, παίρνοντας κάποια στιγμή το πτυχίο του δικηγόρου. Ο λοχαγός Δουράτσος περνά από διάφορες στρατιωτικές μονάδες πεζικού και αναλαμβάνει κάποια στιγμή τη Στρατιωτική Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας, ως ταξίαρχος πια.

Ταυτοχρόνως, είναι μπαρουτοκαπνισμένος και έχει αποδείξει ήδη τη στρατηγική του ικανότητα στη μάχη, παίρνοντας κι αυτός μέρος στη μικρασιατική εκστρατεία. Μετά θα πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο γράφοντας μια από τις πιο χρυσές σελίδες αντίστασης στην Ευρώπη και αργότερα θα συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου.

Το άστρο του θα λάμψει την περίοδο 1940-41, όταν η στρατιωτική ηγεσία τού αναθέτει τη διοίκηση του νευραλγικού οχυρού Ρούπελ, που κάτω από τους τακτικισμούς του θα γίνει ιστορικό…

Ο ταγματάρχης Δουράτσος τιμήθηκε εκτεταμένα για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα. Έλαβε το μετάλλιο της Νίκης Ευρωπαϊκού Πολέμου 1914-1918, το Αριστείο Ανδρείας Επιχειρήσεων Μικράς Ασίας, το Αριστείο Ανδρείας Επιχειρήσεων Οχυρών 1941, το Αριστείο Ανδρείας Επιχειρήσεων Οχυρού Ρούπελ, το μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας, το μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Οχυρού Ρούπελ, το μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Επιχειρήσεων 1941, τον Πολεμικό Σταυρό Γ’ Τάξεως, το παράσημο Φοίνικας Γεωργίου Β’ και τον Σταυρό Γεωργίου Α’. Αποστρατεύθηκε στις 10 Μαΐου 1950 με τον βαθμό του υποστράτηγου. Μέχρι και τον θάνατό του στις 12 Νοεμβρίου 1981, έζησε κοντά στην οικογένεια του αδελφού του, Αντώνη, μιας και ο ίδιος δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ενταφιάστηκε με πλήρεις στρατιωτικές τιμές στο κοιμητήριο του καθολικού ναού Αγίου Λουκά στο Ηράκλειο της Αττικής. Τα οστά του φυλάσσονται στο καθολικό κοιμητήριο της εκκλησίας.

Με απόφαση της δημοτικής αρχής της Ερμούπολης Σύρου, η προτομή του στήθηκε σε περίοπτη θέση της κεντρικής πλατείας. Ανάλογη προτομή τοποθετήθηκε στην είσοδο του Μουσείου του Οχυρού Ρούπελ, που τόσο σφράγισε ο Δουράτσος το ιστορικό του χαρακτήρα του.
 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μόνιμοι Διάκονοι, έγγαμοι και χειροτονημένοι;

ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΑΚΟΝΟΙ ΕΓΓΑΜΟΙ και ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΜΕΝΟΙ;   Εδώ και αρκετά χρόνια, στις ιεροτελεστίες, ιδίως κατά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, οι πιστοί παρατηρούν με κάποια περιέργεια

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 31ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Νοεμβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου