ΕΙΚΟΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

ΕΙΚΟΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

Είναι λίγοι οι πολλοί αυτοί που θα σωθούν; Αυτό ρωτά σήμερα κάποιος τον Ιησού; Θα μπορούσε να ήταν και μια δική μας ερώτηση. Ο Ιησούς δεν απαντά καθορίζοντας τον αριθμό εκείνων που θα σωθούν, αλλά τον τρόπο που πρέπει να ακολουθήσει ο άνθρωπος για να σωθεί. Χαρακτηριστικά λέει: Διευκρινίζει ότι η πόρτα της σωτηρίας είναι στενή. Είναι στενή όχι επειδή πρέπει να κάνουμε πολλές προσπάθειες, ή να κουραστούμε πολύ ή να εξασφαλίσουμε στη ζωή μας πολλές θυσίες. Είναι στενή διότι είναι φτιαγμένη στα μέτρα ενός παιδιού:

Ο ίδιος ο Ιησούς μας είπε: «Εάν δεν γίνετε όπως τα παιδιά δεν μπορείτε να εισέρθετε στη Βασιλεία του Θεού!» Αν η πόρτα του Παραδείσου είναι μικρή τότε για να περάσουμε από αυτή πρέπει και εμείς να γίνουμε μικροί. Οι μικροί  και τα παιδιά  περνούν χωρίς κανένα πρόβλημα, περνούν εύκολα. Αν εμείς υπολογίζουμε στις ικανότητές μας, τότε  η πόρτα  είναι πολύ στενή, δεν μπορούμε να περάσουμε, αν όμως υπολογίζουμε στην ευσπλαχνία και την καλοσύνη του Κυρίου, όπως ένα μικρό παιδί  που εμπιστεύεται στα χέρια του πατέρα του, η πόρτα τότε είναι πολύ φαρδιά και μπορούμε να περάσουμε.

Το σημερινό δίδαγμα του Ευαγγελίου είναι σαφές: Γίνε μικρός  και η πόρτα θα είναι μεγάλη. Άφησε κατά μέρος όλες τις δικές σου αποσκευές, τα χονδρά πορτοφόλια, τις ικανότητές σου, τα χαρίσματα σου, άδειασε τον εαυτό σου από τον εγωισμό σου, γίνε ταπεινός και μικρός, δείξε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό που είναι καλός και σ’ αγαπά  και άφησε να σε κρίνει εκείνος με αγάπη και καλοσύνη. Η πόρτα της σωτηρίας είναι στενή αλλά ανοικτή. Είναι πάντα ανοικτή. Διότι η σωτηρία σου δεν αρχίζει αύριο αλλά από σήμερα. Η βασιλεία του Θεού είναι ένας κόσμος πιο όμορφος και πιο ανθρώπινος από αυτόν που φτιάχνουν οι άνθρωποι. Τη Βασιλεία του Θεού την οικοδομούν οι  ειρηνοποιοί, οι πτωχοί στο πνεύμα, οι άνθρωποι με καθαρή καρδιά, οι πάντοτε τίμιοι. Σ’ αυτόν τον κόσμο του Θεού η  ζωή είναι πιο όμορφη, πιο χαρούμενη και έχει άρωμα ευαγγελίου. Η πόρτα της ευτυχίας που προσφέρει ο Θεός είναι  πάντα ανοικτή και για πολλούς, για πάρα πολλούς. Από αυτή την πόρτα μπαίνουν όσοι δέχτηκαν το Θεό στη ζωή τους μέσα από διαφορετικές επιλογές και δρόμους όπου τον συνάντησαν και τον ακολούθησαν.

Ο Θεός της ευσπλαχνίας  μας διδάσκει  να είμαστε και εμείς όπως Εκείνος φιλεύσπλαχνοι, να συμπεριφερόμαστε στους άλλους με καλοσύνη, αν όλα αυτά τα τηρήσουμε, τότε  και σε μας θα ανοίξει διάπλατα η πόρτα της σωτηρίας και της αιώνιας ευτυχίας.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου