Ειδικό έτος αφιερωμένο στην Εγκύκλιο “Δοξασμένος να ’σαι”

Ειδικό έτος αφιερωμένο στην Εγκύκλιο “Δοξασμένος να ’σαι”

«Αυτή την περίοδο της πανδημίας κατά την οποία λάβαμε περισσότερο επίγνωση της σημασίας που έχει η φροντίδα για το κοινό μας σπίτι, ελπίζω ότι όλοι οι προβληματισμοί και η κοινή δέσμευση θα βοηθήσουν στη δημιουργία και την ενίσχυση εποικοδομητικών στάσεων για τη φροντίδα της Δημιουργίας». Η ευχή του Πάπα Φραγκίσκου στο τέλος της απαγγελίας της θεομητορικής προσευχής Regina Coeli την περασμένη Κυριακή, δίνει το νόημα της μακράς περιόδου που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια του έτους που θα είναι αφιερωμένο στη φροντίδα της Δημιουργίας.

Μια σημαντική περίοδος που θα έχει ως αφετηρία την Κυριακή 24 Μαΐου και θα συνεχιστεί με διάφορες πρωτοβουλίες με σαφή έμφαση στην «οικολογική μεταστροφή». Σε αυτό συνίσταται το Ειδικό Έτος που θα είναι αφιερωμένο στην Εγκύκλιο “Δοξασμένος να ’σαι”. «Χρειαζόμαστε, προπάντων, ένα “κίνημα λαών” το οποίο να προέρχεται από τη βάση, μια συμμαχία όλων των ανθρώπων καλής θέλησης», αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του Οργανισμού της Αγίας Έδρας για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη, που κάνει μνεία των λόγων του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος πριν πέντε χρόνια υπέγραψε την Εγκύκλιο, «η οποία επέστησε την προσοχή του κόσμου στην ολοένα και πιο επισφαλή κατάσταση του κοινού μας σπιτιού».

Επισημαίνοντας την άκρα επικαιρότητα σε σχέση με τα διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Οργανισμός για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη υπογραμμίζει ειδικότερα ότι αυτή η πέμπτη επέτειος πέφτει «εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας» και ότι, επομένως, το μήνυμά της είναι προφητικό σήμερα όπως ήταν το 2015, επειδή μπορεί να λειτουργήσει ως «ηθική και πνευματική πυξίδα» για το ταξίδι προς έναν πιο ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους προγραμματίζονται συναντήσεις, διαδικτυακά σεμινάρια καθώς και βραβεία. Ο π. Joshtrom Kureethadam, συντονιστής του τομέα οικολογίας του Οργανισμού, εξηγεί:

Απ. – Όλο το Έτος της Ειδικής Επετείου που ξεκινά αυτό τον μήνα Μάιο, μπορεί να γίνει εποχή χάριτος για αλλαγή πορείας! Αυτό που μας έκανε αίσθηση αναφορικά με τον Covid-19 είναι ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον παλιό τρόπο ζωής, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε έναν πιο δίκαιο, πιο ίσο, πιο αδελφικό αλλά και πιο βιώσιμο κόσμο.

Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες για αυτό το Έτος. Ποιές είναι αυτές στις οποίες ο Οργανισμός για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη έχει εστιάσει ιδιαιτέρως;

Απ. – Μπορούμε να το υποδιαιρέσουμε σε αρκετά στάδια. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει η Εβδομάδα “Δοξασμένος να ’σαι” την οποία διανύουμε – από τις 16 έως τις 24 Μαΐου – που εγκαινιάζει κάπως αυτήν την ειδική επέτειο. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες. Μας εντυπωσίασε επίσης το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μεγάλη συμμετοχή: εκατοντάδες οργανώσεις, χιλιάδες άνθρωποι, και με πολλές εκδηλώσεις. Ήδη για τις 24 Μαΐου προτείναμε μια Προσευχή με σκοπό να αναγνωστεί σε όλο τον κόσμο το μεσημέρι. Έπειτα φτάνει “Ο Καιρός της Δημιουργίας”, από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, ενώ στα μέσα Ιουνίου πιστεύουμε να έχουμε ένα διαδικτυακό σεμινάριο. Τον Νοέμβριο ακολουθεί ένα πολύ σημαντικό συμπόσιο με τίτλο “Η Οικονομία του Φραγκίσκου”. Το αποκορύφωμα θα είναι περίπου τον Μάιο του επόμενου έτους, όταν θα έχουμε ένα διεθνές συνέδριο. Υπάρχουν και άλλα μακροπρόθεσμα σχέδια. Για παράδειγμα, σκεφτόμαστε να αρχίσουμε μια πορεία 7 ετών με οικογένειες, με επισκοπές, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, με αγροτικές επιχειρήσεις, με θρησκευτικά τάγματα. Σκεφτήκαμε επίσης τα βραβεία “Δοξασμένος να ’σαι”, αναγνωρίζοντας τον ζήλο των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν στα πολυετή προγράμματα. Όλα επικεντρώνονται στη συγκεκριμένη και συμμετοχική δράση, δεδομένης της κατάστασης στον πλανήτη.

Στην καρδιά της ολοκληρωμένης οικολογίας βρίσκεται ο άνθρωπος, επειδή η πανδημία έδειξε σαφώς αυτή τη διασύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε για να οικοδομήσουμε έναν αδελφικό κόσμο;

Απ. – Η κρίση του κορωνοϊού φανέρωσε από τη μια μεριά την ευθραυστότητά μας, και από την άλλη τη σπουδαιότητα των σχέσεων, τη διασύνδεση, την αλληλεξάρτηση. Η αλληλεγγύη είναι σημαντική: δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση, αλλά και καμία άλλη κρίση, εάν δεν είμαστε  αλληλέγγυοι, όπως είπε ο Πάπας Φραγκίσκος σε εκείνη την κατήχηση για την Ημέρα της Γης: βαδίζοντας μαζί και υποστηρίζοντας τους πιο ευάλωτους ανθρώπους μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις παγκόσμιες κρίσεις.

————————-

Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου