ΑΠΟΒΙΩΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΙΗΣΟΥΙΤΩΝ

ΑΠΟΒΙΩΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΙΗΣΟΥΙΤΩΝ

Ο π. Adolfo Nicolas, ισπανός, αποβίωσε την 20-5-2020 στο Τόκιο της Ιαπωνίας, χώρα την οποία είχε αγαπήσει πολύ και είχε ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής του διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο του Τάγματος “ ΣΟΦΙΑ” ( Αντίστοιχη καταγωγή και αγάπη για τη χώρα είχε, ως γνωστό, ο παλαιότερος Γενικός Ηγούμενος π. Αρούπε ), ενώ υπήρξε και ηγούμενος Ιαπωνίας ( 1993-1999) .
Είχε επίσης υπηρετήσει, μετά τις σπουδές του σε Ισπανία και Ρώμη, στις Φιλιππίνες (1978-1984) ενώ, πριν εκλεγεί Γενικός Ηγούμενος (2007-2016 ) στη θέση του Ολλανδού π P.H.Kolvenbach ήταν, από το 2004, Επαρχιακός Ηγούμενος Ασίας και Ωκεανίας.
Φίλος και συνομήλικος (1936) του Καρδιναλίου Χόρχε Μπεργκόλιο, είχε τη χαρά, ως Γενικός Ηγούμενος, να το δει να γίνεται ο πρώτος Πάπας απ΄ το Τάγμα…
Από την ηγεσία του Τάγματος αποχώρησε λόγω προβλημάτων υγείας το 2016. Τον διαδέχθηκε ο βενεζουελανός π. Arturo Sosa, που ο ίδιος είχε ζητήσει να έρθει στη Ρώμη, για να εργασθεί στα έργα του Τάγματος .
Ως προσωπικότητα διέθετε απλότητα, ευαισθησία και αίσθηση του χιούμορ, χαρακτηριστικά που όσοι τον είχαμε γνωρίσει, κατά την επίσκεψή του στην κοινότητα των π. Ιησουιτών στην Αθήνα, ακόμα θυμόμαστε ( οι Γενικοί Ηγούμενοι του Τάγματος, ιστορικά, έχουν μεγάλη φήμη, προσωπικά τον περίμενα πιο … εντυπωσιακό ). Όμως η εσωτερική δύναμη του ανθρώπου ήταν μεγαλύτερη από την πρώτη εντύπωση, όπως διαπιστώνεις διαβάζοντας κείμενά του ή αξιολογώντας το έργο του, ως ατόμου αλλά και ως Ηγουμένου, να επιδιώκει τη μόρφωση και τη γνώση αλλά αυτή να είναι προς το συμφέρον όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα των πιο φτωχών. Η επαφή με την ανατολική σκέψη είχε ενδυναμώσει την έμφυτη στάση του προς την ταπεινότητα. 
Θα ταφεί, χωρίς παρουσία πολύ κόσμου λόγω κορωνοϊού, στο Τόκιο.
Με την ευκαιρία να πούμε ότι οι Ιησουίτες είναι 16.000 περίπου παγκοσμίως και οι Πατέρες της Ελλάδας, μαζί με τους συναδέλφους τους από Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Μαυρικίους Νήσους αποτελούν τη γαλλόφωνη Επαρχία της Δυτικής Ευρώπης.

Πληροφορίες και φωτογραφία από πρακτορείο ΖΕΝΙΤ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
  

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου