17 Μαρτίου Μνήμη αγίου Πατρικίου, Επισκόπου

17 Μαρτίου Μνήμη αγίου Πατρικίου, Επισκόπου

α_πατρικιος_φή.JPG

Ο Πατρίκιος γεννήθηκε περίπου το 385 στη Βρετανία. Τα μέλη της οικογένειάς του ήταν Χριστιανοί και ο πατέρας του Καλπούρνιος ήταν Διάκονος μιας εκ των Κοινοτήτων της περιοχής.
Σε ηλικία 16 ετών συνελήφθη και αιχμαλωτίστηκε μαζί με πολλούς άλλους συντοπίτες, από Ιρλανδούς πειρατές και πουλήθηκε ως σκλάβος. Ο αφέντης του, του ανέθεσε να βόσκει κοπάδια στο βόρειο τμήμα του νησιού. Δύο φορές προσπάθησε να αποδράσει ανεπιτυχώς. Παρέμεινε στην Ιρλανδία για έξι χρόνια μέχρι που κατόρθωσε να επιβιβαστεί σε ένα πλοίο και να φτάσει στη Γαλλία. Εκεί, έπειτα από πορεία 28 ημερών ο Πατρίκιος και οι συνοδοιπόροι του έμειναν χωρίς προμήθειες. Μετά από παράκληση του πλοιάρχου και επειδή οι υπόλοιποι ήταν ειδωλολάτρες, ο Πατρίκιος προσευχήθηκε στον Κύριο και το θαύμα συντελέστηκε αφού ύστερα από όχι πολύ χρόνο, παρουσιάστηκε ένα κοπάδι χοίρων…
Επέστρεψε στην πατρίδα του αφού πρώτα περιδιάβηκε τη Γαλλία και την Ιταλία όπου πέρασε αρκετό καιρό σε ένα Μοναστήρι.
Ένα όραμα που είδε τον κάλεσε να γυρίσει και πάλι στην Ιρλανδία, αυτή τη φορά όμως για να αναγγείλει το Χριστιανισμό στους Κέλτες Ιρλανδούς, που πίστευαν στις θεότητες των Δρυιδών.
Αμέσως, μετέβη στην Ωξέρρη της Γαλλίας, όπου δίπλα στον Άγιο Επίσκοπο Γερμανό, προετοιμάζεται για τη νέα αποστολή, λαμβάνοντας τις χειροτονίες του Διακόνου, του Ιερέα και του Επισκόπου.
Το 432 ως Επίσκοπος πλέον πάτησε το πόδι του στην Ιρλανδία και αμέσως άρχισε να κηρύττει το Λόγο του Θεού, περιδιαβαίνοντας όλες τις πατριές στις οποίες εκείνη την εποχή ήταν διηρημένη η Ιρλανδία. Η κάθε πατριά είχε το δικό της άρχοντα (βασιλιά).
Ο Πατρίκιος γνώριζε πολύ καλά πως έπρεπε εκείνους πρώτα να ευαγγελίσει, καθώς ο λαός ακολουθούσε την πίστη του άρχοντά του, πράγμα που έκανε με μεγάλη επιτυχία.
Σύμφωνα με την παράδοση χρησιμοποιούσε το τριφύλλι για να εξηγήσει στους βασιλείς την έννοια της Αγίας Τριάδας. Για το λόγο αυτό το τριφύλλι αποτελεί το εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας. Βάπτισε χιλιάδες πιστών, χειροτόνησε Ιερείς και ανήγειρε πολλούς Χριστιανικούς ναούς.
Ύστερα από ένα τεράστιο έργο ευαγγελισμού, αποδήμησε σε βαθύ γήρας στις 17 Μαρτίου 461.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου