ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ

2

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΝΕΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στην ενοριακή κοινότητα του Αγίου Ιγνατίου στα Λουτρά έγινε η επίσημη εγκατάσταση του νέου εφημερίου, π. Ιωάννη Σκλάβου και του βοηθού του διακόνου Αλεξάνδρου.
Ο πρωί τις 10.30 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν ο νέος εφημέριος και ο βοηθός διάκονος.
Στην Αρχή της Θείας Λειτουργίας ο κ. Ανδρέας Παλαμάρης, διάβασε τα δύο σχετικά Επισκοπικά Διατάγματα με τα οποία ο Αρχιεπίσκοπος ορίζει τον νέο Εφημέριο Λουτρών, π. Ιωάννη Σκλάβο και τον βοηθό του διάκονο Αλέξανδρο.

Κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος είπε:
Η παραβολή που μας λέει ο Χριστός αυτή την εικοστή έκτη Κυριακή της κοινής περιόδου του έτους έχει ως πρωταγωνιστές τρία πρόσωπα: ένα πατέρα και δύο παιδιά.
Οι ακροατές του Ιησού όταν άκουσαν αυτή την παραβολή κατάλαβαν πως ο πατέρας της παραβολής αντιπροσωπεύει το Θεό, δεν κατάλαβαν όμως ποιους αντιπροσωπεύουν τα δύο παιδιά που αναφέρονται στην παραβολή αυτή.
Όταν οι εβραίοι μιλούσαν για παιδιά του Θεού εννοούσαν όλους εκείνους που αποτελούν το λαό του Ισραήλ. Ο Ισραήλ ήταν για τους εβραίους το ένα και μοναδικό παιδί του Θεού. Όταν λοιπόν άκουσαν από το Χριστό να μιλάει για δύο παιδιά, όχι μόνο δεν κατάλαβαν αλλά και παραξενεύτηκαν.
Η συμπεριφορά αυτών των δύο παιδιών, όπως διαπιστώσατε ήταν διαφορετική. Το ένα είπε πως θα πάει να εργαστεί εκεί στον αμπελώνα του πατέρα του αλλά δεν πήγε και το άλλο ενώ πως δεν θα πάει στη συνέχεια πήγε.

Αυτό το παιδί που είπε ότι θα πάω αλλά δεν πήγε αντιπροσωπεύει τον εβραϊκό λαό ο οποίος ενώ δέχτηκε πρώτος την καλή αγγελία από το Θεό και το κάλεσμα στη Βασιλεία, δεν αναγνώρισε το Χριστό και δεν τον δέχτηκε ως Μεσσία και Υιό του Θεού.
Ενώ το άλλο παιδί ενώ απάντησε αρνητικά «δε θέλω» αλλά ύστερα μετάνιωσε και πήγε, αντιπροσωπεύει τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι ενώ στην αρχή δεν δέχτηκαν το θέλημα του Θεού στη συνέχεια μετάνιωσαν και μπήκαν στο νέο λαό του Θεού που δημιούργησε ο Χριστός δηλαδή την Εκκλησία Του.
Τα δυο παιδιά της παραβολής συμβολίζουν επίσης τους δίκαιους και τους ασεβείς της εποχής του Χριστού. Ένα ρητό των Ραβίνων διδάσκει: «Οι δίκαιοι υπόσχονται λίγα αλλά κάνουν πολλά, ενώ οι ασεβείς μιλάνε πολύ αλλά δεν κάνουν τίποτα».

Ο Ιησούς τοποθετεί την παραβολή αυτή στην εποχή του Ιωάννη του Βαπτιστή που κήρυττε τη μετάνοια. Οι τελώνες και οι αμαρτωλοί που την πρώτη στιγμή φαίνεται να αντιδρούν σ’ αυτό το κήρυγμα μετανοίας στη συνέχεια πίστεψαν στο κήρυγμά του και με τη βοήθεια του Ιωάννη ανακάλυψαν το δρόμο της σωτηρίας στη Βασιλεία του Χριστού, ενώ οι άρχοντες του Ισραήλ ενώ άκουσαν δεν πίστεψαν.
Αυτή η παραβολή μας υπενθυμίζει το λόγο του Χριστού που είπε: « δεν θα εισέλθει στη Βασιλεία του Θεού όποιος μου λέει Κύριε, Κύριε αλλά εκείνος που εκτελεί το θέλημα του Πατέρα μου που είναι στον ουρανό». (Mατθ. 7,21).

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο παιδί στο οποίο ο Κύριος απευθύνει την πρόσκληση να πάει και να εργαστεί στον αμπελώνα του και αυτό το παιδί είμαστε όλοι εμείς, η σημερινή Εκκλησία του. Εμείς τι θα απαντήσουμε; Ναι και δεν θα πάμε ή όχι και θα πάμε. Καλύτερα είναι να μιμηθούμε το Χριστό στον οποίο δεν υπάρχει όπως λέει ο Απόστολος Παύλος ναι και όχι παρά μόνο το ΝΑΙ.

Σήμερα είναι εδώ παρόντα δύο πνευματικά μου παιδιά ο ιερέας π. Ιωάννης και ο διάκονος Αλέξανδρος, εγώ ο πνευματικός τους Πατέρας, τις μέρες αυτές αποφάσισα να τους στείλω και του δύο να εργαστούν σ΄αυτό το πνευματικό αμπέλι που λέγεται ενορία ων Λουτρών. Αντίθετα προς τα δυο παιδιά της παραβολής του Ευαγγελίου και τα δύο αυτά παιδιά μου απάντησαν θετικά, Ναι θα πάμε και είναι εδώ σήμερα.
Τους ευχαριστώ και του δύο για τη καλή τους θέληση, την αγάπη προς την Εκκλησία και την υπακοή τους στον Πνευματικό τους Πατέρα.
Ζητώ από τους δύο ενοριακούς Συμβούλους κους Λούη κ. Ιάκωβο να τους βοηθήσουν στο έργο τους. Έρχονται εδώ για να σας υπηρετήσουν. Υπηρετούν και άλλες ενοριακές κοινότητες. Δείξε κατανόηση και σταθείτε κοντά τους έρχονται με πολύν καλή διάθεση και θέληση να κάνουν ότι είναι δυνατόν ,ώστε και η εδώ ενοριακή μας κοινότητα που για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια δεν υπηρετείται πια από του Πατέρες Ιησουίτες αλλά από ιερείς του εφημεριακού μας Κλήρου, να παραμείνει ζωντανή στην πίστη και υποδειγματική στην αποστολή της.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Ιωάννης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και δήλωσε ότι ήδη άρχισε να προσεύχεται και για τη νέα του ενορία τω Λουτρών Τήνου.
Μετά τη Θεία Λειτουργία η ενορία και ο σύλλογος του χωριού πρόσφερε κέρασμα σε όλους τους παρόντες.

34

56

7

ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΦΗΜΕΡΙΟ
ΚΑΙ  ΤΟΝ ΒΟΗΘΟ ΤΟΥ

Η μικρή Ενορία υποδέχθηκε τον πατέρα Γιάννη σήμερα το πρωί, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, στην λειτουργία που έγινε από το Σεβασμιότατο και τους δύο κληρικούς.
Ευχόμαστε καλή συμπόρευση και συνεργασία.
Σεβασμιότατε Ευχαριστούμε θερμά.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο
Λούης Γκίζης και Ιάκωβος Βιδάλης

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου