ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΤΑΡΑΜΠΑΔΟ ΤΗΝΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΤΑΡΑΜΠΑΔΟ ΤΗΝΟΥ

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 πανηγύρισε ο ενοριακός Ναός  Αγίου Μιχαήλ στον Ταραμπάδο της Τήνου.

Την παραμονή της εορτής  τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός.

Το πρωί της ημέρας της εορτής και πανήγυρης τελέστηκε  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο εφημέριος του Ναού π. Γεώργιος Ανδριώτης.

Η συμμετοχή των ενοριτών ήταν καθολική και των φιλέορτων πολύ καλή.

Μετά την αναγγελία του Αγίου Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Αγαπητοί, αδελφοί και αδελφές, η ετήσια εορτή του Αγίου Προστάτη μιας ενοριακής κοινότητας πάντοτε είναι αιτία χαράς, ευγνωμοσύνης και παρηγοριάς.

Αιτία χαράς, διότι η ενορία που γιορτάζει, είναι μία κοινότητα που ανακαλύπτει  ότι είναι μια πνευματική οικογένεια. Αυτή η οικογένεια εορτάζει και πανηγυρίζει για την προστασία που της παρέχει ο Θεός μέσω των αγίων του.

Αιτία ευγνωμοσύνης , διότι  η μνήμη του Αγίου Προστάτη είναι μια ευκαιρία να ανυψώσουμε την ευγνωμονούσα καρδιά μας προς τον Κύριο και τον ευχαριστήσουμε για το δώρο της πίστης που μας έδωσε. Για τη συνεχή τροφή που μας παρέχει ώστε αυτή η πίστη μας να μην νεκρώνεται, αλλά να ανανεώνεται, να ωριμάζει και να αποδεικνύεται με έργα αγάπης.

Αιτία παρηγοριάς, διότι η συντροφιά των αγίων και των αγγέλων, μας υπενθυμίζει ότι το ευσπλαχνικό βλέμμα του Κυρίου και η πατρική του αγάπη ποτέ δεν μας εγκαταλείπουν.

Η Αγία Γραφή  και η Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας μάς βεβαιώνουν για δύο σημαντικές ιδιότητες  της ταυτότητας  των αγίων αγγέλων. Πριν απ’ όλα  είναι άυλα δημιουργήματα «τα οποία ευρίσκονται ενώπιον του Θεού και του αποδίδουν συνεχώς δόξα.

Η δεύτερη ιδιότητα είναι ότι ευρίσκονται πάντοτε στην υπηρεσία του Θεού και είναι οι αγγελιαφόροι των μηνυμάτων του προς τους ανθρώπους. Τα ουράνια αυτά πνεύματα δεν ονομάζονται πάντοτε άγγελοι, αλλά μόνο όταν,  μέσω αυτών, ο Θεός στέλνει ένα μήνυμα στους ανθρώπους. Όσοι φέρνουν  συνηθισμένα μηνύματα  ονομάζονται άγγελοι, ενώ όσοι αναγγέλλουν  τα μεγάλα μηνύματα της σωτηρίας των ανθρώπων ονομάζονται αρχάγγελοι.

Για τον ευαγγελισμό πχ της Παναγίας δεν στέλνεται ένας άγγελος αλλά ένας αρχάγγελος, ο αρχάγγελος  Γαβριήλ. Και αυτό διότι το μήνυμα που έφερε στην Παναγία ήταν το πιο σημαντικό μήνυμα που έφθασε ποτέ από τον ουρανό στη γη.

Στους αγγέλους και αρχαγγέλους αποδίδονται ί και ονόματα και μάλιστα συμβολικά, διότι από το όνομά τους  φανερώνεται  και το είδος της αποστολής τους.  Έτσι Μιχαήλ σημαίνει «ποιος είναι σαν τον Θεό;» Γαβριήλ  σημαίνει «δύναμη του Θεού»  και  Ραφαήλ «θεραπεία από το Θεό».

Οι άγγελοι μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε  ότι εμείς όπως και εκείνοι δεχόμαστε συνεχώς  τη ζωή μας από το Θεό  και καλούμαστε  να τον ευχαριστούμε και να τον δοξολογούμε για το δώρο αυτό.  Αυτή είναι η κοινή ταυτότητα μας με τα ουράνια πλάσματα, τους αγγέλους και τους αρχαγγέλους. Ο ψαλμωδός μάλιστα αναφερόμενος στον άνθρωπο γράφει: «εσύ Κύριε τον έπλασες λίγο κατώτερο από τους αγγέλους».

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ κατέχει μια ιδιάζουσα θέση στην ουράνια βασιλεία είναι εκείνος που υπερασπίζεται την μοναδικότητα του Θεού και παρουσιάζεται μαχητής και νικητής εναντίον του άρχοντα των δαιμονίων. Στο Βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη διαβάζουμε: «Έγινε τότε πόλεμος στον ουρανό, από τη μια μεριά ο Μιχαήλ με τους αγγέλους του κι από την άλλη ο δράκοντας. Ο δράκοντας  με τους δικούς του αγγέλους  πολέμησε , αλλά νικήθηκε κι έτσι δεν του επιτράπηκε να μείνει άλλο στον ουρανό.» (Αποκ. 12, 7-8).

Σε  άλλο σημείο της Αποκάλυψης διαβάζουμε: «Διώχτηκε από τον ουρανό ο κατήγορος των αδελφών μας  που τους κατηγορούσε μέρα νύχτα μπροστά στο Θεό μας (Aποκαλ. 12,10).

Το άλλο μεγάλο καθήκον του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι να προστατεύει το λαό του Θεού. (Δευτ.10,13.21;12,1). Ο λαός του Θεού  από πάντοτε είχε αντιληφθεί αυτή την αρχαγγελική προστασία  και του αφιέρωσε πολλούς Ναούς. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να δείξει την ευλάβειά του και την ευγνωμοσύνη του για την προστασία που του παρέχει.

Είστε προνομιούχοι, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, ενορίτες και ενορίτισσες αυτής της μικρής μας ενοριακής κοινότητας, που οι πρόγονοί σας από την αρχή που  κατοίκησαν αυτό το μικρό χωριό έθεσαν ως Προστάτη τους  και Προστάτη σας τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ , αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, υπενθυμίζει ότι η ζωή του ανθρώπου  είναι μία πάλη, ένας συνεχής αγώνας. Ένας αγώνας ανάμεσα στο καλό και στο κακό, ένας αγώνας  στον οποίο καθημερινά εμπλεκόμαστε και οφείλουμε να βγούμε νικητές.

Σήμερα που τελούμε προς τιμήν του αυτήν  την πανηγυρική Θεία Λειτουργία,  ας του ζητήσουμε να μεταφέρει την προσευχή μας και τη λατρεία μας ενώπιον του θυσιαστηρίου του Θεού. Τον ευχαριστούμε για την προστασία που μας παρέχει μέσω του Αγίου Μιχαήλ. Του ζητήσουμε να συνεχίσει να  προστατεύει αυτήν την μικρή μας ενοριακή κοινότητα, αλλά και όλη την τοπική μας Εκκλησία και να καθιστά την κάθε μια σας και τον καθένα μας νικητές σε κάθε μας αγώνα εναντίον του πονηρού. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου