Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές πληγές στην κοινή μας Κατοικία

Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές πληγές στην κοινή μας Κατοικία

HΔιεθνής Ημέρα για την πρόληψη της εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος σε περιόδους πολέμου και σε περιπτώσεις ένοπλων συγκρούσεων, είναι μια ευκαιρία για να θυμηθούμε ότι η προστασία των φυσικών πόρων είναι η καλύτερη στρατηγική για τη διατήρηση της ειρήνης

Τα θύματα δεν είναι μόνο οι στρατιώτες και οι πολίτες. Η δραματική κληρονομιά των ένοπλων συγκρούσεων δεν συνδέεται μόνο με τις πόλεις που καταστρέφονται και τα πλήθη των αγνοούμενων. Ένα θύμα που συχνά ξεχνάμε είναι το περιβάλλον που καταστρέφεται όλο και περισσότερο από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που μπορούν να αφήσουν βαθιά και ανεξίτηλα σημάδια. Για να υπενθυμίσουμε αυτή τη σοβαρή πληγή σήμερα, πραγματοποιείται από τον Ο.Η.Ε. η Ημέρα για την αποφυγή της εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος σε καταστάσεις πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων.

Πληγές που εξακολουθούν να είναι ανοικτές

Πολλές είναι οι μακροχρόνιες ζημιές για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων που προκαλούνται από την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος σε περιόδους πολέμου: τμήματα της επικράτειας του Βελγίου και της Γαλλίας εξακολουθούν να υποφέρουν από την μόλυνση των βαρέων μετάλλων που χρησιμοποιήθηκαν στα όπλα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Δεκάδες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν έχουν επίσης καταστρέψει περισσότερα από τα μισά δάση της Χώρας. Στην Κολομβία και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεκαετίες πολέμου έχουν καταστρέψει ολόκληρα οικοσυστήματα.

Το περιβάλλον χρησιμοποιείται ως όπλο

Το περιβάλλον χρησιμοποιείται επίσης ως συμπληρωματικό όπλο: κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, για παράδειγμα, έγιναν πλημμύρες για να εμποδίσουν την πρόοδο του στρατού. Στο Βιετνάμ ολόκληρα δάση εξαλείφτηκαν με τη χρήση χημικών μέσων, προκειμένου να εξαναγκάσουν τους μαχητές του εχθρού να εγκαταλείψουν την κρυψώνα τους. Ακόμη και τα ναυάγια των ένοπλων συγκρούσεων συνεχίζουν να θανατώνουν θύματα: πλαστικά και υδρογονάνθρακες με τις βροχές και τις μεταβολές της θερμοκρασίας διασκορπίζονται, δηλητηριάζοντας το περιβάλλον και τα ζωντανά όντα. Ακόμη και σήμερα, προκειμένου να επιτύχουν στρατιωτικά πλεονεκτήματα, μολύνουν πηγάδια νερού, καίνε καλλιέργειες, δηλητηριάζουν εδάφη.

Πάπας: η φυσική ισορροπία απειλείται από τα νέα όπλα

«Ο πόλεμος προκαλεί πάντα σοβαρές ζημιές στο περιβάλλον». Αυτό υπενθυμίζει ο Πάπας Φραγκίσκος στην εγκύκλιο επιστολή του Laudato Si’ προσθέτοντας ότι ενόψει της εξάντλησης ορισμένων πόρων, είναι προβλέψιμο «ότι θα δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό σενάριο για νέους πολέμους συγκαλυπτόμενους με ευγενείς αξιώσεις».

«Ο πόλεμος πάντα προκαλεί σοβαρές ζημιές στο περιβάλλον και στον πολιτιστικό πλούτο, και οι κίνδυνοι γίνονται τεράστιοι όταν σκεφτούμε τα πυρηνικά και βιολογικά όπλα. Πράγματι, παρά τις διεθνείς συμφωνίες που απαγορεύουν τον πόλεμο με χημικά, βακτηριολογικά και βιολογικά όπλα, παραμένει γεγονός ότι στα εργαστήρια η έρευνα συνεχίζεται για την ανακάλυψη νέων επιθετικών όπλων, ικανών να μεταβάλλουν τη φυσική ισορροπία. (Από την Εγκύκλιο Επιστολή Laudatosi’ του Πάπα Φραγκίσκου)».

Περιβάλλον και ειρήνη

Ο σκοπός της σημερινής Ημέρας είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις του πολέμου και των ένοπλων συγκρούσεων στο περιβάλλον. Η Ατζέντα 2030 του Ο.Η.Ε. αναγνωρίζει ρητά ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ειρήνη και ασφάλεια». Για τα Ηνωμένα Έθνη η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες των ευρύτερων στρατηγικών που στοχεύουν στην πρόληψη των συγκρούσεων και τη διατήρηση της ειρήνης. Πράγματι, μια διαρκής ειρήνη δεν μπορεί να διασφαλιστεί εάν καταστραφούν οι φυσικοί πόροι και διακυβευθεί η ισορροπία των εδαφών και των οικοσυστημάτων.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου