Δύο ιεραπόστολοι πέθαναν από κορωνοϊό

3

Δύο ιεραπόστολοι πέθαναν  από κορωνοϊό

Η πανδημία του Covid-19 θα μπορούσε να εκραγεί σε όλη την αφρικανική ήπειρο ανά πάσα στιγμή. Οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής, η έλλειψη των κατάλληλων εγκαταστάσεων υγείας και οι συνθήκες ακραίας φτώχειας, οι οποίες καταγράφονται σε διαφορετικά κράτη, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, φτάνοντας λίγους μήνες αργότερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου, αλλά χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία για την αντιμετώπιση του ιού, ο οποίος μεταξύ άλλων συνεχίζει να τρομάζει ακόμη και όταν υπάρχουν κατάλληλα μέσα θεραπείας. Η πανδημία έχει επίσης αναπτυχθεί στη Μαδαγασκάρη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον π. Luciano Mariani, υπευθύνου του Τάγματος του Opera di Don Orione στο νησί, υπάρχει αμφιβολία ότι τα δεδομένα υποτιμούνται έντονα. Όλη η χώρα βρίσκεται σε γενικό κλειδώματα ήδη από τέσσερις μήνες. Απαγορεύεται να τελούμε τη Θεία Λειτουργία και να επιβάλουμε κοινωνικές αποστάσεις.

Η εγγύτητα της Εκκλησίας στον λαό
Σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Εκκλησία είναι κοντά στους φτωχότερους, που, λόγω της αναγκαστικής διακοπής της εργασίας τους, δεν έχουν τίποτα να φάνε. Σε αυτήν τη συνεχή και καθημερινή δέσμευση, δύο ιεραπόστολοι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες λόγο της μετάδοσης τους ιού. Είναι ο π Albano Passarotto, ένας 80χρονος ιερομόναχος vincenziano (Βιντσεντιανός), 56 χρόνια στη Μαδαγασκάρη, και ο π. Luigi Piotto, της dell’Opera di Don Orione, 65 ετών, 28 χρόνια ιεραπόστολος στο νησί της Αφρικής. Ο π. Luciano Mariani υπενθυμίζει τη δουλειά που πραγματοποίησε ο ομιλητής:
Απ. – Από ένα μήνα η κατάσταση επιδεινώνεται ειδικά τις τελευταίες 15 ημέρες, διότι από 30-40 περιπτώσεις κάθε μέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε πάει από 400/600 ασθενείς με κορωνοϊό κάθε μέρα. Οι νεκροί είναι 4/5 την ημέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με φήμες, οι θάνατοι θα ήταν πολύ περισσότεροι. Υπάρχουν πολλοί που, παρά τα συμπτώματα, δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο, αλλά μετά πεθαίνουν ξαφνικά χωρίς να ξέρουν πώς και δεν υπάρχει εξήγηση για τον θάνατό τους, κανένας λόγος. Πιστεύουν λοιπόν ότι ο ιός είναι η αιτία και ειδικά στην πρωτεύουσα Antananarivo ο Covid εξαπλώνεται πολύ. Οι άνθρωποι ανησυχούν, οι εκκλησίες έκλεισαν ήδη από 4 μήνες. Από τις 27 Μαρτίου απαγορεύονται οι καθημερινές και οι Κυριακάτικες Θείες Λειτουργίες, κηδείες, γάμοι, συναντήσεις με ανθρώπους και δεν υπάρχει λύση. Μεθαύριο, περιμένουμε την ομιλία του Προέδρου για να δούμε τι νέα μέτρα ασφαλείας θα λάβει η κυβέρνηση.

Σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, με τις δυσκολίες κίνησης, για τις οποίες μου μιλήσατε, πώς λειτουργούν οι ιεραποστολές και η Εκκλησία στη Μαδαγασκάρη ώστε να πλησιάζουν περισσότερο τις ανάγκες του πληθυσμού;
Απ. – Το πρώτο πράγμα που κάνει η Εκκλησία είναι να είναι κοντά στους φτωχούς. Μερικές φορές κάνουμε διανομές τροφίμων. Οι φτωχότεροι άνθρωποι λόγω του κλειδώματος δεν μπορούν να εργαστούν. Η κύρια δραστηριότητα είναι η πώληση προϊόντων διατροφής στους δρόμους και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου απαγορεύεται η εκτέλεση αυτών των εργασιών. Έτσι οι άνθρωποι δεν εργάζονται και κατά συνέπεια δεν έχουν φαγητό. Αυτό που κάνει η Εκκλησία είναι η διανομή ρυζιού, πετρελαίου, αναγκαίων βασικών αναγκών. Δεύτερον, προσπαθούμε να είμαστε κοντά στις οικογένειες που πενθούν. Πηγαίνουμε στα σπίτια, έχοντας υπόψιν όλους τους κανόνες ασφαλείας, για να ευλογήσουμε το νεκρό σώμα και για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Εδώ αυτές είναι πάνω από όλα οι δύο κύριες δραστηριότητες. Στη συνέχεια, από την έναρξη της πανδημίας, για τέσσερις μήνες, η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία για ολόκληρη την Μαδαγασκάρη μεταδίδετε στην τηλεόραση και στο Facebook, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συμμετέχουν στον στην Ευχαριστία μέσω αυτών των τηλεοπτικών μέσων.

Ακόμη και η Εκκλησία αποδίδει σημαντικό φόρο τιμής στις ζωές …
Απ. – Πρόσφατα υπήρξε ο θάνατος των δύο ιεραποστόλων: ο π. Passarotto και, πριν από δύο ημέρες, ο π. Luigi Piotto. Τις τελευταίες μέρες είχε τα ίδια συμπτώματα με τον κορωνοϊό και επέστρεψε στον Οίκο του Θεού, εκείνος ήταν στη Μαδαγασκάρη από 28 χρόνια, σε μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα που περιλάμβανε 16 ενορίες. Εδώ ανάπτυξε την ποιμαντική του δραστηριότητα, έχτισε σχολεία. Όταν έφυγε από την περιοχή πριν από 6 χρόνια, υπήρχαν 5000 μαθητές που εξακολουθούν να πηγαίνουν στα σχολεία μας. Έφτιαξε το δικό του γυμνάσιο για να δώσει στους νέους την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πραγματοποιούσε ένα έργο, με τη βοήθεια της Ιταλικής Συνόδου των Επισκόπων, για να ανοίξει το Λύκειο και ένα διετές πανεπιστήμιο και στη συνέχεια, για 8 χρόνια, έκτισε και ήταν υπεύθυνος για το Σπίτι της Φιλανθρωπίας του Padre Pio, το οποίο καλωσορίζει 70 παιδιά με ειδικές ανάγκες κάθε μέρα . Αυτό ήταν το αφιέρωμα μας στον Κύριο.

Λοιπόν, ένα έργο που έχει ενταθεί και δεν έχει σταματήσει παρά την πανδημία;
Απ. – Φυσικά, η αποστολή του ιεραποστόλου είναι να είναι κοντά στους ανθρώπους, ειδικά όταν υποφέρει και η πανδημία έχει φέρει τόσα πολλά δεινά στους ανθρώπους, φόβο και θέλαμε να συνεχίσουμε να είμαστε κοντά, μέσω της επισιτιστικής βοήθειας, αλλά και μέσω της εγγύτητάς μας στους ανθρώπους. Συνεπώς, συνεχίζουμε να είμαστε κοντά στους ανθρώπους, ειδικά σε αυτούς που υποφέρουν.

Μπορείτε ακόμα να δώσετε στου λαό της Μαδαγασκάρης ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον;
Απ. – Φυσικά, επίσης επειδή ο Πάπας στα μηνύματά του αυτών των μηνών, ιδίως στο μήνυμα του Πάσχα, είπε: «Ο Ιησούς Χριστός είναι η ελπίδα μου». Εδώ λοιπόν, ενισχυμένος από τον λόγο του Πάπα, που είναι ο λόγος του Ευαγγελίου, δίνουμε ελπίδα σε ανθρώπους και οι άνθρωποι λαμβάνουν αυτό το μήνυμα. Οι άνθρωποι της Μαδαγασκάρης είναι λαός της πίστης. Μερικές φορές αναρωτιέμαι: «Αλλά όταν οι εκκλησίες ξανανοίξουν, θα συνεχίσουν να έρχονται οι άνθρωποι στην εκκλησία;» Και οι άνθρωποι που είναι δίπλα μου, μου λένε: «Μη φοβάστε, πατέρα, οι άνθρωποι, περιμένουν να επιστρέψουν στην εκκλησία. Συχνά, όταν βγαίνω, πολλοί με ρωτούν πότε θα είναι δυνατό να επιστρέψουν στην εκκλησία για να προσευχηθούν. Εδώ λοιπόν είναι η ελπίδα που δίνουμε στους ανθρώπους και οι άνθρωποι περιμένουν από εμάς.

Μετάφραση: π. Ιωάν.Σκλ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 27 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου