ΕΙΚΟΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

ΕΙΚΟΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

Ακούγοντας σήμερα την ευαγγελική περικοπή διερωτάται κανείς αν είναι δυνατόν να έχουν βγει από το στόμα του Κυρίου τέτοια λόγια; Φωτιά, διαιρέσεις, όλοιεναντίονόλων. Μα τι συμβαίνει; Ο Ιησούς σήμερα μας μιλά με ένα λεξιλόγιο περίεργο, ριζοσπαστικό, εξτρεμιστικό.

Ο Ιησούς έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι εκείνο από την Γαλιλαία στην Ιερουσαλήμ, τον τόπο του θανάτου και της αναστάσεώς του. Η φωτιά και το βάπτισμα  αναφέρονται σε όλα αυτά που θα ζήσει ο Ιησούς στον τόπο του μαρτυρίου. Είναι η επιλογή της τήρησης του θελήματος του Θεού Πατέρα, ο οποίος αποκαλύπτει την άπειρη αγάπη του για τον άνθρωπο, για κάθε άνθρωπο με το θάνατο και την ανάσταση του Χριστού.

Όποιος λαβαίνει αυτή τη δωρεά της χάρης του Θεού που τον βοηθά να εκτελεί το Θεϊκό θέλημα οφείλει να ριζοσπαστικές αλλαγές στη ζωή του. Το Άγιο Πνεύμα του εξασφαλίζει μια νέα ζωή. Αυτή η νέα ζωή προϋποθέτει το θάνατο  του παλαιού ανθρώπου, και τη γέννηση ενός νέου ανθρώπου που οφείλει να ζει ως παιδί του Θεού. Αυτή η πραγματικότητα δεν αρέσει και δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή από τον σύγχρονο άνθρωπο.

Και σήμερα όσοι επιλέγουν τον Ιησού στη ζωή τους συχνά γελοιοποιούνται και διώκονται. Ο Ιησούς με τον σημερινό του λόγο προλέγει αυτή την κατάσταση. Προφητεύει αυτό που επρόκειτο να συμβεί και  σήμερα  συμβαίνει.

Δύσκολα ο κόσμος π.χ. κατανοεί  την απόφαση ενός νιόπαντρου ζευγαριού να φύγει από το σπίτι του και να αφιερωθεί,  έστω για λίγο  χρονικό διάστημα, στις ιεραποστολές. Μια τέτοια απόφαση  δημιουργεί διαιρέσεις μέσα στην οικογένεια του. Συχνά δεν συμφωνούν οι γονείς του, οι συγγενείς του.

Το ίδιο συμβαίνει όταν μια κοπέλα αποφασίσει να γίνει μοναχή και μπαίνει σε ένα μοναστήρι για να αφιερώσει τη ζωή της  στην προσευχή και στην χριστιανική αγάπη, αυτή η απόφαση φέρνει στην οικογένειά της διαιρέσεις δεν επικροτούν όλοι την απόφασή της και λίγοι την κατανοούν.

Δεν είναι διαφορετική η συμπεριφορά των ανθρώπων σήμερα, όταν κάποιος νέος  αποφασίσει να μπει στο ιεροσπουδαστήριο ή σε ένα μοναχικό τάγμα για να γίνει ιερέας ή μοναχός. Πολλοί βλέπουν τον νέο αυτό σαν αποτυχημένο και τον λυπούνται!

Όσοι έχουν αντιληφθεί την σωστή έννοια των λόγων του Κυρίου, τη σωτήρια αποστολή του, τη μεγάλη προσφορά της θεϊκής αγάπης, προχωρούν σε μία ριζική αλλαγή της ζωής τους. Παίρνουν την μεγάλη απόφαση να τον ακολουθήσουν, διότι πιστεύουν ότι μόνο ο Χριστός είναι ο εγγυητής της αληθινής ανθρώπινης ευτυχίας που δεν διαρκεί λίγες μέρες αλλά είναι αιώνια. Αυτόν και εμείς ακολουθούμε και αυτόν προσπαθούμε να μιμηθούμε, ελπίζοντας πως με τη χάρη του Θεού τελικά θα τα καταφέρουμε.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου