“Κάθε μέρα πρέπει να μαθαίνουμε την τέχνη να αγαπούμε”
«Και για ένα Χριστιανό το να μάθει να αγαπά δεν είναι κάτι που το αποκτά μια για πάντα, κάθε μέρα πρέπει να κάνει μια αρχή». Αυτό υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος χθες, Κυριακή 21 Μαΐου 2017 στις συνηθισμένες κατηχήσεις που κάνει, μετά από την προσευχή προς την Παναγία, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, κάνοντας αναφορά στο ευαγγέλιο της 6ης Κυριακής του Πάσχα (Ιωάν. 14,15-21), στο οποίο ο Ιησούς υπόσχεται στους μαθητές του το δώρο του Αγίου Πνεύματος, ενός άλλου «Παράκλητου».
«Κάθε μέρα πρέπει να μαθαίνουμε την τέχνη να αγαπούμε», συνέχισε ο Άγιος Πατέρας, και τόνισε: “Ακούστε αυτό: κάθε μέρα πρέπει να μαθαίνουμε την τέχνη να αγαπούμε”. “Κάθε μέρα πρέπει να ακολουθούμε με υπομονή το σχολείο του Ιησού, κάθε μέρα πρέπει να συγχωρούμε και να κοιτάζουμε τον Ιησού, και αυτό, με τη βοήθεια αυτού του «Συνηγόρου» , αυτού του Παρηγορητή που ο Ιησούς μας έστειλε και είναι το Πνεύμα το Άγιο”.
Στρεφόμενος στη συνέχεια προς τους πιστούς και τους προσκυνητές της πλατείας του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε ακόμη ότι “μια κοινότητα Χριστιανών θα έπρεπε να ζει πάντα στην αγάπη του Χριστού, ενώ είναι εκεί που το πονηρό πνεύμα «βάζει το ποδαράκι του» και εμείς καμιά φορά αφήνουμε τον εαυτό μας να εξαπατηθεί”.
Παρατηρώντας προσεκτικά αυτές τις καταστάσεις, διαπιστώνουμε – συνέχισε ο Πάπας– ότι «είναι τα πρόσωπα τα πιο αδύνατα πνευματικά”. “Πόσα απ’ αυτά απομακρύνθηκαν, διότι δεν αισθάνθηκαν την αδελφική υποδοχή, δεν αισθάνθηκαν την ομορφιά της κατανόησης, δεν αισθάνθηκαν τη ζεστασιά της αγάπης”. “Πόσα πρόσωπα απομακρύνθηκαν πχ από κάποια ενορία ή κοινότητα, επειδή διαπίστωσαν τα πολλά κουτσομπολιά που γίνονται εκεί, τις ζήλιες που υπάρχουν, τις έχθρες που συνάντησαν εκεί.”
«Είθε η Παναγία Θεοτόκος, τέλεια μαθήτρια του Υιού της και Κυρίου της, να μας βοηθήσει να είμαστε πιο ευαίσθητοι στον Παράκλητο, το Πνεύμα της αληθείας, για να μαθαίνουμε κάθε μέρα να αγαπούμε ο ένας τον άλλο όπως ο Ιησούς μας αγάπησε».