Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τη θεία Λειτουργία στον Μοναστηριακό ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα της Χώρας Τήνου. Με πρόσκληση του είχε ενημερώσει ότι αυτή η Θεία Λειτουργία θα είναι μία ευχαριστία προς το Θεό διότι οι πολλοί επισκέπτες του νησιού της Τήνου κατά την περίοδο του καλοκαιρού έδωσαν μια καλή ευκαιρία  στους επιχειρηματίες να εξασφαλίσουν και τον άρτο τον επιούσιο.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο π. Μάρκος Βιδάλης του ιερού Κλήρου των Καθολικών Αθηνών και ο Αλβανός ιερέας π. Καστριότ, ο οποίος έφθασε στην Τήνο για μερικές ημέρες ξεκούρασης.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

Αδελφοί κάθε φορά που τελούμε τη Θεία Λειτουργία , τελούμε το Μυστήριο της Ευχαριστίας. Ευχαριστούμε το Θεό για την μεγάλη δωρεά του προς τον άνθρωπο. Ποια είναι αυτή όμως η δωρεά. Είναι η προσφορά της άπειρης  αγάπης του προς τον άνθρωπο, την οποία τελούμε μυστηριακά. Η Θυσία του Μονογενούς Υιού του για τη σωτηρία μας. Προσφορά  ανεκτίμητη και που το μυαλό μας δεν μπορεί να κατανοήσει. Είναι ένα Μυστήριο που μόνο η σοφία του Θεού μπορεί να διανοηθεί και να πραγματοποιήσει. Εμείς αναγνωρίζουμε τη μηδαμινότητά μας , τον περιορισμό του μυαλού μας και απλώς προσκυνούμε και δοξολογούμε το Θεό για την μεγάλη αυτή δωρεά αγάπης.

Ο  Θεός όμως εκτός από αυτό το ανεξιχνίαστο Μυστήριο της άπειρης προσφοράς του, μας χαρίζει χίλια δυο άλλα δώρα πνευματικά και υλικά που μας είναι  απαραίτητα τόσο για την πνευματική μας όσο και την φυσική ζωή μας.

Σήμερα θέλησα να σας ζητήσω να ευχαριστήσουμε το Θεό για κάτι που δεν νομίζω ότι έχει γίνει άλλη φορά. Είναι κάτι για το οποίο ίσως ορισμένοι διερωτώνται και αν πρέπει να γίνει.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει μόνο να ζητούμε αλλά και να ευχαριστούμε, όταν λαβαίνουμε αυτό που ζητούμε. Θα έλεγα μάλιστα ότι οφείλουμε να ευχαριστούμε το Θεό ακόμη και όταν δεν λαβαίνουμε αυτό που ζητούμε, διότι ο Θεός όταν δεν μας δίνει κάτι που του ζητούμε, σημαίνει ότι αυτό που του ζητούμε δεν είναι για το πνευματικό μας καλό, δεν συμβάλλει στη σωτηρία μας και επομένως είναι άχρηστο.

Προς το τέλος της καλοκαιρινής αυτής περιόδους ρώτησα αρκετούς επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες: «πως πήγαμε φέτος;» Η αυθόρμητη απάντηση σχεδόν όλων ήταν «δόξα τω Θεώ».

Ε! λοιπόν αυτό «το δόξα τω Θεώ» σας κάλεσα να πούμε όλοι μαζί σήμερα στον Κύριο.

Θα τον ευχαριστήσουμε για όσα υλικά δώρα έκανε στην τοπική  κοινωνία των νησιών μας και ιδιαίτερα στην Τήνο. Αλλά ταυτόχρονα θα του ζητήσουμε να μας φωτίσει να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το δικό μας καλό και των άλλων.

Θα του ζητήσουμε όμως ταυτόχρονα να μας φωτίσει να μην αναζητούμε μόνο τον άρτο τον επιούσιο, αλλά προπάντων τον άρτο τον ουράνιο. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με το ψωμί αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Κυρίου.

Να καταλάβουμε ιδιαίτερα ότι δεν πρέπει να μεταβάλουμε την ημέρα του Κυρίου σε ημέρα εμπορίου. Αν είναι ανάγκη να έχουμε τα καταστήματά μας ανοικτά την Κυριακή, ας μην ξεχνούμε ότι πρέπει επίσης να μην ξεχάσουμε να αγιάσουμε την ημέρα του Κυρίου.  Ας επιλέξουμε μία από τις 20 Λειτουργίες που τελούντα στο νησί μας και σε διαφορετικές ώρες για να τροφοδοτήσουμε την πίστη μας που θα μας βοηθήσει να αποδίδουμε στο Θεό ότι του ανήκει.

Στο σημείο αυτό θέλω να σας υπενθυμίσω μία σκέψη του Αγίου Βικεντίου, ιδρυτού του μοναχικού τάγματος των Λαζαριστών Πατέρων και των Αδελφών του ελέους, που σήμερα τιμούμε τη μνήμη του. Έλεγε λοιπόν ο Άγιος Βικέντιος: «δεν πρέπει να ανησυχείτε  και να νομίζετε ότι δεν τηρήσατε το νόμο, εάν για εξυπηρέτηση των φτωχών  αφήστε την προσευχή. Δεν παραμελείτε το Θεό, όταν αφήνετε το Θεό  για τον ίδιο το Θεό. Όταν αφήνετε μία υποχρέωση σας προς το Θεό για να κάνετε μία άλλη υποχρέωση σας που αφορά το Θεό. Εάν αφήστε την προσευχή  για να συμπαρασταθείτε σε ένα φτωχό, να ξέρετε ότι κάνοντας αυτό υπηρετείτε το Θεό. Η αγάπη είναι ανώτερη από όλους τους νόμους, όλα οφείλονται να αναφέρονται σ’ αυτήν. Είναι μια μεγάλη κυρία: οφείλουμε να κάνουμε ότι αυτή διατάζει».

Ο Κύριος μας έδωσε έξη ημέρες για να εργαζόμαστε για τον άρτο τον επιούσιο και κράτησε μια για τον εαυτόν του. Μην είμαστε άσωτοι και πλεονέκτες αλλά ευγνώμονες.

Σας βεβαιώνω ότι κανείς δεν πρόκειται να πτωχεύσει επειδή κατά το καλοκαίρι έκλεισε για λίγες ώρες το κατάστημά του για να λάβει μέρος στη  συγκέντρωση της ενορίας του και να συμμετάσχει στο συλλογικό ευχαριστώ προς το Θεό με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Αν αμφιβάλετε γι’ αυτό, δοκιμάστε το.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου