«Είναι καθήκον της Εκκλησίας να διευκρινίσει τη διδασκαλία»
Η Εκκλησία έχει το «καθήκον» να διευκρινίσει τη διδασκαλία, αλλά με μία στάση, «πάντοτε ανοικτή, πάντοτε ελεύθερη». Αυτό ανέφερε ο Πάπας στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προχθές Παρασκευή 19 Μαΐου 2017.
Στο Παρεκκλήσιο του «Οίκος Αγία Μάρθα», ο Ποντίφικας πρόσφερε μία πνευματική μελέτη πάνω στη «Σύνοδο της Ιερουσαλήμ» στην οποία αποφασίστηκε, γύρω στο 49 μΧ, ότι όσοι εγκαταλείπουν την ειδωλολατρία και ακολουθούν το χριστιανικό δεν χρειάζεται να υποστούν την περιτομή.
Το πρώτο ανάγνωσμα της ημέρας από το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων (15,22-31), διηγείται τις «αντιζηλίες και τις διαμάχες εξουσίας» στο εσωτερικό της πρώτης χριστιανικής κοινότητας, εξήγησε ο Πάπας Φραγκίσκος στο κήρυγμα του, το οποίο μεταδόθηκε και από το Ράδιο του Βατικανού, παρατηρώντας τα προβλήματα που υπήρξαν «πάντοτε» και στην ίδια την Εκκλησία, επειδή «είμαστε άνθρωποι , είμαστε αμαρτωλοί».
Ήταν η «ελευθερία» του Πνεύματος» που επέτρεψε να ξεπεραστούν οι εσωτερικές διαιρέσεις στη διάρκεια αυτής της «πρώτης Συνόδου» της Εκκλησίας, συνέχισε ο Πάπας, υπενθυμίζοντας ότι ο σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν «να διευκρινιστεί η διδασκαλία».
Ήταν η «ελευθερία του Πνεύματος» που επέτρεψε τα γεγονότα, είπε ο Ποντίφικας, «είναι ένα καθήκον της Εκκλησίας να διευκρινίζει τη διδασκαλία», για να γίνει κατανοητό «αυτό που ο Ιησούς είπε στο Ευαγγέλιο, ποιο είναι το Πνεύμα του Ευαγγελίου».
Σ’ αυτό το σημείο της μελέτης, ο Πάπας κάλεσε τους παρόντες να μη φοβούνται για τις «απόψεις των ιδεολόγων της διδασκαλίας» «Πάντοτε υπήρξαν αυτοί οι άνθρωποι που χωρίς καμιά ευθύνη θορύβησαν την χριστιανική κοινότητα με διαλόγους που ενέπλεξαν τις ψυχές», είπε.
Αυτοί «δεν ήταν πιστοί, ήταν ιδεολόγοι», «φανατικοί γεγονότων που δεν είναι ξεκάθαρα» αντίθετα με τους Αποστόλους που «είχαν ανοικτή την καρδιά σ’ εκείνο που το Πνεύμα τους έλεγε».
Και η Εκκλησία, μέσω, « της Διδασκαλίας του Επισκόπου Ρώμης, των Επισκόπων, των Συνόδων» οφείλει να βαδίζει σ' αυτό το δρόμο, «που δημιουργείται από το λόγο του Κυρίου και τη διδασκαλία και συνοδεία του Αγίου Πνεύματος», κατέληξε ο Πάπας , υπενθυμίζοντας ότι «η ιδεολογία διαιρεί» αλλά «η διδασκαλία ενώνει».