Διχασμένη η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμπχαζία

Διχασμένη η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμπχαζία

ΑΜΠΧΑΖΙΑ_ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ_Η_ΕΚΕΙ_ΟΡΘΟΔΟΞΗ_ΕΚΚΛΗΣΙΑ.jpg

Τι γνωρίζουμε για την Αμπχαζία; Λίγα πράγματα.
Ίσως έχουμε ακούσει ότι είναι περιοχή του Καυκάσου και υπήρχε έντονη ελληνική παρουσία, για δεκαετίες, το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Η σύγχρονη ιστορία αναφέρει ότι είναι αυτόνομη δημοκρατία, εντός της Γεωργίας, “ανεξάρτητη”, μετά από εχθροπραξίες στις αρχές του 1990. Είναι αναγνωρισμένη μόνο από τη Ρωσία και από ελάχιστα άλλα κράτη. Η διεθνής Κοινότητα τη θεωρεί ακόμα τμήμα της Γεωργίας. Έχει (ορθόδοξο) πληθυσμό, που κυμαίνεται από 250.000 – 500.000 άτομα και μπορεί να αποτελέσει νέα “Ουκρανία” για την παγκόσμια Ορθοδοξία.
Η ανεξαρτησία της έληξε το 1795 όταν εντάχθηκε στη Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία. Το 2009 κήρυξε, ξανά την ανεξαρτησία της, μετά την αναγνώριση, εκ μέρους της Ρωσίας, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας ως ανεξάρτητα κράτη. Όμως το Πατριαρχείο Μόσχας δεν έχει αποφασίσει να την αναγνωρίσει ως “Αυτοκέφαλη Εκκλησία”.

ΑΜΠΧΑΖΙΑ_ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ_Η_ΕΚΕΙ_ΟΡΘΟΔΟΞΗ_ΕΚΚΛΗΣΙΑ_Ι.jpg

Ο επικεφαλής της, π. Βησσαρίων Aplia, διαμαρτύρεται για 30ετή “μαρασμό” της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αποφάσισε, εκτός του Καθεδρικού Ναού στην πρωτεύουσα Σουκούμι, να διακοπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές στην περιοχή, ως “μέσο πίεσης” προς τον Πατριάρχη Κύριλλο της Μόσχας, να την αναγνωρίσει.
Υπάρχει όμως και μειοψηφική τάση, που αυτοονομάζεται “Ιερά Μητρόπολη Αμπχαζίας” με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Δωρόθεο Dbar, που διατηρεί τους “ελεγχόμενους” ναούς ανοιχτούς και θεωρεί ότι μόνο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει την εκκλησιαστική αρμοδιότητα να δώσει το “αυτοκέφαλο” στην ορθόδοξη Εκκλησία της Αμπχαζίας…

Πληροφορίες και φωτογραφίες από Jan News του Σουκούμι

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου