Εκκλησία και Ισλάμ, η φιλία ενισχύεται

Εκκλησία και Ισλάμ, η φιλία ενισχύεται

Είκοσι ημέρες από το τέλος του ταξιδιού του Πάπα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια αντιπροσωπεία της χώρας του Κόλπου ανέφερε στον Πάπα στο Βατικανό τις πρώτες αποφάσεις καρπός της Διακήρυξης που υπέγραψαν από κοινού, στις 4 Φεβρουαρίου, μαζί με τον Μεγάλο Ιμάμη του al-Azhar.

«Η ιστορία δεν θα ξεχάσει». Ο Σεΐχης Abdallah Ben Zayed Al Nahyan, Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μόλις έλαβε από τον Πάπα το δώρο των 200 αντιγράφων της Διακήρυξης για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη και σχολιάζει με τα εξής λόγια τη σημασία της χειρονομίας που πριν από είκοσι ημέρες, έθεσε μια νέα πορεία στις σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας και του Ισλάμ. Τα αντίγραφα φέρουν στο εξώφυλλο το πλάνο που απεικονίζει τον Φραγκίσκο και τον Μεγάλο Ιμάμη του Al-Ahzaral– Tayyib τη στιγμή της από κοινού υπογραφής του εγγράφου που επιλέγει ως κοινή γλώσσα «τον πολιτισμό του διαλόγου».

Οι πρώτες αποφάσεις

Και εις ανάμνηση εκείνης της στιγμής, η επίσημη αντιπροσωπεία των Εμιράτων, υπό την ηγεσία του Σεΐχη BenZayed, έγινε δεκτή στην κατοικία στην Santa Marta γύρω στις 12:30. Ο στόχος ήταν να κοινοποιήσουν προσωπικά στον Φραγκίσκο, τα πρώτα συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις αρχές που περιέχονται στην Διακήρυξη, ορισμένες ήδη υλοποιημένες και άλλες υπό πραγματοποίηση. Ο Πάπας και ο Σεΐχης είχαν μια συνομιλία για 45 λεπτά πριν προχωρήσουν στην ανταλλαγή δώρων και συνεχίσουν με το γεύμα στην κατοικία του στη Santa Marta. Εκτός από τα αντίγραφα της Διακήρυξης για την Ανθρώπινη Αδελφότητα, ο Φραγκίσκος θέλησε να δώσει ένα πρωτότυπο αντίγραφο χαρακτικού που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα που παρουσιάζει τα έργα κατασκευής στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, και τέσσερα μεγάλα φωτογραφικά άλμπουμ για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με μια σειρά από στιγμιότυπα ενθύμιο της επίσκεψης του Πάπα στα Εμιράτα.

Οι λίθοι της ανοχής

Μοναδικό και πολύτιμο και ένα από τα δώρα του Σεΐχη προς τον Πάπα, μια κασετίνα με λίγες χρυσές και χάλκινες πέτρες που καλύπτονται εξ ολοκλήρου με επιγραφές στα αραβικά, μηνύματα εμπνευσμένα από αγάπη και ανεκτικότητα. Ένα «στέρεο» σύμβολο που θυμίζει το πνεύμα της Διακήρυξης, ενός καθολικισμού και ενός Ισλάμ που επιθυμούν να προχωρήσουν χέρι – χέρι, σε μια φιλία, όπως αυτή που έχει δεσμεύσει εδώ και καιρό τους δύο υψηλόβαθμους εκπροσώπους τους. Σίγουρα πρόκειται για ένα ιστορικό έγγραφο που εν τω μεταξύ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στον Ισλαμικό κόσμο ξαναγράφει αργά το χρονικό.

Χειρονομία αδιανόητη μέχρι πρότινος

Μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής των νέων που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι πριν από δύο εβδομάδες, ο ίδιος ο Σεΐχης Ben Zayed τόνισε τα βήματα που έγιναν από τον Πάπα και από τον Μεγάλο Ιμάμη. «Ποιος από εμάς – είπε – θα μπορούσε να φανταστεί ότι δύο σύμβολα αυτού του μεγέθους θα ξεπερνούσαν όλα τα εμπόδια για να σφραγίσουν ένα έγγραφο συμφιλίωσης, σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από πολιτικές αντιθέσεις, από υποκίνηση μίσους, βίας και εξτρεμισμού;».

Μοναδική οδός, «να δώσουμε τα χέρια»

Η απάντηση έγκειται στη δύναμη των αξιών που οι δύο θρησκείες επέλεξαν να μοιραστούν, στην καταδίκη όλων των μορφών μισαλλοδοξίας κυρίως τις ένοπλες, στην έκκληση προς τους κυβερνώντες να εγγυηθούν την ελευθερία και τα δικαιώματα και να σταματήσουν «την εκδίωξη αθώου αίματος», στον σεβασμό για τις γυναίκες, για τη ζωή, για την έκφραση της προσωπικής πίστης και για το σπίτι του κόσμου όπου όλοι κατοικούμε. Μια Διακήρυξη που θα μελετηθεί σίγουρα. Αλλά το σημείο εκκίνησης, και κρίσιμο σημείο, το επέδειξε ο Πάπας Φραγκίσκος στους δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής από το Αμπού Ντάμπι: «Αν εμείς οι πιστοί δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε τα χέρια, να εναγκαλιστούμε, να φιληθούμε και να προσευχηθούμε, η πίστη μας θα νικηθεί».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου