ΕΙΚΟΣΤΗ ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΤΟΣ Β

ΕΙΚΟΣΤΗ ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΤΟΣ Β

Σήμερα οι άνθρωποι φέρνουν στον Ιησού ένα άνθρωπο που ήταν κωφάλαλος, παρακαλώντας τον να τον θεραπεύσει. Ο Ιησούς τον παίρνει κατά μέρος, μακριά από το λαό, ακολουθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία, υψώνει τα μάτια στον ουρανό, προσεύχεται στο Θεό πατέρα, βγάζει ένα αναστεναγμό  και λέει: «εφφαθά» που σημαίνει «να ανοιχτούν.

Ο άνθρωπος γίνεται ο αποδέκτης του λόγου του Θεού. Οφείλει να έχει ανοικτά τα αυτιά του για να ακούει αυτό που του λέει ο Θεός, και λυμένη τη γλώσσα του για να το μεταδίδει. Δεν μπορεί να είναι κωφάλαλος.

 Ο Θεός επικοινωνεί με τον άνθρωπο, επικοινωνεί με το λόγο του που ενσαρκώνεται και έρχεται ανάμεσα στους ανθρώπους για να τους μιλήσει όχι πια μέσω των προφητών, αλλά μέσω του Ιησού από τη Ναζαρέτ που είναι ο ενσαρκωμένος λόγος του. «Αυτός είναι ο υιός μου αγαπητός αυτόν να ακούεται» ακούγεται η φωνή του Πατέρα στον Ιορδάνη όταν ο Ιησούς βαπτίζεται και χρίεται Μεσσίας, αλλά και στο όρος Θαβώρ όπου αποκαλύπτεται η δόξα του.

Ο άνθρωπος πρέπει να είναι πάνω από όλα  αυτιά και μετά γλώσσα. Να ακούει το λόγο του Θεού και να μπορεί να απαντήσει σ’ αυτόν. Η χριστιανική Θρησκεία είναι η θρησκεία  της ακοής και του λόγου, της επικοινωνίας με το Θεό  που κάνει διάλογο μαζί μας.  Γι’ αυτό  το να είναι κανείς κωφάλαλος,  με τη θρησκευτική έννοια  της λέξης, είναι κακό που πρέπει να θεραπευθεί.

Όλοι μας κάποιες φορές  είμαστε πνευματικά κωφάλαλοι, ποιος λίγο και ποιος πολύ, ακόμη και όσοι ακούμε το λόγο του Θεού,  κινδυνεύουμε να είμαστε επιλεκτικά κωφοί,  δηλαδή  ακούμε μόνο εκείνα που μας ευχαριστούν ή που μας ικανοποιούν  και δεν ακούμε  όλα εκείνα  που τους ταράσσουν την ησυχία μας,  ελέγχουν τη ζωή μας ή μας δημιουργούν δεσμεύσεις για τη ζωή μας.

Ο Χριστιανός όπως και ο κάθε άνθρωπος συνηθίζει να ακούει εύκολα  και ευχάριστα κάθε ανθρώπινη πολυλογία, όμως γίνεται θεληματικά κωφάλαλος  μπροστά στο Λόγο, που όμως τον κάνει ολοκληρωμένο άνθρωπο και υιό του Θεού.

Ο Ιησούς ήλθε να θεραπεύσει αυτή την κουφαμάρα και την βουβαμάρα  μας για να μας  καταστήσει  ένα λαό  που ακούει και απαντά  στο Θεό Πατέρα που του επαναλαμβάνει και σήμερα λέει:  "Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, αυτόν να ακούτε!" (Μάρκος 9,7).

Συμπέρασμα του σημερινού λόγου του Κυρίου: ο αληθινός, ο πραγματικός χριστιανός πρέπει να είναι ένας συνεχής ακροατής και στη συνέχεια  ένας ευαγγελιστής και κατηχητής του λόγου του Λόγου.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου