«Ιδού τι μπορεί να προσφέρει η Ασία στη Δύση»

«Ιδού τι μπορεί να προσφέρει η Ασία στη Δύση»

Ο διάλογος του Φραγκίσκου με τους Ιάπωνες επισκόπους: Μετά την εκφώνηση της ομιλίας που είχε προετοιμάσει, απάντησε στις ερωτήσεις τους.

«Η διάσταση της υπερβατικότητας που βιώνεται στην Ασία κάνει καλό στις δυτικές χώρες.Την χρειαζόμαστε». Αφού εκφώνησε την ομιλία του προς τους Ιάπωνες επισκόπους που είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα της αποστολικής Νουντσιατούρας στο Τόκιο, ο Πάπας Φραγκίσκος τους ζήτησε να του απευθύνουν τις ερωτήσεις τους και για μισή ώρα συζήτησε μαζί τους. Μια πρώτη ερώτηση αφορούσε στο όνειρο του νεαρού πατέρα Bergoglio που ήθελε τόσο πολύ να γίνει ιεραπόστολος στην Ιαπωνία.
«Ήθελα να έρθω ως ιεραπόστολος όταν μελετούσα φιλοσοφία. Με προσέλκυε πολύ… Δεν ξέρω γιατί η Ιαπωνία με προσέλκυε. Ήταν ένας τόπος αποστολής, στον οποίο ήθελα να πάω λόγω της ομορφιάς του. Αργότερα, κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων της διδασκαλίας μου έκανα επίσημο αίτημα προς τον Γενικό που μόλις είχε εκλεγεί, στον πατέρα Arrupe. Αλλά επειδή μου είχαν αφαιρέσει ένα τμήμα του πνεύμονα, η απάντησή του ήταν: όχι, η υγεία σου δεν στο επιτρέπει. Και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να διοχετεύσω τον αποστολικό μου ζήλο προς άλλη κατεύθυνση. Για λίγο σκέφτηκα ότι θα ζήσω λίγα χρόνια ακόμη. Αλλά πήρα την εκδίκησή μου και όταν ήμουν Επαρχιακός, «δικαιώθηκα» αποστέλλοντας πέντε νέους στην Ιαπωνία. Αυτά συνέβησαν».

Ένας άλλος επίσκοπος ρώτησε τον Πάπα πού είχε βρει την φωτογραφία του μικρού παιδιού από το Ναγκασάκι που μετέφερε στο κρεματόριο τον μικρό του αδελφό που είχε σκοτωθεί από την ακτινοβολία της ατομικής βόμβας. Ο Φραγκίσκος την αναπαρήγαγε σε χιλιάδες αντίτυπα και την διένειμε παντού. «Δεν θυμάμαι καλά. Αλλά ήδη ήμουν Πάπας. Κάποιος μου την έστειλε, πιστεύω ότι ίσως ήταν δημοσιογράφος και όταν την είδα, άγγιξε την καρδιά μου. Προσευχήθηκα πολύ κοιτάζοντας εκείνη την φωτογραφία και σκέφτηκα να την δημοσιεύσω και να την χρησιμοποιήσω ως κάρτα την οποία θα διανέμω… Πρόσθεσα μόνο έναν τίτλο: «Ο καρπός του πολέμου». Και την μοίρασα παντού. Όποτε μας δίνεται η ευκαιρία την διανέμουμε και κάνει πολύ καλό».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε ο Φραγκίσκος ποιο είναι το κύριο μήνυμα που προτίθεται να μεταδώσει αυτές τις μέρες στην Ιαπωνία. «Το πρώτο μήνυμά μου ήδη το μετέφερα στους νέους στο αεροδρόμιο. Υπήρχαν πολλοί και έναςαπό αυτούς μου είπε: «Δώστε μας ένα μήνυμα για τους νέους!». Τον κοίταξα και του είπα: «Προχωράτε μπροστά, πάντα να προχωράτε, και ποιος ξέρει, ίσως μπορεί να πέσετε αλλά με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε να σηκώνεστε και να προχωράτε στη ζωή».
Στη συνέχεια κατάλαβα ότι ασυνείδητα προδόθηκα επειδή ήταν ένα μήνυμα κατά της τελειομανίας και της αποθάρρυνσης των νέων όταν δεν καταφέρνουν αυτό που θέλουν και έτσι λαμβάνουν χώρα τόσες καταθλίψεις, αυτοκτονίες και προβλήματα που ήδη ξέρετε».Ο Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι άλλη μια λέξη – κλειδί των μηνυμάτων του προς την Ιαπωνία θα είναι η «εγγύτητα»: «Για την οικογένεια, και κυρίως για τους ιερείς και τους αφιερωμένους, άντρες, γυναίκες, κατηχητές ώστε να μην αποθαρρύνονται και να βρίσκονται κοντά στον λαό του Θεού ώστε να φτάσει σε αυτόν το μήνυμα». ΟΠάπας ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ναγκασάκι και στη Χιροσίμα θα καταδικάσει τη χρήση των πυρηνικών όπλων.

Σε όσους τον ρωτούσαν, μετά τα τόσα ταξίδια στις ασιατικές χώρες, ποια είναι η συμβολή της Εκκλησίας της Ασίας προς την καθολική εκκλησία που εκείνος περιμένει, ο Φραγκίσκος απάντησε: «Το πρώτο πράγμα που με αγγίζει είναι η υπέρβαση. Η ασιατική Εκκλησία είναι μια Εκκλησία με μια διάσταση υπέρβασης, επειδή στον πολιτισμό των χωρών αυτών υπάρχει μια ένδειξη ότι τα πάντα δεν τελειώνουν επάνω στη γη. Αυτή η διάσταση της υπέρβασης κάνει καλό στις χώρες της Δύσης. Τη χρειαζόμαστε».

Στη συνέχεια ο Πάπας επανέλαβε μια παρατήρηση που είχε κάνει και παλαιότερα σχετικά με τον ρόλο των Φιλιππινέζων γκουβερναντών όσο αφορά στη μετάδοση της πίστης σε μικρά παιδιά των οποίων οι γονείς είναι χριστιανοί οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να τους την μεταδώσουν: «Έτσι αναζητούν γκουβερνάντες από τις Φιλιππίνες που μιλούν αγγλικά και τα παιδιά μαθαίνουν να τα μιλούν. Αλλά αυτές οι γκουβερνάντες δεν περιορίζονται μόνο στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, μεταδίδουν και την πίστη. Και διδάσκουν στα μικρά παιδιά το σημείο του σταυρού που δεν είχαν μάθει από τους γονείς τους».

Ο επίσκοπος της Χιροσίμα έδωσε στον Ποντίφικα μια φανέλα ποδοσφαίρου με το νούμερο 86, σε ανάμνηση της ημερομηνίας (6 Αυγούστου) από την έκρηξη της ατομικής βόμβας που κατέστρεψε την πόλη. Στον Φραγκίσκο έκαναν επίσης δώρο ένα «μπαλέρο», ένα παιχνίδι με μια μικρή μπάλα συνδεδεμένη σε μια ξύλινη λαβή. Ο Jorge Mario Bergoglio έπαιζε με αυτό όταν ήταν παιδί. Ο Πάπας είπε τότε ότι του άρεσε να παίζει ποδόσφαιρο, ήταν ένα πάθος γι αυτόν, αλλά με φτωχά αποτελέσματα: «Με αποκαλούσαν «παταδούρα», ξύλινο πόδι, και με έδιωχναν». Στο τέλος της συνάντησης ο Φραγκίσκος κάλεσε τους επισκόπους να ξαναδιαβάσουν τον αρ. 80 από την αποστολική παραίνεση Evangeliinuntian di του αγίου Παύλου Στ΄, σχετικά με αυτό που διακρίνει τον καλό από τον κακό ευαγγελιστή.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου