ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΑΡΔΙΑΝΗΣ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΑΡΔΙΑΝΗΣ

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα γιόρτασαν τη Γέννηση της Θεοτόκου δύο από τα πιο όμορφα χωριά της Τήνου: Καρδιανή και Βωλάξ.

Την παραμονή της εορτής και πανήγυρης της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Καρδιανή τελέστηκε Εσπερινός από τον αναπληρωτή εφημέριο π. Φραγκίσκο Βιδάλη και συμπροσευχήθηκε μαζί του ο νεοδιορισμένος εφημέριος π. Ιωάννης Σκλάβος, ο οποίος και με την ευκαιρία της πανήγυρης της ενορίας παρέλαβε τα νέα του καθήκοντα ως εφημέριος και Καρδιανής

Η συμμετοχή των ενοριτών ήταν καθολική και των φιλέορτων πολύ μεγάλη.

Την ημέρα της εορτής  τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπο μας π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο αναπληρωτής εφημέριος π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο νεοδιορισμένος εφημέριος π. Ιωάννης Σκλάβος και ο Διάκονος Μάριος Φώσκολος.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική γι’ αυτή την ενορίας μας, πρώτον διότι γιορτάζουμε τη γέννηση της Προστάτισσας σας Παναγίας, την οποία οι πρόγονοί σας κατέστησαν «Κιουρά της Καρδιανής», δηλαδή «Κυρία της Καρδιανής». Ποιος τη χάρη σας!

Είστε πραγματικά τυχεροί να έχετε Προστάτισσα τη Μητέρα του Κυρίου, τη Μητέρα του Θεού και όλων των ανθρώπων.

Η Παναγία γεννήθηκε,  παιδαγωγήθηκε και μεγάλωσε  σε σοφία και σε ηλικία  με  τη βοήθεια των ιερέων του Ναού που την προετοίμασαν για την  μοναδική και ανεπανάληπτη αποστολή της.  Για την Παναγία δεν εορτάζουμε μόνο τη γέννησή της στον ουρανό, όπως κάνουμε για όλους τους άλλους Αγίους, (εκτός από τον Ιωάννη το Βαπτιστή) αλλά εορτάζουμε και τη γέννησή της  στον κόσμο αυτό.

Η γέννηση της γέννησης  αποτελεί το αποφασιστικό βήμα που κάνει ο Θεός για να πραγματοποιήσει το προαιώνιο σχέδιο αγάπης του για τον άνθρωπο. Με τη γέννηση της Μαρία γίνεται η απαρχή  της αναδημιουργίας του κόσμου, η λύτρωση και η σωτηρία  και του ανθρώπου μέσω του Ενσαρκωμένου Θείου Λόγου. Το μυστήριο της Λύτρωσης και της ενσάρκωσης είναι η δεύτερη ευκαιρία που δίνει ο Θεός στον άνθρωπο να επιστρέψει όχι πια στον επίγειο παράδεισο, αλλά αυτό που συμβόλιζε ο επίγειος Παράδεισος δηλαδή τη Βασιλεία του Θεού.

Η  εορτή της γεννήσεως της Θεοτόκου τελέστηκε πάντα στην Εκκλησία με λειτουργική μεγαλοπρέπεια και πολλοί ιεροκήρυκες και  Πατέρες της Εκκλησίας  άντλησαν τους λόγους τους μέσα από την Αγία Γραφή  αναζητώντας τις πλέον κατάλληλες λέξεις για να αποδώσουν έστω και αμυδρά την ομορφιά αυτού του πλάσματος που εκλέχτηκε από το Θεό για να γίνει η Θεοτόκος.

Ο Θεός μέσα στην παντογνωσία Του, πριν ακόμη ο άνθρωπος αμαρτήσει, προείδε την πτώση του και αποφάσισε, πριν από τους αιώνες, την ανθρώπινη λύτρωση με το μυστήριο της ενσάρκωσης του Υιού Του. Ο Απόστολος Παύλος μας είπε λίγο πριν: «αυτούς που προόρισε, αυτούς και κάλεσε. Και αυτούς που κάλεσε, αυτούς και δικαίωσε. Αυτούς που δικαίωσε, αυτούς και τους δόξασε.

Προόρισε την ταπεινή Μαρία από τη Ναζαρέτ, την κάλεσε να γίνει η Μητέρα του ενσαρκωμένου Λόγου, και την δόξασε καθιστώντας την βασίλισσα ουρανού και γης, Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων.

Όταν σε μια οικογένεια γιορτάζει τα γενέθλιά της η μητέρα,  όσοι αποτελούν την οικογένεια της σκέπτονται τι δώρο να της κάνουν που  να της  αρέσει και να της είναι χρήσιμο. Εμείς σήμερα εδώ στην οικογένεια της  Καρδιανής δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα, διότι αντί να κάνουμε εμείς δώρο στην Κιουρά της Καρδιανής, πήρε εκείνη την πρωτοβουλία και κάνει  στην  οικογένειά της ένα πολύτιμο και χρήσιμο δώρο, αυτό είναι ο νέος σας εφημέριος, ο π. Γιάννης Σκλάβος, ένας από τους νεότερους ιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας.

Τα τελευταία εξήντα χρόνια υπηρέτησαν ως εφημέριοι αυτή την ενορία ιερείς μας με πλούσια, διαφορετικά και συμπληρωματικά χαρίσματα. Φέρνω στη μνήμη μου τον εφημέριό σας π. Νικόλαο Φώσκολο, που το 1962 μόλις επέστρεψε από τη Ρώμη νεαρός ιερέας ορίστηκε από τον αείμνηστο προκάτοχό μου εφημέριός σας. Σας υπηρέτησε μέχρι το 1973 όταν εκλέχτηκε από τον Μακάριο Πάπα Παύλο τον Έκτο Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών. Ήταν ο ιερέας, ο οποίος χάρη στην πνευματικότητά του και στο προοδευτικότητά  του μετέτρεψε αυτό τον τόπο από χωριό σε κωμόπολη, εξασφαλίζοντας μάλιστα με τη δική του ευρεσιτεχνία επικοινωνία του Γραφείου της ενορίας  με όλα τα σπίτια της ενορίας.

Για να μη μείνει τότε η ενορία χωρίς εφημέριο, πέρασε σαν διάττοντας αστέρας, για μερικούς μήνες ο π. Νίκος Ψάλτης που σας άφησε ενθύμιο τη βροντώδη φωνή του και την γενναιόδωρη ψυχή του.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα διορίστηκε εφημέριος σας ο π. Μάρκος Φώσκολος, ο οποίος σας υπηρέτησε δια τριάντα χρόνια προσφέροντας και σε σας τα πολλά και πλούσια χαρίσματά του. Με την εδώ παρουσία του η κωμόπολη σας έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα.

Το 2003 τον διαδέχτηκε ο π. Αντώνιος Φόνσος, ο ιερέας  που με το δικό τρόπο πέτυχε μία πρωτότυπη επικοινωνία μεταξύ ενοριτών και εφημερίου. Δημιούργησε ένα δυνατό δέσιμο και μία ενότητα των κατοίκων της Καρδιανής, όλης της Καρδιανής, την οποία αγάπησε και τον αγάπησε.

Όμως  φθάσαμε και στο  δύσκολο 2015  που η ενορία της Καρδιανής κινδύνεψε να μείνει χωρίς εφημέριο, λόγω της απρόσμενης ασθένειας και σωματικής αδυναμίας του π. Αντωνίου, που έπεσε ηρωικώς στις επάλξεις.

Ευτυχώς όμως που όλοι οι ιερείς μας είναι εμφανείς ή αφανείς ήρωες. Ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής μας π. Φραγκίσκος Βιδάλης, με 22 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα στα σχολεία της Τήνου, με την ποιμαντική εξυπηρέτηση τεσσάρων ενοριών στην Τήνο και μία στην Άνδρο με την ευθύνη του Θεομητορικού μας Προσκυνήματος της Παναγίας της Βρυσιώτισας, δέχτηκε την  πρότασή μου να καλύψει και αυτό το κενό που απρόσμενα παρουσιάστηκε. Τον ονόμασα τότε αναπληρωτή εφημέριο της Καρδιανής, επιθυμώντας, για δικούς μου λόγους, να διατηρήσω τον τίτλο του εφημερίου στον π. Αντώνιο μέχρι σήμερα.

Η παρουσία εδώ του π. Φραγκίσκου άφησε δείγμα αποστολικού ζήλου τόσο για την Εκκλησία λαό, όσο και την Εκκλησία Ναό και αυτό παραμένει εμφανές.

Ο κάθε εφημέριος που πέρασε και από αυτή την ενορία άφησε το δικό του ανεξίτηλο στίγμα που κανένας δεν μπορεί να σβήσει. Γι’ αυτό και όλους τους τιμούμε και τους ευχαριστούμε.

Προχθές ζήτησα στον π. Αντώνη, αν ήθελε, να περάσω σήμερα από το σπίτι του και να έρθει να παραδώσει εκείνος την ενορία στον διάδοχό του, π. Ιωάννη Σκλάβο, αλλά μου είπε ότι δεν του το επιτρέπουν οι δυνάμεις του.

 Σας παρουσιάζω λοιπόν το νέο σας εφημέριο. Δεν θα αναφερθώ στο βιογραφικό του, αλλά απλώς θα σας πω ότι τα δικά του κύρια χαρίσματα είναι δύο: η απλότητα και η ταπεινότητα.  Είναι και τα δύο ευαγγελικά και εύχομαι σύντομα να γίνουν αντιληπτά και εκτιμηθούν από  όλους σας. Να σταθείτε κοντά του, το ενοριακό συμβούλιο, ο σύλλογος και όλες και όλοι σας  ως άμεσοι συνεργάτες  του και μαζί του να συνεχίσετε την λαμπρή ιστορία αυτής της ενορίας.

Τον εμπιστεύομαι πρώτα στην Κιουρά  της Καρδιανής όπου και θα κατοικεί, αλλά τον εμπιστεύομαι και σε όλους εσάς αγαπητοί μου Καρδιανιώτες και σας παρακαλώ να μη μου τον στενοχωρείτε και με την αγάπη σας να του αποδείξετε ότι ως κάτοικοι και ενορίτες της Καρδιανής έχετε μια καρδιά που ξέρει να αγαπά και μάλιστα χωρίς διακρίσεις και προτιμήσεις, δηλαδή χριστιανικά. Αμήν

Τόσο κατά την τέλεση του Εσπερινού όσο και της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τα ασματικά μέρη συνόδευε στο αρμόνιο ο κ. Πέτρος Ρήσος.

Μετά τη Θεία λειτουργία ο Σύλλογος πρόσφερε σε όλους γεύμα αγάπης στην πλατεία του χωριού.

[module-800]

 

 

  

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου