«Είναι κουραστικό να βάζουμε τον εαυτό μας στη «θέση των άλλων», επειδή είμαστε σκλάβοι του εγωισμού

«Είναι κουραστικό να βάζουμε τον εαυτό μας στη «θέση των άλλων», επειδή είμαστε σκλάβοι του εγωισμού 


«Είναι πολύ κουραστικό να μπαίνουμε στη θέση των άλλων, επειδή συχνά είμαστε σκλάβοι του εγωισμού μας». Είναι η άποψη του Πάπα Φραγκίσκου, κατά τη συνέντευξη που έδωσε στο μηνιαίο περιοδικό του δρόμου “Scarp de’tenis”, ένα εκδοτικό και κοινωνικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την Caritas Ambrosiana και την Caritas Italiana, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2017, από το δελτίο της Αγίας Έδρας.

«Το να μπούμε στη θέση των άλλων – παρατήρησε ο Ποντίφικας παραφράζοντας το όνομα του μηνιαίου περιοδικού στο οποίο έδωσε τη συνέντευξη – σημαίνει να έχουμε μεγάλη ικανότητα κατανόησης, να κατανοούμε τη στιγμή και τις δύσκολες καταστάσεις.
Δίνω ένα παράδειγμα: κατά την περίοδο πένθους υποβάλλουμε συλλυπητήρια, λαμβάνουμε μέρος στην εξόδιο ακολουθία ή στη λειτουργία, αλλά είναι πραγματικά πολύ λίγοι, εκείνοι που βάζουν τον εαυτό τους στη θέση εκείνου του χήρου ή της χήρας ή εκείνου του ορφανού»

Ο Φραγκίσκος αναγνωρίζει ότι «δεν είναι εύκολο» «να μπαίνουμε στη θέση των άλλων», που σημαίνει «υπηρεσία, ταπεινότητα, μεγαλοψυχία, τα οποία να είναι επίσης και μια έκφραση ανάγκης». Εκείνος εξηγεί ότι έχει συναντήσει συχνά άτομα που, αφού αναζήτησαν παρηγοριά σε ένα χριστιανό, είτε πρόκειται για έναν λαϊκό, είτε για έναν ιερέα, είτε για μια μοναχή, του είπαν: «Ναι, με άκουσε, αλλά δεν με κατάλαβε».

Πράγματι, σχολιάζει ο Άγιος Πατέρας, «συχνά για να αντισταθμίσουμε αυτή την έλλειψη μεγαλείου, πλούτου και ανθρωπιάς χανόμαστε στα λόγια. Μιλάμε. Μιλάμε. Συμβουλεύουμε». Αλλά – σύμφωνα με τον Πάπα – «όταν υπάρχουν μόνο λόγια ή πάρα πολλά λόγια δεν υπάρχει αυτό το «μεγαλείο» του να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση των άλλων».

Μετάφραση:ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου