ΕΚΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Α

ΕΚΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Α

Σήμερα ο Κύριος μας είπε: «μη νομίσετε ότι ήλθα να καταλύσω το Νόμο ή τους Προφήτες αλλά να εκπληρώσω».
Ο Θεός που είναι Αγάπη και αγαπά υπέρμετρα το λαό του, δεν μπορεί να τον βλέπει απομακρυσμένο από τον εαυτό του, γι’ αυτό και με δική του πρωτοβουλία θέλησε να διατηρεί συνεχώς μαζί του την επικοινωνία και να του δώσει ευκαιρίες επιστροφής στην ευτυχία που είναι ο ίδιος ο Θεός.
Αυτή τη θέλησή του την έκανε γνωστή στον άνθρωπο από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος αμάρτησε. Εξέλεξε ο ίδιος μερικούς ανθρώπους πίστεως και τους απέστειλε να προετοιμάσουν το λαό του στον οποίο επεφύλαξε μία παράδοξη έκπληξη. Όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου ήλθε ο ίδιος στη γη μέσω του Υιού του για να συναντήσει τον άνθρωπο και να τον οδηγήσει όχι πίσω στον επίγειο παράδεισο αλλά αυτό που συμβόλιζε δηλαδή τον αιώνιο παράδεισο που είναι η Βασιλεία του Θεού.
Όταν ήλθε αυτό το πλήρωμα του χρόνου που ο ίδιος ο Θεός θέλησε έστειλε τον ίδιο τον Υιό του που έγινε άνθρωπος για να μιλήσει στον άνθρωπο. Ενώ στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός είχε γίνει γνωστός στο λαό του ως ο Θεός που κρίνει τον άνθρωπο με δικαιοσύνη, με τον ερχομό του Ιησού στη γη παρουσιάζεται στον άνθρωπο ο Θεός που δεν ήλθε για να κρίνει τον άνθρωπο αλλά να σώσει τον άνθρωπο επειδή τον αγαπά. Ο Θεός το τρομερός και ο απρόσιτος, φανερώνεται τώρα στο λαό του ως Πατέρας που είναι πολυέλεος και φιλεύσπλαχνος.
Ο Ιησούς δεν καταργεί το νόμο και τους προφήτες γιατί ήταν τα μέσα τα οποία είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο Θεός για να μιλήσει στο λαό του. Τώρα ο ίδιος ο Θεός στο πρόσωπο του Ιησού ως άνθρωπος αν και τέλειος άνθρωπος και χωρίς αμαρτία τηρεί το Νόμο και τους Προφήτες και ταυτόχρονα τους συμπληρώνει. Ακούσατε ότι ελέχθη εγώ σας λέω.
Μας μιλά με εξουσία με την εξουσία που έχει από τον ίδιο το Θεό Πατέρα, ως Μονογενής Υιός του Πατέρα. Θυμάστε όλοι την ημέρα της Βαπτίσεως του Ιησού όταν ακούστηκε από τον ουρανό η φωνή του Πατέρα: « Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, αυτόν να ακούτε» το ίδιο επαναλήφθηκε και την ημέρα της Μεταμορφώσεώς του στο όρος Θαβώρ ενώπιον τρων τριών μαθητών και αποστόλων του.
Ο Κύριος μας δίνει πολλές ευκαιρίες να ακούσομε το λόγο του και αυτό γίνεται μέσω της Εκκλησίας του η οποία και εγγυάται την αυθεντικότητα του λόγου Του. Μόνο η Εκκλησία του Χριστού έχει το προνόμιο να εξασφαλίζει γνήσιο και αυθεντικό το λόγο του Θεού διότι εις αυτή τον παρέδωσε για να τον διαφυλάξει ανόθευτο και να τον ερμηνεύει σωστά με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Η Εκκλησία του Χριστού είναι σήμερα ο ίδιος ο Χριστός που παρατείνεται μέσα στους αιώνες και μέσω της Εκκλησίας είναι ο ίδιος ο Ιησούς που συνεχίζει με την εξουσία που έχει να διδάσκει τον εκλεκτό λαό της Καινής Διαθήκης που είναι η Εκκλησία του Χριστού.
Οφείλουμε λοιπόν να επωφελούμαστε των ευκαιριών που ο Κύριος μας δίνει και ιδιαίτερα την αγία ημέρα της Κυριακής να ακούσομε τον λόγο του. Όμως δεν αρκεί μόνο να τον ακούμε πρέπει κα να τηρούμε. Μόνοι δεν τα καταφέρνουμε έχουμε ανάγκη από τη χάρη και βοήθεια του Θεού που μετατρέπει την αδυναμία μας σε δύναμη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ακόμη και όταν διαπιστώνουμε πως δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα θέλαμε. Ο Κύριος όμως δεν ανταμείβει μόνο τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας αλλά και τις ίδιες τις προσπάθειές μας.
Όμως δεν αρκεί μια τυπική τήρηση του Νόμου του Θεού γιατί αυτό μπορεί να γίνει και από φόβο για την τιμωρία που μπορεί να ακολουθήσει η παράβασή του. Ο Θεός δεν είναι ο νομοθέτης που περιμένει να παρανομήσουμε για να μας τιμωρήσει. Αλλά είναι ο καλός Πατέρας ο οποίος από αγάπη για μας, μας προσφέρει το λόγο του για να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να τον αγαπήσουμε να διαπιστώσουμε ότι, ό,τι κάνει το κάνει από αγάπη για μας επειδή θέλει να μοιραστεί μαζί μας την ευτυχία του που είναι και ο σκοπός για τον οποίο μας έπλασε.


 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου