Ο λαός του Θεού με τον ποιμένα του Φραγκίσκο

Ο λαός του Θεού με τον ποιμένα του Φραγκίσκο

"Σ’ ευχαριστώ που έφερες τον Χριστό σε κάθε σπίτι", "Σ’ ευχαριστώ που μας βοήθησες και μας στήριξες", "Σ’ ευχαριστώ για το μήνυμα της ελπίδας", "Σ’ ευχαριστώ για την πνευματική τροφή", "Προσεύχομαι για το τέλος της πανδημίας, για όλους, για εσάς ", Σ’ ευχαριστώ για τη Λειτουργία στο  Παρεκκλήσιο του Οίκου Αγία Μάρθα κάθε μέρα που μας έκανε να νιώθουμε τόσο καλά", "Σ’ ευχαριστώ που δεν μας εγκατέλειψες", "Δεν είχα πίστη και τώρα κλαίω μπροστά στον Σταυρό". Παρόμοιες  δηλώσεις προέρχονται από τις πέντε ηπείρους: προσωπικά μηνύματα ευγνωμοσύνης, προσευχές, φωτογραφίες και ακόμη και βίντεο. Εικόνες και λέξεις που στέλνονται στον Φραγκίσκο γι’ αυτό που συνέβη σε κάθε τόπο ενώ ύψωνε  το Πανάχραντο Μυστήριο για να ευλογεί, ζητώντας τη μεσολάβηση του Κυρίου για να νικήσει την πανδημία.

Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. Ο Φραγκίσκος προσεύχεται για «τους άρρωστους για εκείνους που πλήττονται από τον κορωνοϊό, για γιατρούς, νοσηλευτές, εθελοντές που βοηθούν τόσο πολύ, για τα μέλη της οικογένειας, για τους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε γηροκομεία, για τους κρατουμένους που είναι έγκλειστοι». Για εβδομήντα ημέρες, ενώ ο ιός επεκτείνεται και αναγκάζει πολλές χώρες να αναστείλουν τους εορτασμούς με την παρουσία των πιστών, να απαγορεύσουν τις αποσύρσεις και τα προσκυνήματα, ο Πάπας φέρνει ελπίδα και σωτηρία στη συγκεκριμένη εικόνα του Ευαγγελίου, του λόγου του Θεού. Η θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Μάρθας  είναι μια νηφάλια Θεία Λειτουργία  με τον Επίσκοπο της Ρώμης να αντανακλά εν συντομία και απλά τα Βιβλικά Αναγνώσματα  της ημέρας, βοηθώντας τον καθένα να ταυτιστεί με ό, τι τους λένε και να δει πώς να τα τηρήσει. Υπάρχουν στιγμές  σιωπηλής προσευχής. Υπάρχουν μερικά λεπτά ευχαριστιακής  προσκύνησης  στο τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Εκατομμύρια άνθρωποι ενωνόντουσαν νοερά κάθε μέρα στην προσευχή: το γεωγραφικό πλάτος και ο χρόνος δεν ήταν πρόβλημα: ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει πόρτες και γέφυρες που ένωναν το Παρεκκλήσιο της Αγίας Μάρθας με το κάθε σπίτι με την κάθε κατ’ οίκον Εκκλησία. Ολόκληρες κοινότητες, οικογένειες, εργαζόμενοι, παιδιά, ενήλικες, άνδρες και γυναίκες θρησκευτικές, παρακολούθησαν τη Λειτουργία, άκουσαν το Λόγο, προσευχόντουσαν  και ανακάλυπταν την πνευματική κοινωνία που περιμένει να μετατραπεί και πάλι σε πραγματική κοινωνία  στο Σώμα του Χριστού. Ο πρωινός εορτασμός του Πάπα Φραγκίσκου έγινε καθημερινό ραντεβού ακόμη και για όσους παρακολουθούν την Εκκλησία λίγο ή δεν παρευρίσκονται καθόλου. Πολλοί μη πιστοί ήθελαν επίσης να συντονιστούν και να συμπροσευχηθούν  με το διάδοχο του Πέτρου κατά την περίοδο του εγκλωβισμού στο σπίτι.

Ένας ανυπολόγιστος, αλλά σίγουρα πολύ υψηλός, αριθμός πιστών στον κόσμο αντιμετώπισε την πανδημία με τη συντροφιά του Πάπα, η οποία επανειλημμένα προέτρεψε να μην ξεχάσει «εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, τα πεινασμένα παιδιά και εκείνους που ξεφεύγουν από πολέμους». Ο Φραγκίσκος προσευχήθηκε για κυβερνήτες που «πρέπει να αποφασίσουν» και για επιστήμονες που αναζητούν λύσεις σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Πάντα ευχαρίστησε όλους εκείνους που βοηθούν, ειδικά τους πιο αδύναμους και τους πιο ανυπεράσπιστους, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε "αυτές τις μέρες τόσο ταλαιπωρίας" και "φόβου".

Προσευχήθηκε για τους άνδρες και τις γυναίκες που «δίνουν τη ζωή τους», παραμένοντας κοντά σε εκείνους που βρίσκονται σε πόνο και δοκιμασία. Προσευχήθηκε για όλα τα θύματα πανδημίας και τις οικογένειές τους. Ανέφερε πολλές κατηγορίες εργαζομένων, από γιατρούς έως νοσοκόμες, από φαρμακοποιούς έως δασκάλους, από καθαριστές έως εθελοντές έως εργαζόμενους ταφής για τους πολλούς νεκρούς. Προσευχήθηκε για τις μέλλουσες μητέρες και για τις ανησυχίες τους. για καλλιτέχνες, για μαθητές, για όσους σκέφτονται τη μετά την πανδημία και τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν.

Το ραντεβού της ζωντανής μετάδοσης έληξε τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Ο Φραγκίσκος ελπίζει "ότι οι άνθρωποι του Θεού μπορούν να επιστρέψουν στην εξοικείωση της κοινότητας με τον Κύριο στα μυστήρια, συμμετέχοντας στη λειτουργία της Κυριακής, και συνεχίζοντας, ακόμη και σε Ναούς την καθημερινή συμμετοχή για την ακρόαση του Λόγου και τη συνάντησή Του μαζί τους".

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου