ΕΙΚΟΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

ΕΙΚΟΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

Σήμερα ο λόγος του Θεού μας υπενθυμίζει  ότι ο άνθρωπος δεν σώζεται χάρη στις δικές του ικανότητες ή τα χαρίσματά του.

Για να  εισέλθουμε στη Βασιλεία του Θεού  δεν αρκούν τα καλά έργα μας  αλλά πάνω από όλα χρειάζεται η χάρη του Θεού. Χάρη στην ευσπλαχνία και την αγάπη του Θεού  οι πόρτες της Βασιλείας του Θεού είναι ορθάνοικτες  και για να μπορέσει κανείς να τις διαβεί  χρειάζεται απλά να είναι ταπεινός.

Συνήθως σήμερα, όπως και χθες οι άνθρωποι αναζητούν  την καλύτερη θέση. Ακόμη και σε ένα γεύμα γάμου το ένστικτο των προσκεκλημένων τους οδηγεί στο να πάρουν την καλύτερη θέση. Ο Ιησούς όμως υπενθυμίζει  ότι στη Βασιλεία του Θεού προτιμείται αυτός που  αναζητά την τελευταία θέση και  όχι την πρώτη. Το να είναι κανείς ταπεινός δεν σημαίνει να συμπεριφέρεται υποτιμητικά για τον εαυτό του, ή να παίρνει μία στάση  δουλική για να γίνει  αποδεκτός από τους άλλους, αλλά οφείλει να δημιουργεί  μία σχέση αγάπης με όλους. Μόνο έτσι  η  επιθετικότητα που υπάρχει μέσα μας,  αντί να εκφράζεται  με απαιτητικό τρόπο, μεταβάλλεται  σε θετική δύναμη  υπηρεσίας. Αυτό είναι το μάθημα που ο Κύριος μας δίνει με το λόγο του σήμερα.

Το πρώτο Βιβλικό ανάγνωσμα  αποτελείται από  ένα  μείγμα προτροπών που μας απευθύνει ο σοφός Σειράχ, ο οποίος βεβαιώνει  ότι η σοφία  ανήκει στους «μικρούς και τους ταπεινούς» Αυτό είναι ένα μήνυμα που αφορά την απλή ανθρώπινη καθημερινή ζωή.  Το μεγαλείο του ανθρώπου  δεν συνίσταται στους τίτλους που αναφέρονται στο   επισκεπτήριό του,  ή που είναι στολιμσένοι στο Γραφείο του, αλλά εξαρτάται από τον εσωτερικό πλούτο  της καρδιάς του που έχει τη δύναμη  να αγαπά χωρίς ακόμη και τον εχθρό του.

Στο δεύτερο ανάγνωσμα ο συγγραφέας υπενθυμίζει τις δύο μεγάλες εμφανίσεις  του Θεού:  Αυτή που έγινε πάνω στο όρος Σινά, όταν έδωσε στον άνθρωπο δια του Μωυσή το νόμο   και  αυτή η παρουσία του που έγινε στο πρόσωπο του Χριστού. Η νέα εν Χριστώ Διαθήκη  είναι η τελική  και  δημιουργεί ένα νέο όμορφο κόσμο ο οποίος ανακαλύπτεται με την εν Χριστώ ζωή.

Στην Ευαγγελική περικοπή  οι συμβουλές που δίνει ο Ιησούς είναι ο τρόπος που ζει πάνω στη γη ο ίιδος ως άνθρωπος. Με το ΜΥστήριο της ενσάρκωσης ο Υιός του Θεού  άφησε την πρώτη θέση  και κατέλαβε την τελευταία.  Πέραν από το να μας υποδείξει τρόπους καλής συμπεριφοράς, ο Ιησούς  μας δείχνει  το δρόμο  που μας οδηγεί "στην αίθουσα του συμποσίου της Βασιλείας του Θεού». Εκεί η κατανομή των θέσεων  αλλάζει την τάξη που ισχύει για τους  ανθρώπους που ζουν στη γη. Εκεί οι πρώτοι γίνονται τελευταίοι και οι τελευταίοι πρώτοι.

Η προβολή του εαυτού μας, ο εγωισμός και η αυτάρκεια κλείνουν την πόρτα  της Βασιλείας του Θεού. Αντιθέτως η απλότητα και η ταπεινότητα, ο σεβασμός της δικαιοσύνης  που συμπληρώνεται με την αγάπη  ανοίγει  διάπλατα την πόρτα του ουρανού για τους ανθρω΄πους της γης!

Ο Ιησούς προτείνει  μια αγάπη, ανιδιοτελή, ριζική,  και αληθινά επαναστατική. Μόνο μια τέτοια αγάπη μπορεί να καταργήσει  τους κοινωνικούς διαχωρισμούς. Να δίνει κανείς χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Οι υποδείξεις του Ιησού σήμερα πέραν από ηθικές οδηγίες  είναι ένα κάλεσμα  να μιμηθούμε τη ζωή του. Εκείνος ήλθε στον κόσμο  όχι για να τον υπηρετήσουν αλλά για να υπηρετήσει"!  Ας το προσπαθήσουμε κι’ εμείς. 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου