Ντροπή για την Ευρώπη που είναι κλειστή στη φιλοξενία

Ντροπή για την Ευρώπη που είναι κλειστή στη φιλοξενία

Πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις για να βρεθεί μια λύση σχετικά με την ιστορία των 49 μεταναστών οι οποίοι, αφού διασώθηκαν από τη θάλασσα, δεν έχουν ακόμη λάβει την άδεια να αποβιβαστούν στη στεριά σε κανένα λιμάνι της Ευρώπης. Ο προβληματισμός του Zuccolini από την Κοινότητα του Saint’Egidio.

Ακόμη χωρίς απάντηση παραμένει το αίτημα των δύο πλοίων, Sea Watch και Sea Eye, που έχουν αγκυροβολήσει στα ύδατα της Μάλτας, για να μπορέσουν να δέσουν σε ασφαλές λιμάνι. 49 στο σύνολό τους οι μετανάστες επί του σκάφους οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες, διασώθηκαν από  τη Μεσόγειο θάλασσα από τα δύο σκάφη,. Πολλά ερωτηματικά για την έννοια του αποκλεισμού που ακολουθεί η Ευρώπη, η οποία δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει ένα κοινό σχέδιο που να ανταποκρίνεται σε ένα ζήτημα, αυτό της μετανάστευσης, η οποία έχει ξεπεράσει το στάδιο της έκτακτης ανάγκης. Έκλεισαν τα λιμάνια και στην Ιταλία η οποία, μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Luigi Di Maio, εξέφρασε την προθυμία της δεχθεί κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά, ωστόσο η προσφορά απορρίφθηκε από τη Lega και ως εκ τούτου θεωρήθηκε αναξιόπιστη από τη γερμανική ΜΚΟ SeaWatch.

Επείγει μια λύση για τους 49 μετανάστες που βρίσκονται στη θάλασσα

Μια άρνηση που παραπέμπει σε μια αρνητική εικόνα για την ήπειρό μας, δημιουργεί αισθήματα ντροπής – σχολιάζει στα μικρόφωνά μας ο Roberto Zuccolini, εκπρόσωπος της Κοινότητας του Saint’ Egidio-  και είναι ανεξήγητο δεδομένου του μικρού αριθμού των μεταναστών και των αιτούντων ασύλου οι οποίοι χρειάζονται φιλοξενία. Χθες, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη ενός διαλόγου με τις χώρες της Ε.Ε. για την κατανομή των μεταναστών. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία ανταποκρίθηκαν θετικά, αλλά καμιά ένδειξη από λιμάνι που να βρίσκεται κοντά στη Μάλτα όπου θα μπορούσαν να αποβιβαστούν τα άτομα αυτά. «Είναι επείγον να βρεθεί μια λύση», δηλώνει ο Zuccolini.

Σαφή τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου για την φιλοξενία

Οι επίσκοποι της Μάλτας και του Gozo, με μια επιστολή, έκαναν έκκληση για αλληλεγγύη από τα αδέλφια των επισκοπών της υπόλοιπης Ευρώπης. «Ναι, η Εκκλησία, όχι μόνο η Καθολική, αλλά και η Προτεσταντική – λέει ο Zuccolini– αποτελούν μια όαση ανθρωπιάς σε ένα γενικό κλίμα δυσπιστίας αναφορικά με τη συμβίωση. Τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου ήταν σαφή ως προς αυτό το ζήτημα, στα οποία πιστεύω, ότι όλοι οι Καθολικοί οφείλουν να ανταποκριθούν».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου