Είθε να διατηρηθεί το πνεύμα της ενότητας στο χρόνο

Είθε το πνεύμα της ενότητας να διατηρηθεί στο χρόνο

Είθε_το_πνεύμα_2.jpeg

Στη μνήμη της Μαρίας Βιντζιάνι, που πέθανε ακριβώς πριν από ένα χρόνο στην ηλικία των 99 ετών, πρωτοπόρος του οικουμενισμού στην Ιταλία, η Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών, η οποία θα λήξει στις 25 Ιανουαρίου 2021, μας οδηγεί να σκεφτούμε αυτό έτος την εικόνα της αμπέλου και των κλαδιών της, όπως αναφέρεται στη βιβλική περικοπή του Αποστόλου Ιωάννη. Πράγματι, το θέμα είναι: «Παραμείνετε στην αγάπη μου: θα κάνετε πολύ καρπό». Η άμπελος είναι Χριστός και ο αμπελουργός είναι ο Πατέρας. «Μπορείτε να αποδώσετε καρπούς μόνο ενωμένοι με τον Χριστό. Υπό αυτήν την έννοια – δηλώνει ο Πιέρο Στέφανι, Πρόεδρος της Γραμματείας Οικουμενικών Δραστηριοτήτων, που ιδρύθηκε από την ίδια τη Βιντζιάνη – ο Χριστός είναι το θεμέλιο όλων των Εκκλησιών και δυνάμει αυτού δεν παράγεται καρπός επειδή ανήκουμε σε μια μεμονωμένη Εκκλησία, αλλά επειδή όλες οι Εκκλησίες είναι Εκκλησίες του Χριστού».

«Ο οικουμενισμός βιώνει μια ιδιαίτερα περίπλοκη στιγμή, όχι μόνο λόγω της τρέχουσας πανδημικής κατάστασης, αλλά και επειδή ο χριστιανισμός σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στην Ευρώπη, σίγουρα πάσχει από μείωση της δημόσιας παρουσίας του, που έχει αντίκτυπο στη συλλογική ζωή», εξηγεί ο Στέφανι. «Εάν οι Εκκλησίες δεν τεθούν μαζί για να επαναπροωθήσουν το Ευαγγέλιο, το χριστιανικό μήνυμα πράγματι διακυβεύεται όλο και περισσότερο σε σύγκριση με άλλες ιστορικές στιγμές κατά τις οποίες οι Εκκλησίες ήταν πιο σταθερές».

Όχι μόνο ζήτημα καλής γειτονίας

«Ο Οικουμενισμός είναι πλέον μια αναπόφευκτη γραμμή για τη μετάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου», εξηγεί ο Στέφανι, ο οποίος αναφέρεται σε αυτό που μερικές φορές ονομάζεται “οικουμενισμός της διπλανής πόρτας”. «Είναι αλήθεια ότι ο οικουμενισμός δεν είναι απλώς ζήτημα αρχών, αλλά και σχέσεων. Τις τελευταίες δεκαετίες άλλαξε πολύ η σχέση με τον Ορθόδοξο κόσμο, ο οποίος είναι πολύ πιο κοντά μας από ό,τι στο παρελθόν, απλώς σκεφτείτε τους Ρουμάνους και την ευρεία παρουσία τους σε όλη την ιταλική επικράτεια».

Ας μην περιορίζεται το οικουμενικό πνεύμα σε μία εβδομάδα

Η Εβδομάδα της Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών είναι μια ευκαιρία για να επανεύρουμε το πνεύμα της κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών. Ωστόσο, χωρίς να μειώνεται απολύτως το εύρος και η έντασή της Εβδομάδας αυτής, υπογραμμίζεται ο κίνδυνος να γίνει μια απομονωμένη στιγμή. Θα ήταν επιθυμητό να τη θεωρήσουμε ως μέρος μιας πορείας κατά τη διάρκεια του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματεία Οικουμενικών Δραστηριοτήτων πρότεινε να επεκταθεί αυτή η πορεία ως την Πεντηκοστή.

Η μετάδοση του οικουμενικού πνεύματος στις νέες γενιές

Το οικουμενικό πνεύμα έχει ένα επίπεδο συνάντησης που μπορεί τώρα να γίνει με έναν πολύ άμεσο τρόπο, καθώς και ένα επίπεδο ανεπίλυτων ερωτήσεων που έχουν τις ρίζες τους στον πολιτισμό, την ιστορία, τη θεολογία. «Ένα παράδοξο – λέει ο Στέφανι – είναι ότι όλες οι ιστορικές Εκκλησίες έχουν δυσκολία στη μετάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου από γενιά σε γενιά. Και αυτή η εσωτερική δυσκολία μας οδηγεί να δούμε ότι υπάρχει ομοιότητα μεταξύ των διαφόρων Εκκλησιών που έχει να κάνει ακριβώς με τη μορφή μετάδοσης των δεδομένων της πίστης Η Γραμματεία προτείνει το επόμενο καλοκαίρι να γίνει μια συνεδρία εργασίας αφιερωμένη στο σημαντικό θέμα του γλωσσολογίου μετάδοσης του οικουμενικού πνεύματος στους νέους.

Προς την Κυριακή του Λόγου του Θεού

Την επόμενη Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, θα εορταστεί η Κυριακή του Λόγου του Θεού. Μια ειδική περίσταση για να συναχθεί ο λαός του Θεού γύρω από τη Βίβλο, όπως μας καλεί ο Πάπας Φραγκίσκος. Μια μέρα γιορτής και εορτασμού για να επαναφέρετε την Αγία Γραφή στο κέντρο της ζωής μας, μαζί με την Θεία Ευχαριστία, μέσα από εμπειρίες και στιγμές ανάγνωσης, εμβάθυνσης και πνευματικού προβληματισμού που πρέπει να βιώσουμε ως κοινότητα. Μια μέρα που εμπίπτει στο πλαίσιο της Εβδομάδας για την Ενότητα των Χριστιανών για να μας υπενθυμίσει ότι αυτό που ενώνει όλους τους Χριστιανούς είναι το Βάπτισμα και ο Λόγος του Θεού.

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου