Η Εκκλησία δεν είναι ελίτ, ο κληρικαλισμός είναι καρικατούρα της ιερατικής κλήσης

Η Εκκλησία δεν είναι ελίτ, ο κληρικαλισμός είναι καρικατούρα της ιερατικής κλήσης

Στη συνάντηση με τους Επισκόπους της Χιλής, ο Πάπας Φραγκίσκος παροτρύνει να μην απομακρύνονται από την “ιεραποστολική εντολή”, επαγρυπνώντας ώστε οι μελλοντικοί ιερείς να εργάζονται δίπλα-δίπλα με τον λαό του Θεού.

Στον σύγχρονο εκκοσμικευμένο κόσμο μάς διακατέχει το αίσθημα πως είμαστε “ορφανοί”. Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο, πρωτεύουσα της Χιλής, ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε τους πενήντα περίπου Επισκόπους της Χιλής, και τους παρότρυνε να μη φοβούνται να “κενωθούν” από ό,τι “απομακρύνει από την ιεραποστολική εντολή”. Ο Ποντίφικας υπενθύμισε επίσης ότι οι Επίσκοποι έχουν το καθήκον να μείνουν “πλησίον” των ιερέων, με μία πατρότητα “που δεν είναι ούτε πατερναλισμός, ούτε κατάχρηση εξουσίας”: είναι μια βοήθεια “να ωριμάσουν και να εξελίξουν” τα χαρίσματα που τους δωρίθηκαν από το Άγιο Πνεύμα, έχοντας τη συνείδηση πως “αποτελούν λαό”. Στο σημείο αυτό της ομιλίας του αναφέρθηκε στη σύγχρονη αίσθηση “ότι δεν ανήκουμε πουθενά”.

Είμαστε μέρος του λαού του Θεού

Ο Πάπας είπε: “Αυτή η αίσθηση  μπορεί να διεισδύσει σε μας και στον κλήρο μας. Τότε αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι δεν ανήκουμε σε κανέναν, ξεχνούμε ότι αποτελούμε μέρος του αγίου πιστού λαού του Θεού και πως η Εκκλησία δεν είναι, και δεν θα είναι ποτέ, μια ελίτ ιερέων ή επισκόπων. Δεν θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τη ζωή μας, την κλήση μας και τη διακονία μας χωρίς αυτή τη συνείδηση πως είμαστε λαός”.

Η ιεραποστολή είναι όλης της Εκκλησίας

Και συνεχίζει ο Πάπας: “Ο κίνδυνος της έλλειψης συνειδητοποίησης πως ανήκουμε στον λαό του Θεού ως υπηρέτες και όχι ως άρχοντες, είναι να πέσουμε σε έναν από τους πειρασμούς που αποφέρουν μεγάλη ζημία στον ιεραποστολικό δυναμισμό”.

“Ο κληρικαλισμός αποτελεί μια καρικατούρα της ιερατικής κλήσης. Η έλλειψη συνειδητοποίησης του γεγονότος πως η ιεραποστολή είναι όλης της Εκκλησίας και όχι του ιερέα ή του επισκόπου, περιορίζει τον ορίζοντα, και εκείνο που αποβαίνει χειρότερο είναι πως περιορίζει όλες τις δραστηριότητες που το Άγιο Πνεύμα μπορεί να διεγείρει μέσα μας. Ας το πούμε ξεκάθαρα, οι λαϊκοί δεν είναι υπηρέτες μας, ούτε υπάλληλοί μας. Δεν πρέπει να επαναλαμβάνουν σαν παπαγάλοι εκείνο που εμείς λέμε”.

Ανησυχία για τη διαμόρφωση των ιεροσπουδαστών

Ο Πάπας εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τα ιεροσπουδαστήρια και τη διάπλαση των μελλοντικών ιερέων, προτρέποντας τους Επισκόπους να επαγρυπνούν για τα ιεροσπουδαστήρια και τη διαμορφωτική πορεία των αυριανών ιερέων.

Λέει ο Πάπας: “Σας ομολογώ πως είμαι ανήσυχος για τη διαμόρφωση των ιεροσπουδαστών. Επιθυμώ να είναι ποιμένες στην υπηρεσία του λαού του Θεού. Να είναι ποιμένες. Με τη διδαχή τους, με την ευταξία τους, με τα ιερά μυστήρια που τελούν, με την εγγύτητά τους, με τα φιλανθρωπικά τους έργα, να έχουν αυτή τη συνείδηση του λαού”.

“Μια αποστολή, η δική τους, που πρέπει να γίνει σε αδελφική ενότητα, δίπλα-δίπλα με τον λαό του Θεού, δίνοντας ώθηση και προβάλλοντας τη «λαϊκή» ιδιότητα του λαού του Θεού, μέσα σε ένα κλίμα διάκρισης και συλλογικότητας. Επαναλαμβάνω πως πρέπει να ορθώσουμε ένα συγκεκριμένο «όχι» στον κληρικαλισμό και σε ιδανικούς κόσμους που δεν αγγίζουν τη ζωή κανενός”.

Μετάφραση: π.ΛΚ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου