ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης πανηγύρισε ο ενοριακός Ναός του Κέχρου.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός από τον Γενικό Βικάριο της Αρχιεπισκοπής π. Φραγκίσκο Βιδάλη και συμπροσευχήθηκαν μαζί του: ο εφημέριος του Ναού π. Ιωάννης Σκλάβος και δύο ιερείς από την εκκλησιαστική επαρχία της Παδούης που ήταν συμμαθητές του εφημερίου κατά τις εκεί φιλοσοφικοθεολογικές σπουδές του.
Την ημέρα της πανήγυρης τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας, π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο εφημέριος του Ναού π. Ιωάννης Σκλάβος, οι δύο συμμαθητές του ιερείς, ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής μας π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο εφημέριος Μυκόνου και Σάμου π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς και ο π. Μάρκος Βιδάλης του ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπής των Καθολικών Αθηνών.
Η συμμετοχή των ενοριτών ήταν καθολική αλλά και ένας μεγάλος αριθμός ευλαβών της Παναγίας έφθασε από την Πόλη και τα άλλα χωριά του νησιού.
Ο Ναός χάρη στην εθελοντική εργασία των ελαιοχρωματιστών του Κέχρου ήταν ανανεωμένος και έλαμπε από καθαριότητα και ομορφιά. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:
Ο επίσημος τίτλος του εδώ ενοριακού μας Ναού είναι: «Ενοριακός Ναός Παναγίας του Ελέους». Υπάρχουν και δύο άλλοι ανεπίσημοι τίτλοι που είναι: «Παναγία η Φανερωμένη» και «Παναγία η Ξεσκλαβώτρα».
Κατά τη φετινή πανήγυρη λοιπόν και στα πλαίσια του Ιωβηλαίου έτους της Ευσπλαχνίας, θέλω να σας παρουσιάσω μερικές σκέψεις πάνω στο επίσημο τίτλο δηλαδή «Μητέρα του ελέους».
Ποια ή ποιος από όλους τους εδώ παρόντες δεν έχουμε επαναλάβει πολλές φορές στη ζωή μας την όμορφη προσευχή με την οποία συμπληρώνεται η απαγγελία του αγίου ροδαρίου, την προσευχή του «Χαίρε Δέσποινα».
Όπως όμως συμβαίνει σε πολλές προσευχές και ιδιαίτερα σε εκείνες που ξέρουμε απέξω, πολλές φορές δεν βάζουμε ιδιαίτερη προσοχή και ίσως δεν μελετούμε προσεκτικά την κάθε λέξη που προφέρουμε.
Στην προσευχή του «χαίρε Δέσποινα» αποκαλούμε την Παναγία Μητέρα του ελέους, δηλαδή μητέρα της ευσπλαχνίας. Τι θέλουμε όμως να πούμε με αυτή την έκφραση; Ομολογούμε ότι η Παναγία είναι η Μητέρα του Ιησού που είναι το «ανθρώπινο πρόσωπο της ευσπλαχνίας του Θεού Πατέρα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ιδιόβουλο έγγραφο με το οποίο ο Άγιος Πατέρας, ο Πάπας Φραγκίσκος ανάγγειλε το έκτακτο Ιωβηλαίο έτος της ευσπλαχνίας, το οποίο όπως γνωρίζεται άρχισε στις 8 Δεκεμβρίου αυτής του περασμένου έτους και θα ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου αυτού του έτους που είναι η Κυριακή του Χριστού Βασιλιά και τελευταία Κυριακή του λειτουργικού έτους. Η Παναγία λοιπόν είναι η Μητέρα του Εύσπλαχνου Ιησού, Μητέρα της Θείας Ευσπλαχνίας.
Βρισκόμενοι ήδη προς το τέλος του έτους της ευσπλαχνίας. Στο έτος αυτό αναζητήσαμε και υποδείξαμε τρόπους στην Εκκλησία να δεχθεί αυτό το δώρο του Θεού που ονομάζεται άγιο έτος, έκτακτο Ιωβηλαίο έτος και η κάθε μια και ο καθένας μας γνωρίζει αν και πόσο επωφελήθηκε από αυτό το δώρο ή να πέρασε απαρατήρητο στη ζωή του. Είναι ακόμα καιρός και ιδιαίτερα σήμερα που πανηγυρίζουμε για την Μητέρα της θείας Ευσπλαχνίας να της ζητήσουμε τη βοήθειά της και εκείνη να μας οδηγήσει στον Υιό της και Θεό της για να δεχθούμε το έλεος και την ευσπλαχνία που τόσο έχουμε ανάγκη όσο ζούμε μέσα σ’ αυτήν την κοιλάδα των δακρύων.
Ζητούμε, με τις ικεσίες της Παναγίας, Μητέρας του ελέους, να λάβουμε την ευσπλαχνία του Θεού που τόσο την έχουμε ανάγκη στην προσωπική μας ζωή αλλά και για να μπορέσουμε να την χρησιμοποιήσουμε στις σχέσεις μας με τον πλησίον μας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η ευχή της Εκκλησίας γι’ αυτό το έτος της ευσπλαχνίας είναι: «φιλεύσπλαχνοι όπως ο Θεός Πατέρας. Ζητούμε αυτή τη χάρη της ευσπλαχνίας όχι λοιπόν μόνο για προσωπική μας χρήση, αλλά την ζητούμε πρώτα για τον για τον εαυτόν μας και στη συνέχεια να την χρησιμοποιήσουμε για κάθε συνάνθρωπό μας.
Ζητούμε από την Μητέρα του ελέους να μας βοηθήσει να γίνουμε μια αληθινή εικόνα του Θεού Πατέρα που είναι ο Θεός της τρυφερότητας, της αγάπης, του ελέους και της ευσπλαχνίας.
Για όσους από μας, που έχουμε κάποια ηλικία, και είμαστε εκπαιδευμένοι σε μία εικόνα ενός Θεού αυστηρού κριτή και απρόσιτου να αλλάξουμε αυτή την εικόνα και να σβήσουμε μια τέτοια λανθασμένη εικόνα για το Θεό, και να την αντικαταστήσουμε με την πραγματική εικόνα ενός Θεού που είναι στοργή και αγάπη, έλεος και ευσπλαχνία για τα παιδιά του.
Αν φοβόμαστε να ζητήσουμε αυτή την τρυφερότητα και την αγάπη από το Θεό Πατέρα ας ζητήσουμε από την στοργική Μητέρα μας γνωρίσει την αγάπη του Θεού, που ποτέ δεν μπορεί να μας την στερήσει όσο ανάξιοι και αν είμαστε.
Στην ίδια προσευχή του «Χαίρε Δέσποινα» σε μια συγκεκριμένη στιγμή λέμε: «Στρέψε προς εμάς τα ευσπλαχνικά σου όμματα». Δηλαδή κοίταξε μας με την μητρική αγάπη σου. Αυτό θα ζητήσουμε ιδιαίτερα κατά την φετινή πανήγυρη.
Ο Άγιος Πατέρας μεταξύ άλλων γράφει στο έγγραφο της κήρυξης του Ιωβηλαίου έτους της ευσπλαχνίας: “Η γλυκιά ματιά της Μητέρας της ευσπλαχνίας ας μας συνοδεύει ώστε να μπορέσουμε όλοι μας να ανακαλύψουμε τη χαρά της αγάπης του Θεού».
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά συχνά αποφεύγουν το αυστηρό βλέμμα του πατέρα μετά από κάποια αναποδιά και τρέχουν να βρουν παρηγοριά στη μητέρα τους, που έχει πάντα μια μάτια γεμάτη καρδιά. Οι μητέρες περισσότερο κατανοούν και λιγότερο τιμωρούν, περισσότερο θωπεύουν και λιγότερο παιδεύουν, καταλαβαίνουν πως η ενοχή που νιώθει το παιδί μετά από μία αταξία είναι μία τιμωρία και δεν χρειάζεται και άλλη.
«Χαίρε Δέσποινα Μήτερ ελέους», μην παύεις να στρέφεις τα ευσπλαχνικά σου όμματα προς όλα τα παιδιά που ιδιαίτερα προς τα μέλη αυτής της ενορίας μας που σε έχουν από πολλούς αιώνες ως προστάτισσα τους. Αμήν.