Ελλάς το Μεγαλείο σου!

Ελλάς το Μεγαλείο σου!


Το Κολλέγιο του Μοναχικού Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της εμφανίσεως το έτος 2002 πωλήθηκε στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου. Στο σχετικό Συμβόλαιο αναφέρονται και τα εξής: «Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωσήφ διατηρεί στο διηνεκές το δικαίωμα της χρησιμοποιήσεως από αυτήν, τα μέλη της και τους πιστούς της , του Παρεκκλησίου  του Ιερού Ναού Αγίου Ιωσήφ, που ευρίσκεται  εντός του μεταβιβαζομένου  σήμερα ως άνω  ακινήτου. Το εν λόγω Παρεκκλήσιο θα χρησιμοποιείται  για λειτουργικές  και εν γένει θρησκευτικές εκδηλώσεις , η δε αγοράστρια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  Χίου αναλαμβάνει με φροντίδα  και δαπάνες της  να διατηρεί αυτό συνεχώς κατάλληλο  για τις ως άνω εκδηλώσεις. (βλ. σχετικό συμβόλαιο αρ. 61/2002 σελ. 13).      

Στις 30/1/2007 Το Υπουργείο Πολιτισμού με την υπ. Αριθ. 110811/3045 απόφαση του χαρακτηρίζει ως μνημείο το συγκρότημα του Κολεγίου Χίου (κυρίως κτίριο, Ι. Ναό Αγίου Ιωσήφ και λοιπά βοηθητικά κτίσματα ναό του Αγίου Ιωσήφ στην πόλη της Χίου.

Η απόφαση αυτή κοινοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού σε ένδεκα παραλήπτες μεταξύ των οποίων και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου.

Κάποια στιγμή άρχισαν οι εργασίες  για την  γενική ανακαίνιση του Κολεγίου από μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου.

Στις 9/1/2007 ο Αποστολικός  Τοποτηρητής της Καθολικής  Επισκοπής Χίου και Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου με επιστολή του προς την Ηγουμένη του Ιεράς Μονής Αγίου Ιωσήφ  στην Αθήνα , π. Νικόλαος, την ενημερώνει: « Αυτή τη στιγμή η εικόνα που παρουσιάζει το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωσήφ στη Χίο  είναι ένα κτίριο χτυπημένο από σεισμό……

Στις 6/8/2007 Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωσήφ απευθύνεται προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και συγκεκριμένα στον τότε Αντινομάρχη κ. Παντελή Στεφάνου και του ζητά μεταξύ άλλων: «Παρακαλούμε να προβείτε σε άμεση αποκατάσταση των βλαβών  που έχει υποστεί ο Ιερός Ναός, δια της χρησιμοποιήσεως των υλικών που έχουν καταρριφθεί από την κατεδάφιση τμήματος του Ι. Ναού και του σκευοφυλακίου προτού αυτά εξαφανιστούν και με την εφαρμογή  των μεθόδων και τεχνικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση τους.

Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε  στο Υπουργείο Πολιτισμού – γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων – 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Χίο και στη γενική Διεύθυνση Αναστηλώσεως Μουσείων και τεχνικών έργων  στην Αθήνα.

Το έτος  2007 φάνηκε ότι άρχισαν οι εργασίες για την επισκευή του Κολεγίου.

Στις 23/10/2009  ο Αποστολικός Τοποτηρητής έγραφε στο Νομάρχη, στον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου και στους Νομαρχιακούς Συμβούλους:» Κάποια στιγμή, πριν από τρία χρόνια, δόθηκε η εντύπωση ότι άρχισαν οι εργασίες  για την επισκευή  του Κολλεγίου και του Παρεκκλησίου. Όμως «ω του παραδόξου» αντί να επισκευαστεί το Παρεκκλήσιο  γκρέμισε τη στέγη του  ένα σκαφτικό μηχάνημα  και έκτοτε παραμένει  σε κατάσταση ντροπής για την Εκκλησία, τη Νομαρχία και το νησί της Χίου»…… σας παρακαλώ να προχωρήσει άμεσα  η Νομαρχία της Χίου στην αποκατάσταση της απαράδεκτης εικόνας  που αντικρίζει κάθε ντόπιος ή αλλοδαπός επισκέπτης του νησιού.

Ο Νομάρχης Χίου, κος Λαμπρινούδης  με επιστολή του  στις 27 Οκτωβρίου 2009 μεταξύ άλλων έγραφε στον Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου π. Νικόλαο: «Θέλουμε να σας βεβαιώσουμε ότι με την έναρξη των εργασιών θα ληφθεί μέριμνα για την ανακαίνιση του παρεκκλησίου του Αγίου Ιωσήφ, όπως οφείλουμε».

Στις 29/10/2009 ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος ευχαριστούσε τον κ. Νομάρχη για την άμεση απάντηση στην επιστολή  και κατέληγε: « Σας παρακαλώ προχωρήστε άμεσα στην αποκατάσταση του Παρεκκλησίου, διότι η παρούσα κατάσταση προσβάλει όλους μας. 

Ακολούθησαν πολλές παραστάσεις στους υπεύθυνους θεσμούς και πρόσωπα και σήμερα εν έτει 2017 και παρόλο που οι εργασίες για την ανακαίνιση του Κολεγίου έχουν προχωρήσει, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, η εικόνα του Παρεκκλησίου  του Αγίου Ιωσήφ στην πόλη της Χίου είναι αυτή που  θα μπορούσε να συνοδεύεται  μόνο από την εξής φράση: Μία εικόνα χίλιες λέξεις!

Θαυμάστε τα αποτελέσματα της σοβαρότητας, εντιμότητας και υπευθυνότητας της συγκεκριμένης τοπικής Αυτοδιοίκησης!

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου