Έφυγε μια αγωνίστρια της απελευθέρωσης στη Ζιμπάμπουε

Έφυγε μια αγωνίστρια της απελευθέρωσης στη Ζιμπάμπουε, η Αμερικανίδα Μοναχή Janice Mclaughin

 ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ_ΕΦΥΓΕ_ΜΙΑ_ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ_ΤΗΣ_ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ_ΤΗ_ΧΩΡΑΣ_Η_ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ_ΜΟΝΑΧΗ_JANICE_MCLAUGHIN.jpg

Πριν 7 μήνες είχαμε αναφερθεί στην αποτυχία, σε όλους ους τομείς, της Κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε και τη διαμαρτυρία της Καθολικής Ιεραρχίας, για όσα υπέφερε ο πληθυσμός. Είχαμε επίσης τονίσει ότι οι απειλές της Κυβέρνησης είχαν συσπειρώσει όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες, στο πλευρό του Προέδρου της Καθολικής Ιεραρχίας
Η ίδια Κυβέρνηση, αυτές τις μέρες, απέτισε φόρο τιμής σε μια Αμερικανίδα Μοναχή, που έζησε 40 χρόνια στην Αφρική και υπήρξε πρωταγωνίστρια στη μάχη κατά του ρατσιστικού καθεστώτος Ian Smith της, τότε, Ροδεσίας.
Ας γνωρίσουμε την Αδελφή Janice McLaughin, που πέθανε, τέλη Μαρτίου, σε ηλικία 79 ετών, στις ΗΠΑ
Η μετέπειτα Μοναχή είχε γεννηθεί το 1942 στο Pittsburg.
Σε ηλικία 20 ετών αποφάσισε να ενταχθεί στο πρώτο, αμερικανικής προέλευσης, Τάγμα Μοναζουσών με σκοπό τις Ιεραποστολές, που είχε πάρει το όνομά του από την περιοχή της Νέας Υόρκης, όπου είχε δημιουργηθεί το 1912 “Maryknoll Sisters Congregation”.
Όπως ή ίδια είχε αναφέρει σε δηλώσεις της, χρόνια αργότερα, “εκπαιδευθήκαμε να είμαστε ανεξάρτητες, να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες, να σεβόμαστε τις τοπικές κουλτούρες και τις τοπικές θρησκείες”
Τα έτη 1964 – 68 ήταν υπεύθυνη επικοινωνίας του Τάγματος, οργανώνοντας καμπάνια με τίτλο “Μάχη κατά της φτώχειας”, ενώ παράλληλα σπούδαζε.
Το 1969 έλαβε πτυχίο Θεολογίας, Ανθρωπολογίας και Κοινωνιολογίας και στη συνέχεια αναχώρησε για την Αφρική, όπου παρέμεινε 40 χρόνια συνολικά.
Ξεκίνησε απ΄ την Κένυα, όπου δίδαξε Δημοσιογραφία, σε μαθήματα που οργάνωνε η τοπική Εκκλησία.
Το 1977 πήγε στη Ροδεσία και ανέλαβε Γραμματέας Επικοινωνίας της Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” της Εκκλησίας, στην οποία συμμετείχαν κληρικοί και λαϊκοί που μάχονταν το ρατσιστικό καθεστώς.
Η Μοναχή μίλησε δημόσια για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα κα ιδιαίτερα τους βασανισμούς Μαύρων σε αγροτικές περιοχές, τις δολοφονίες αθώων πολιτών και τον βίαιο εγκλεισμό 600.000 Μαύρων πολιτών σ` ελεγχόμενους καταυλισμούς υπό άθλιες υγειονομικές συνθήκες. Και πάλι πολύ έμεινε ελεύθερη, 3 μήνες από την είσοδό της στη χώρα συνελήφθη ως συμπαθούσα την τρομοκρατία!
Παρέμεινε φυλακισμένη 18 μέρες, η καταγωγή και η ιδιότητά της ανάγκασαν τις ΗΠΑ να ζητήσουν την απελευθέρωσή της. Οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο για απέλαση, ενώ Μαύροι Ιερείς την αποχαιρετούσαν με το σύνθημα του εξεγερμένου κόσμου “God Bless Africa”! Στην πτήση επιστροφής της είχε εξηγήσει στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι Μαρξίστρια, αλλά στήριζε την εξέγερση του Μαύρου πληθυσμού.
Λίγο καιρό αργότερα ανέλαβε δράση στα δάση της Μοζαμβίκης, περιθάλποντας πρόσφυγες που εγκατέλειπαν τη Ροδεσία, λόγω του εμφυλίου.
Με την πτώση του καθεστώτος Smith, ο πρώτος Πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε την κάλεσε στη χώρα, για να βοηθήσει στην εκπαίδευση. Δέχθηκε. Ανάμεσά στα άλλα δημιούργησε 9 σχολεία για πρώην πρόσφυγες και βετεράνους πολέμου.
Το 1992 έλαβε διδακτορικό στις θρησκευτικές σπουδές, με την εργασία, που αργότερα έγινε βιβλίο “Οι καθολικές Ιεραποστολές στην πρωτοπορία του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ζιμπάμπουε”
Την περίοδο 2009 – 15 η Μοναχή επέστρεψε στις ΗΠΑ ως “Πρόεδρος” (Ηγουμένη) του Maryknoll, για να επιστρέψει τα έτη 2016 – 2020 στη Ζιμπάμπουε, ασχολούμενη με περιβαλλοντικά θέματα, ασθενείς AIDS και θύματα trafficking!
Όπως δήλωσε και ο νυν Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, η Αμερικανίδα Μοναχή άφησε μια άνετη ζωή στη χώρα της για να ταλαιπωρηθεί στο πλευρό ανθρώπων που την είχαν ανάγκη.

Πληροφόρηση και φωτογραφία New York Times

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου