Όπως και οι Μάγοι με θάρρος ανοίγουμε την καρδιά μας στον Ιησού

Όπως και οι Μάγοι με θάρρος ανοίγουμε την καρδιά μας στον Ιησού

Κατά το angelus κατά την επίσημη εορτή των Θεοφανείων, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε και πάλι στην χαρά της συνάντησης με τον Ιησού, τον Θεό που έγινε άνθρωπος, «μια χαρμόσυνη είδηση της ιστορίας» και «ένα δώρο για όλους» κοντινούς και απόμακρους, και προσκαλεί να είμαστε επίμονοι, γενναιόδωροι και θαρραλέοι όπως ήταν και οι Μάγοι

Ο Ιησούς γεννήθηκε και εμφανίστηκε στον κόσμο ως «δώρο για όλους»: φως και υπόσχεση σωτηρίας. Αυτό είναι το νόημα της σημερινής εορτής, της επίσημης εορτής των Θεοφανείων και η πρόσκληση που ο Πάπας απευθύνει προς όλους τους πιστούς πριν από την απαγγελία του Angelus, στο τέλος της επίσημης θείας λειτουργίας στη Βασιλική, είναι ακριβώς αυτό που μας επιτρέπει να ανανεωθούμε από αυτό το φως στην πορεία μας ως πιστοί και να το υποδεχτούμε έχοντας «ανοιχτή την καρδιά  μας στην είδηση» όπως έκαναν οι Μάγοι που ήταν επίμονοι, γενναιόδωροι, θαρραλέοι. Η χαρά  – λέει ο Φραγκίσκος – θα είναι τόσο μεγάλη που δεν θα μπορούμε να την κρατήσουμε μόνο για τον εαυτό μας.

Ξεκινάμε και πάλι από τα Χριστούγεννα για να ανανεώσουμε την πίστη μας

Στο σημερινό πρώτο Ανάγνωσμα – επισημαίνει ο Φραγκίσκος – ο προφήτης Ησαΐας καλεί το Ισραήλ να ανακάμψει από τη σκληρή εξορία «επειδή έρχεται το φως», ανοίγοντας «την καρδία στην παρουσία και στην εγγύτητα του Κυρίου» που αποτελεί την υπόσχεση της σωτηρίας:

Αυτή η πρόσκληση, σήμερα, αντηχεί και πάλι και για εμάς που εορτάσαμε τα Χριστούγεννα του Ιησού και μας ενθαρρύνει να φθάσουμε στο φως της Βηθλεέμ. Και εμείς καλούμαστε να μην στεκόμαστε στα εξωτερικά σημάδια του γεγονότος αλλά να ξεκινήσουμε εκ νέου από αυτό και να διανύσουμε με νέα ζωή την πορεία μας ως άνθρωποι και ως πιστοί.

Απομονωνόμαστε από το φως του Ιησού από δίψα για δύναμη και ιδιοτέλεια

Αλλά πώς μπορεί κάποιος να συναντήσει τον Ιησού και να αντιδράσει στην παρουσία Του; Πώς μπορούμε να σταθούμε μπροστά σε αυτό το «φως» το οποίο «υπάρχει και το συναντάμε» μέσα στο Ευαγγέλιο; Υπάρχουν πολλοί τρόποι – είναι η σκέψη του Πάπα –  και ο ευαγγελιστής Ματθαίος τους δείχνει μέσα από την σημερινή αφήγησή του. Υπάρχουν οι Ηρώδεις και οι Γραμματείς της Ιερουσαλήμ που αντιδρούν, «με σκληρή καρδιά η οποία επιμένει και αρνείται την επίσκεψη αυτού του Βρέφους». Αυτό αποτελεί μια πιθανότητα, «το να απομονωθούμε από το φως»:

Αυτοί αντιπροσωπεύουν εκείνους, που ακόμη και στις μέρες μας, φοβούνται τον ερχομό του Ιησού και κλείνουν την καρδιά τους στους αδελφούς και στις αδελφές που χρειάζονται βοήθεια. Ο Ηρώδης φοβάται μη χάσει την εξουσία και δεν σκέφτεται το πραγματικό καλό του λαού αλλά το προσωπικό του συμφέρον. Οι Γραμματείς και οι ηγέτες του λαού φοβούνται γιατί δεν μπορούν να δουν πέρα από αυτό που θεωρούν σίγουρο, μη καταφέρνοντας έτσι να κατανοήσουν το νέο που είναι ο Ιησούς.

Συνάντηση με τον Ιησού μας ανανεώνει

«Αντίθετα, η εμπειρία των Μάγων  είναι πολύ διαφορετική» – σημειώνει ο Φραγκίσκος – οι οποίοι «αν και απέχουν πολύ από την παραδοσιακή εβραϊκή πίστη, αφήνονται να οδηγηθούν από το αστέρι και πραγματοποιούν ένα ταξίδι μακρινό και επικίνδυνο» για να «γνωρίσουν την αλήθεια για τον Μεσσία». Επιμένοντας στην πορεία τους και γενναιόδωροι ενώπιον του Κυρίου, φαίνονται «ανοιχτοί» στο «πιο εκπληκτική είδηση της ιστορίας», ο «Θεός έγινε άνθρωπος» και στη συνέχεια επιστρέφοντας στη χώρα τους, αλλάζουν δρόμο, προειδοποιεί ο Φραγκίσκος ότι «κάθε φορά που ένας άντρας ή μια γυναίκα συναντούν τον Ιησού, αλλάζει δρόμο, επιστρέφει στη ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο, επιστρέφει ανανεωμένος». Εξ ου και η σκέψη που απευθύνει προς όλους τους πιστούς:

Η προσφερόμενη από τον Θεό εν Χριστώ σωτηρία είναι για όλους τους ανθρώπους, όσους βρίσκονται κοντά και όσους είναι απόμακροι. Δεν είναι δυνατόν «να ιδιοποιηθεί κανείς» αυτό το Βρέφος: Είναι δώρο για όλους. Ακόμη και εμείς ας τηρήσουμε λίγη σιγή μέσα στην καρδιά μας και ας αφήσουμε τους εαυτούς μας να φωτιστούν από το φως του Ιησού που προέρχεται από τη Βηθλεέμ. Ας μην επιτρέπουμε στους φόβους μας να κλείσουν την καρδιά μας, αλλά να έχουμε το θάρρος να ανοιχθούμε σε αυτό το ευγενικό και διακριτικό φως. Τότε, όπως και οι Μάγοι, θα βιώσουμε «μια μεγάλη χαρά» που δεν θα μπορούμε να την κρατήσουμε για τον εαυτό μας.

Έκκληση για τους μετανάστες και ο χαιρετισμός προς τις Ανατολικές Εκκλησίες

Ισχυρή και αποφασιστική ήταν στο τέλος τους Angelusη έκκληση του Πάπα προς τους ευρωπαίους ηγέτες ώστε να επιδείξουν «συγκεκριμένη αλληλεγγύη» για τους σαράντα εννέα μετανάστες που βρίσκονται στα δύο πλοία, το SeaWatchκαι το SeaEye,  οι οποίοι ακόμη περιμένουν για ένα λιμάνι στη Μεσόγειο Θάλασσα όπου θα μπορέσουν να αποβιβαστούν. Στη συνέχεια ο Φραγκίσκος απηύθυνε μια «εγκάρδια και αδελφική ευχή» προς τις Ανατολικές Εκκλησίες, Καθολικές και Ορθόδοξες που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο και που σήμερα βιώνουν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Νέοι Ιεραπόστολοι οι «αθλητές του Ιησού»

Υπενθυμίζοντας τη σημερινή Ημέρα Ιεραποστολής των Νέων, ο Ποντίφικας τους χαιρέτισε προσκαλώντας τους να είναι «οι αθλητές του Ιησού». Τέλος, μεταξύ των πιστών ευχαρίστησε και χαιρέτισε ιδιαίτερα τους πολλούς μουσικούς και τους συμμετέχοντες στην ιστορικο-λαογραφική πομπή που προωθεί τις αξίες των Θεοφανείων και η οποία έδωσε ένα ευχάριστο κλίμα το πρωί στην ViadellaConciliazione, ευχόμενος σε όλους καλές γιορτές.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου