Έκκληση του Πάπα για την Αμαζονία

Έκκληση του Πάπα για την Αμαζονία 

 

Μετά την απαγγελία της μαριανής προσευχής, ο Πάπας απηύθυνε ισχυρή έκκληση να σταματήσουμε τις πυρκαγιές στην Αμαζονία. Πάνω από 2.250 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης καίγονται. Αυξάνει η διεθνής πίεση, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο τραπέζι των G7.
Από το παράθυρο την ώρα του Angelus, ο Πάπας ζητά έντονα την δέσμευση όλων για να σταματήσουν οι φλόγες που εδώ και μήνες ερημώνουν το δάσος του Αμαζονίου και που τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί δραματικά, ώστε να γίνονται ορατές από το διάστημα σε μια περιοχή πάνω από 2.250 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και να καλύπτουν εντελώς τον ουρανό του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, με ένα σύννεφο πυκνού καπνού.

Όλοι μας ανησυχούμε για τις τεράστιες πυρκαγιές που έχουν αναπτυχθεί στην Αμαζονία. Προσευχόμαστε ώστε, με τη δέσμευση όλων, να τεθούν υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατόν. Αυτός ο δασικός πνεύμονας είναι ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη μας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο τραπέζι τον G7
Μόλις χθες, ξεκίνησε το σχέδιο για να σταματήσουν οι πυρκαγιές με την εγκατάσταση πάνω από 44 χιλιάδες στρατιωτών υποστηριζόμενοι από εναέρια, ναυτικά και χερσαία μέσα. Οι δασικές περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκονται στη Randonia, Βολιβία, Βραζιλία αλλά τώρα πια, οι φλόγες έχουν φθάσει και στην Παραγουάη. Το περιβαλλοντικό δράμα το οποίο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ολόκληρο το παγκόσμιο οικοσύστημα, προκάλεσε εκτός από την αντίδραση του Πάπα Φραγκίσκου και εκείνη πολλών ηγετών κρατών και κυβερνήσεων και ξεκίνησε τη διεθνή κινητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους ενάντια στον βραζιλιάνο πρόεδρο Bolsonaro που κατηγορεί τα γειτονικά κράτη για «αδιαφορία», φθάνοντας χθες, στο Μπιαρίτζ, στη Γαλλία στο τραπέζι των G7 που θα ήταν σε θέση να προβλέψει διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Βραζιλίας.

72 χιλιάδες πυρκαγιές από τον Ιανουάριο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Bolsonaro οι πυρκαγιές είναι ο μέσος όρος εκείνων που συνέβησαν τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας, από τον Ιανουάριο έως σήμερα, στο τροπικό δάσος, υπήρξαν 72 χιλιάδες πυρκαγιές, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 84% σε σχέση με εκείνες του 2018. Η κύρια αιτία, για τις πυρκαγιές, φαίνεται ότι πάντα είναι η αποψίλωση των δασών, για την οποία η χρήση της φωτιάς χρησιμοποιείται συνήθως για την απόκτηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων, το συντομότερο δυνατόν.

Η έκκληση των λατινοαμερικανών επισκόπων
Αυτή είναι μια ανησυχητική κατάσταση η οποία οδήγησε και τη Διάσκεψη των Επισκόπων της Βραζιλίας να κατέβει στο πεδίο της μάχης με αποφασιστικότητα. «Είναι επείγον – διαβάζουμε – οι κυβερνήσεις των χωρών του Αμαζονίου, ιδιαίτερα της Βραζιλίας, να λάβουν σοβαρά μέτρα για να σώσουν μια καθοριστική περιοχή για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη. Δεν είναι πλέον στιγμή για παραλογισμούς και αποκλίσεις όσο αφορά σε κρίσεις και λόγια». Τη φωνή τους ανυψώνουν επίσης οι αρχιερείς του Μεξικού καθώς και εκείνοι της Παραγουάης όπου καίγονται 40 χιλιάδες εκτάρια δασών και βοσκοτόπων στην περιοχή Τσάκο. Ο κίνδυνος για τον πνεύμονα του κόσμου ο οποίος από μόνος του παράγει το 20% του οξυγόνου του πλανήτη και το 10% της βιοποικιλότητας, δεν αφορά μόνο στη χλωρίδα και στην πανίδα αλλά και στους αυτόχθονες πληθυσμούς και φυλές που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το δάσος τους, που αν και δεν είναι το τελευταίο, διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μετάφραση: ρφ
 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου