Πατριάρχης Βαρθολομαίος: διαφυλάττουμε τη Δημιουργία

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: διαφυλάττουμε τη Δημιουργία

Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, αλλά και εκείνες στη Σιβηρία και στην Αφρική και οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Αρκτική και στην Αλάσκα αποτέλεσαν το επίκεντρο της έκκλησης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την προστασία της Δημιουργίας.
«Προσευχόμαστε για όλους εκείνους που απειλούνται ή πλήττονται από πυρκαγιές σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ζητάμε από όλους τους πιστούς και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να εξετάσουν προσεκτικά τον τρόπο που ζούμε, τι καταναλώνουμε και ποιες είναι οι προτεραιότητές μας»: αυτό αποτελεί την καρδιά της έκκλησης του Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίου, που δημοσιεύθηκε χθες. «Τις τελευταίες εβδομάδες – όπως αναφέρεται στο κείμενο – ο πλανήτης μας έγινε μάρτυρας μεγάλων άγριων πυρκαγιών σε ολόκληρο τον κόσμο, από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου και τις ερημικές περιοχές της Αφρικής, έως τις περιοχές που συνήθως είναι καλυμμένες με χιόνι, όπως η Αρκτική και η Αλάσκα αλλά και χώρες που βρίσκονται πολύ μακριά από αυτές, όπως η Ισπανία και η Σιβηρία».

Κινδυνεύουν τα οικοσυστήματα του κόσμου
«Μήνα με το μήνα, βιώσαμε ρεκόρ θερμοκρασιών και πρωτοφανή κύματα καύσωνα – γράφει ο Βαρθολομαίος – με την ερήμωση εκατομμυρίων στρεμμάτων και την καταστροφή εκατομμυρίων ανθρώπων». Όχι μόνο: «Η ένταση αυτών των πυρκαγιών – υπογραμμίζει ο Πατριάρχης – αυξάνεται προοδευτικά και εντείνεται», αλλά επιβάλλει «ριζικές αλλαγές» από την πλευρά του ανθρώπου. Αυτές οι πυρκαγιές, πράγματι – υπογραμμίσει επίσης ο Βαρθολομαίος – απειλούν «τα οικοσυστήματα του κόσμου που γίνονται ολοένα και περισσότερο ευάλωτα».

Η σημασία των δέντρων
Ειδικότερα τα δέντρα είναι αυτά που πλήττονται από τις φλόγες: και όμως – υπενθυμίζει ο Πατριάρχης – «είναι ζωτικής σημασίας για τη γη, για την επιβίωσή μας και για την ψυχή μας», επειδή «είναι πολύτιμα όχι μόνο από αισθητικής πλευράς ή εμπορικής, αλλά επίσης και κυρίως για την άμυνά μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή». Ως εκ τούτου, συνιστά ο Βαρθολομαίος, «η φύτευση περισσότερων δέντρων αποτελεί σίγουρα μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, αλλά η ελαττωμένη κοπή δέντρων είναι ίσως η πιο πειστική απάντηση στην υπερθέρμανση του πλανήτη».

Οικουμενικές πρωτοβουλίες
Ο Πατριάρχης προειδοποιεί ενόψει, των «τρομερών επιπτώσεων» που προκαλούνται από την «αύξηση του επιπέδου των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα», καλώντας να «εξετασθεί η θεμελιώδης ευθραυστότητα της φύσης, οι περιορισμένοι πόροι του πλανήτη μας και η μοναδική ιερότητα της δημιουργίας». Τέλος, η ανακοίνωση ότι την 1η Σεπτεμβρίου – ημερομηνία κατά την οποία θα τελεστεί, σε οικουμενικό επίπεδο, η πέμπτη παγκόσμια Ημέρα προσευχής για τη φροντίδα της Δημιουργίας, η οποία καθιερώθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο στις 10 Αυγούστου 2015 – θα παρουσιαστούν οι διάφορες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του Πατριαρχείου τα τελευταία τριάντα χρόνια, υπέρ της «διαφύλαξης της δημιουργίας του Θεού».

Καίγεται επίσης η Αφρική
Εν τω μεταξύ, ο κόσμος συνεχίζει να καίγεται: εκτός από την Αμαζονία – για την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση κατά το Angelus της 25ης Αυγούστου – τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν 6.902 πυρκαγιές στην Αγκόλα και 3.395 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ άλλες εστίες φωτιάς ανάβουν στη Ζάμπια. Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που ανέρχονται σε πάνω από 5 εκατομμύρια εκτάρια δασικών εκτάσεων τα οποία πήραν φωτιά στη Σιβηρία στις αρχές του Αυγούστου και από την πολύ σοβαρή πυρκαγιά που ξέσπασε πρόσφατα στην ορεινή περιοχή Cruz de Tejeda, στα Κανάρια νησιά. Στα τέλη του Ιουλίου, πρωτοφανείς φλόγες εμφανίστηκαν στη Γροιλανδία και στην Αλάσκα.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου