Εγκαίνια Του μεγαλύτερου Ναού και μεγαλύτερου Τζαμιού

Εγκαίνια Του μεγαλύτερου Ναού και μεγαλύτερου Τζαμιού

Διπλά εγκαίνια στις 6 Ιανουαρίου στη νέα διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου, του μεγαλύτερου ναού και του μεγαλύτερου τζαμιού στη Μ. Ανατολή, από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι. 
Στα διπλά εγκαίνια, όπου το παρών έδωσαν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, ο Διάδοχος του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου και άλλοι επίσημοι, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν σε ένα ειδικό χώρο της Διεθνούς Έκθεσης της νέας Διοικητικής πρωτεύουσας, με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τον αστυνόμο που σκοτώθηκε την προηγουμένη στο Κάιρο, στην προσπάθειά του να εξουδετερώσει μία βόμβα, ενώ συνεχίστηκε με μία μοναδική και εξαιρετική κοινή συναυλία χριστιανικών και μουσουλμανικών ύμνων, παρουσία του Προέδρου Αλ Σίσι.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου, που συγχαίρει την Αίγυπτο, την κυβέρνηση και τον λαό της για τα εγκαίνια του νέου ναού.
Μήνυμα μέσω twitter απέστειλε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια του μεγαλύτερου τζαμιού, το παρών έδωσε και ο Κόπτης Πατριάρχης Ταουάντρος Β΄, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος ζει σήμερα μία νέα σελίδα στην ιστορία της. Και σε μία συγκινησιακή ατμόσφαιρα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, που «σήμερα οι μιναρέδες του τζαμιού Αλ Φάτεχ αλ Άλεμ ασπάζονται τα καμπαναριά της Κοπτικής εκκλησίας της Γέννησης…».

«Σαν Αιγύπτιος πολίτης, είμαι ευτυχής που παρεβρίσκομαι στα εγκαίνια του τζαμιού», τόνισε ο Κόπτης Πατριάρχης, καταλήγοντας:

«Προσευχόμαστε να διατηρηθεί η ενότητά μας, ως παράδειγμα προς μίμηση ανεκτικότητας και αγάπης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Ο Θεός να ευλογεί την Αίγυπτο όλους εσάς. Ζήτω η Αίγυπτος!», κατέληξε, παρουσία του Μεγάλου Ιμάμη του Ελ Άζχαρ Άχμεντ Ελ Τάγιεμπ, ο οποίος από την πλευρά του μίλησε για μία ιστορική στιγμή κτισίματος τον ίδιο χρόνο των δύο μεγάλων ναού και τζαμιού.

Συγκεκριμένα, στα αποκαλυπτήρια της πλάκας του νέου ναού, παρουσία του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι, ο Μεγάλος Ιμάμης του Ελ Άζχαρ τόνισε ότι αυτό το κτίσιμο την ίδια στιγμή ενός τζαμιού και ενός ναού αποτελεί «την ενσάρκωση της ψυχής της αδελφοσύνης και της αγάπης».

Επίσης, ο κ. Τάγιεμπ τόνισε ότι ο ισλαμικός νόμος υπαγορεύει ότι τα χριστιανικά και εβραϊκά σπίτια λατρείας πρέπει να προστατεύονται στον ίδιο βαθμό που προστατεύονται τα τζαμιά.

Ο μεγάλος Ιμάμης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, που συνέβαλε με την αποφασιστικότητά του σε ένα χρόνο να είναι κτισμένα και τα δύο αυτά θρησκευτικά κέντρα και ευχήθηκε στον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Καλά Χριστούγεννα (που εορτάζουν οι Κόπτες στο ξημέρωμα της 7ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο).

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι κατευθύνθηκε εν μέσω ζητωκραυγών των χριστιανών πιστών μέσα στο χώρο του ναού της Γέννησης, όπου τόνισε: «Το κτίσιμο των δύο αυτών κέντρων είναι μία απόδειξη ότι κανείς δεν μπορεί να μας χωρίσει.

Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί είμαστε ένα και θα παραμείνουμε ένα», ευχόμενος σε όλους τους Κόπτες της Αιγύπτου «Καλά Χριστούγεννα» και «Ζήτω η Αίγυπτος».

Πηγή: ΕΠΕ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου