Είμαι πρωταγωνιστής σημαίνει κάνω αυτό που έκανε ο Ιησούς

Είμαι πρωταγωνιστής σημαίνει κάνω αυτό που έκανε ο Ιησούς

Χωρίς σύνδεση με τον Ιησού καταλήγουμε να καταπνίγουμε τα όνειρά μας: Αυτό είπε ο Πάπας στους νέους που τον υποδέχθηκαν στο Ιερό του Maipù. Ο Φραγκίσκος τους προέτρεψε να γίνουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας επαναλαμβάνοντας αυτό που έλεγε ο Άγιος Alberto Hurtado: «Τι θα έκανε ο Χριστός στη δική μου θέση;» και επιβεβαίωσε: «Αυτό είναι που χρειάζεται η Εκκλησία και η Εκκλησία της Χιλής από εσάς».

Το Ιερό του Maipù, στην πρωτεύουσα, φιλοξένησε σήμερα το απόγευμα, την συνάντηση του Φραγκίσκου με τους νέους της Χιλής. Ένας ιστορικός τόπος, επειδή αποτίει φόρο τιμής στην ψήφο του λαού για την ανέγερση ενός Ιερού στην Παναγία του Καρμήλου στον τόπο όπου 200 χρόνια πριν, το 1818, νικήθηκε ο ισπανικός στρατός που είχε φθάσει εκεί πριν από 8 χρόνια και είχε θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία. Ο Πάπας επέστρεψε από το Temuco στο Σαντιάγο, αφού πρώτα γευμάτισε με τους κατοίκους της Araucania, τη γη των Ινδιάνων Mapuche.

Ξέρω ότι η καρδιά των νέων της Χιλής ονειρεύεται και κάνει μεγάλα όνειρα

Ο Πάπας μιλά στους νέους, αφού άκουσε τον χαιρετισμό ενός από αυτούς, και επιβεβαιώνει αυτό που αισθάνθηκε: «ο Θεός τοποθετεί στην καρδιά σας όνειρα ελευθερίας, όνειρα χαράς, όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον», την επιθυμία να «είστε οι πρωταγωνιστές της αλλαγής». Η πίστη, είπε, προκαλεί συναισθήματα περιπέτειας στους νέους, αλλά σας αρέσουν οι περιπέτειες και οι προκλήσεις. Οι νέοι, συνεχίζει ο Πάπας, «είναι ανήσυχοι, ερευνητές, ιδεαλιστές». Σύντομα θα ωριμάσουν, λένε οι ενήλικες, ή χειρότερα θα διαφθαρούν, όταν ωριμάζουμε είναι σαν να «αποδεχόμαστε την αδικία, να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, και αυτό συνέβαινε από πάντα».

Και λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρη την πραγματικότητα των νέων, θα επιθυμούσα να πραγματοποιήσω φέτος τη Σύνοδο και, πριν από τη Σύνοδο, τη Συνάντηση των νέων ώστε να αισθανθούν και να γίνουν πρωταγωνιστές στην καρδιά της Εκκλησίας, για  να μας βοηθήσουν να διασφαλίσουμε ώστε η Εκκλησία να έχει ένα νεανικό πρόσωπο, σίγουρα όχι σαν να επρόκειτο για μια θεραπεία με αναζωογονητικές κρέμες, αλλά επειδή εκ βάθους καρδίας επιτρέπει να ζητήσει τη γνώμη τους, να αμφισβητηθεί από τα παιδιά της για να μπορέσει να είναι κάθε μέρα περισσότερο πιστή στο Ευαγγέλιο. Τόσο πολύ η Εκκλησία της Χιλής σας χρειάζεται, για  να μας «ταρακουνήσετε» και να μας βοηθήσετε να βρεθούμε ακόμη πιο κοντά στον Ιησού!

Ο Φραγκίσκος διηγείται το πόσο σημαντικό είναι για ένα σημερινό νέο να είναι πάντα συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο, να είναι πάντα φορτισμένη η μπαταρία του κινητού του τηλεφώνου. Μόλις αισθανθεί εκτός αυτού του κόσμου, αποπροσανατολίζεται, έχει κακή διάθεση. Με την πίστη συμβαίνει το ίδιο, επιβεβαιώνει, «όταν παραμένουμε χωρίς αυτή τη «σύνδεση» η οποία δίνει ζωή στα όνειρά μας, η καρδιά αρχίζει να χάνει τη δύναμή της».

Χωρίς σύνδεση, χωρίς τη σύνδεση με τον Ιησού, καταλήγουμε να καταπνίγουμε τις ιδέες μας, τα όνειρά μας, την πίστη μας και γεμίζουμε από κακή διάθεση. Από πρωταγωνιστές  – που είμαστε και που θέλουμε να είμαστε – μπορεί να φτάσουμε να πιστεύουμε ότι είναι το ίδιο να κάνουμε κάτι ή να μην το κάνουμε. (…). Με ανησυχεί όταν, χάνοντας το «σήμα», πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα να δώσουν και παραμένουν σαν χαμένοι. Ποτέ μη σκεφτείτε ότι δεν έχετε τίποτα να δώσετε ή ότι δεν χρειάζεστε κανέναν.

«Νέοι και νέες, αγαπήστε τη γη σας, αγαπήστε τη Χιλή σας, δώστε τον καλύτερο εαυτό σας για τη Χιλή σας»

Το password του Hurtado: τι θα έκανε ο Χριστός στη θέση μου;

Αλλά, οι νέοι της Χιλής έχουν έναν άγιο που μπορεί να τους καθοδηγήσει. Ο Φραγκίσκος μιλά για τον άγιο Alberto Hurtado, έναν ιερέα Ιησουίτη που είχε έναν κανόνα για να κρατά την καρδιά του ζωντανή. Ο Πάπας τον λέει και τον επαναλαμβάνει στους νέους ώστε να τον «απομνημονεύσουν» όπως κάνουν με τα passwords  (τους κωδικούς πρόσβασης):

Το password του Hurtado ήταν πολύ απλό – αν θα θέλατε, θα μου άρεσε να το ποστάρετε στα κινητά σας τηλέφωνα. Εκείνος αναρωτιόταν: «Τι θα έκανε ο Χριστός αν βρισκόταν στη δική μου θέση;». Στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο δρόμο, στο σπίτι, με τους φίλους, στη δουλειά, απέναντι σε εκείνους που κάνουν bulling: «Τι θα έκανε ο Χριστός στη θέση μου;». όταν πάτε  να χορέψετε, όταν κάνετε αθλητισμό ή πηγαίνετε στο στάδιο: «Τι θα έκανε ο Χριστός στη δική μου θέση;». Αυτό είναι το password (ο κωδικός πρόσβασης), η φόρτωση για να ξεκινήσει να λειτουργεί η καρδιά μας, να ξεκινήσει να λειτουργεί η πίστη και να ανάψει η σπίθα στα μάτια μας. Αυτό σημαίνει είμαστε πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Και στην έρημο ακόμη, πάντα υπάρχει η σύνδεση με τον Ιησού

Ο Πάπας προσκαλεί τους νέους να είναι θαρραλέοι και να ρισκάρουν, να πάνε να συναντήσουν τους συνομηλίκους τους παντού, χωρίς φόβο, επειδή δεν θα είναι ποτέ μόνοι.

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί νέοι, «να είστε οι νεαροί Σαμαρείτες που δεν αφήνουν ποτέ έναν άνθρωπο στο έδαφος κατά μήκος του δρόμου. Να είστε οι νεαροί Κυρηναίοι που βοηθούν τον Χριστό να μεταφέρει το Σταυρό του και που μοιράζονται τα βάσανα των αδελφών. Να είστε όπως ο Ζακχαίος που μεταμορφώνει την υλιστική καρδιά του σε μια καρδιά αλληλέγγυα. Να είστε όπως η νεαρή Μαγδαληνή, που ήταν παθιασμένη με την αναζήτηση της αγάπης, για την οποία μονάχα στον Ιησού βρήκε τις απαντήσεις που χρειαζόταν.

Να έχετε, καταλήγει, την προθυμία της Μαρίας για να ψάλλετε με χαρά και να κάνετε το θέλημά Του.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου