Ελληνική παρουσία σε θέσεις ευθύνης

Ελληνική παρουσία σε θέσεις ευθύνης
για προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ελληνικη_2ή.JPG

Είναι σημαντικό και είναι τιμή για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, να εκπροσωπείται σε διεθνείς οργανισμούς και Επιτροπές.
Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η εκλογή της καθηγήτριας Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Φωτεινής Πατζαρτζή, ως Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Η Επιτροπή είναι το ανώτατο όργανο επίβλεψης της εφαρμογής της Οικουμενικής Διακήρυξης, του Συμφώνου για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και άλλων διεθνών κειμένων από τα κράτη μέλη.
Η Επιτροπή αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, που ψηφίζονται από τα κράτη μέλη.
Η κα Πατζαρτζή έχει εκλεγεί μέλος της εδώ και αρκετά χρόνια και πλέον ανέλαβε Πρόεδρος της, για την επόμενη 2ετία, ψηφισμένη από τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ_ΠΑΡΟΥΣΙΑ_ΣΕ_ΘΕΣΕΙΣ_ΕΥΘΥΝΗΣ.jpg

Η εκλογή της, την 1-3-2021, δεν έλαβε ιδιαίτερη δημοσιότητα στη χώρα μας. Μια ερμηνεία είναι ότι αυτό συνέβη επειδή ανήκει στους στενούς φίλους του προηγούμενου Προέδρου της Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου (ο σύζυγός της, γνωστός καθηγητής της Νομικής Σπ. Φλογαΐτης είναι κουμπάρος του Π. Π.), η θητεία του οποίου δεν ανανεώθηκε…
Η κα Πατζαρτζή ήταν υποψήφια και για τη θέση του Έλληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ήρθε όμως επιλαχούσα, την απόλυτη πλειοψηφία, από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), έλαβε ο 50χρονος αναπληρωτής καθηγητής στο ΔΠΘ κος Ιωάννης Κτιστάκις, ο οποίος θα ξεκινήσει την 9/ετή θητεία του στο Στρασβούργο, εντός των ημερών. Μια πραγματικά άξια επιλογή! Ο Θηβαίος στην καταγωγή επιστήμονας είναι πραγματική “αυθεντία” στο χώρο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με εκτενή και συνεχή αρθρογραφία, σε θέματα μειονοτικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων. Έχει κερδίσει 56 υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είναι επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το 2009.
Διαδέχεται τον καθηγητή Λίνο Σισιλιάνο (2011 – 2020), ο οποίος, όπως και ο προ αυτού, καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, είχαν φθάσει ως τη θέση του Προέδρου του Δικαστηρίου.
Το Δικαστήριο έχει δικάσει πάνω από 1000 Ελληνικές προσφυγές, από τη σύστασή του. Ανάμεσα σε αυτές, επί Χρήστου Ροζάκη, την αμφισβήτηση της νομικής προσωπικότητας της Καθολικής Εκκλησίας των Χανίων από τα Ελληνικά δικαστήρια, δικαιώνοντας, ομόφωνα, την Καθολική Εκκλησία.
Την 1-3-2021 ανέλαβε καθήκοντα Γενικής Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβoυλίου της Ευρώπης η Ελληνίδα κα Χατζηβασιλείου – Τσαβίλη. Είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στη συγκεκριμένη θέση, στην 72ετή ιστορία της Συνέλευσης. Εργάζεται από το 1993 στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πληροφόρηση από ελληνικό τύπο
Φωτογραφίες καυ Κτιστάκι από Θήβα Ράδιο και κας Πατζαρτζή από ΕΡΤ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Δικηγόρος Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου