7 εκατομμύρια άτομα κινδυνεύουν από πείνα και υποσιτισμό

7 εκατομμύρια άτομα κινδυνεύουν από πείνα και υποσιτισμό

Σύμφωνα με τρεις υπηρεσίες του Ο.Η.Ε., τις F.A.O., UNICEF και PAM, σχεδόν 7 εκατομμύρια άτομα στο Νότιο Σουδάν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια έντονη επισιτιστική ανασφάλεια κατά τη διάρκεια της ισχνής περιόδου (Μάιος – Ιούλιος). Περίπου 860.000 μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών σοβαρά υποσιτισμένα

Η αναφορά για την Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση των Φάσεων Διατροφικής Ασφάλειας Ipc, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Jubaαπό την κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία (Unicef)  και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) δείχνει ότι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε σοβαρή ανασφάλεια όσο αφορά στα τρόφιμα ήδη έχει αυξηθεί κατά 13% από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Μεταξύ αυτών, περίπου 30.000  άνθρωποι βιώνουν μια ακραία επισιτιστική ανασφάλεια (σε επίπεδο καταστροφής ή IPC5, το ανώτερο επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας) στα κράτη Jonglei και Laghi, στο ανατολικό και κεντρικό Νότιο Σουδάν.

Η ανασφάλεια για τα τρόφιμα είναι αποτέλεσμα των συνεπειών της σύγκρουσης

Η αναφορά δείχνει ότι η επισιτιστική ανασφάλεια εξακολουθεί να προκαλείται από έναν συνδυασμό γεγονότων της σύγκρουσης, της ανεπαρκούς παραγωγής τροφίμων και της μετατόπισης μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Η τοπική παραγωγή σιτηρών το 2019 θα παράσχει μόνο το 52% των αναγκών της χώρας, σε σύγκριση με το 61% το 2018. Η σύγκρουση εξακολουθεί να υπονομεύει την παραγωγή τροφίμων, να υποβαθμίζει το ζωικό κεφάλαιο και να περιορίζει την πρόσβαση των ανθρώπων σε εναλλακτικές πηγές τροφίμων. Οι μακρές περίοδοι ξηρασίας, πλημμύρων, ασθενειών των καλλιεργειών και των παρασιτικών μολύνσεων επηρέασαν σοβαρά τη γεωργική παραγωγή, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις βροχοπτώσεις. Οι φτωχοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι από  τις υψηλές τιμές των τροφίμων και από την περιορισμένη διαθεσιμότητα τροφής στις αγορές.

Ταμείο έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια

Υπάρχει έκτακτη ανάγκη από περισσότερα κεφάλαια για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να σωθούν ζωές και να προστατευθούν τα μέσα διαβίωσης. Με το σημερινό επίπεδο βοήθειας, σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 50.000 άτομα θα ζήσουν μια κατάσταση καταστροφής (ακραία επισιτιστική ανασφάλεια) μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου. Χωρίς βοήθεια ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ανέλθει σε 260.000.

FAO: οι ανησυχητικές προβλέψεις και η επισιτιστική ασφάλεια εξακολουθούν να επιδεινώνονται

«Μαζί με τον λαό του Νοτίου Σουδάν, οφείλουμε να δράσουμε επειγόντως για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Η προτεραιότητά μας είναι  να υποστηρίξουμε τις οικογένειες για να διατηρήσουν και να αυξήσουν την παραγωγή τους και να βοηθήσουν τις αγρο-ποιμαντικές κοινότητες να διατηρήσουν τα προς το ζην. Πέρυσι, η διανομή σπόρων και γεωργικών εργαλείων από τον FAO  είχε θετικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, αλλά αυτό δεν επαρκεί», δήλωσε ο Pierre Vauthier, εκπρόσωπος του FAO στο Νότιο Σουδάν. "«Αν η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν γίνει απολύτως σεβαστή, ο FAO  θα μπορέσει να συνεχίσει να υποστηρίζει τους επαναπατριζόμενους να οικοδομήσουν εκ νέου μέσα για τη διαβίωσή τους και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη του έθνους» πρόσθεσε.

PAM: περισσότερη ανάγκη για βοήθεια έχουν οι υποσιτισμένες γυναίκες και τα παιδιά

Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος λιμού σε περιοχές που είναι ήδη πολύ επισφαλείς όσο αφορά στον τομέα τροφίμων, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η γενική κατάσταση στη χώρα και σημειωθεί παρατεταμένη απουσία ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι περιοχές της χώρας που απειλούνται ιδιαίτερα είναι η Unity, Jonglei, Άνω Νείλος και Lakes. «η ανασφάλεια τροφίμων έχει αυξηθεί το 2019», δήλωσε ο Simon Cammel beeck,  προσωρινός διευθυντής του PAM στο Νότιο Σουδάν. «αν δεν αυξηθούν επειγόντως οι ανθρωπιστικές δράσεις και αυτές της ανάκτησης όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα διατρέχουν κίνδυνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς οι περισσότεροι που χρήζουν βοηθείας είναι οι υποσιτισμένες γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη αύξηση των αναγκών σε τρόφιμα».

UNICEF: 860.000 μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών σοβαρά υποσιτιζόμενα

Τα επίπεδα υποσιτισμού παραμένουν κρίσιμα σε πολλές περιοχές με περίπου 860.000 μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών σοβαρά υποσιτισμένα. Ωστόσο, είναι πιθανόν σε πολλές περιοχές της χώρας κατά την επόμενη ισχνή περίοδο να υπάρξει περαιτέρω αύξηση στον ήδη οξύ υποσιτισμό. «Δεδομένου ότι η πρόσβαση στις πιο ευάλωτες κοινότητες έχει βελτιωθεί μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο όσο αφορά στον σοβαρό υποσιτισμό των μικρών παιδιών, σε ένα ποσοστό ανάκτησης άνω του 80%, δήλωσε ο Andrea Suley, εκπρόσωπος της UNICEF στο Νότιο Σουδάν. «Ωστόσο, το πρόγραμμά μας για τη διατροφή έχει ένα χάσμα χρηματοδότησης 88%, δηλαδή 55,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν η χρηματοδότηση δεν εξασφαλιστεί εγκαίρως, τα μικρά παιδιά που ξέρουμε πώς θα σώσουμε μπορεί να μην τα καταφέρουν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου