Διαθρησκευτικό Ντοκουμέντο για το τέλος της ζωής

Διαθρησκευτικό Ντοκουμέντο για το τέλος της ζωής

Είναι έτοιμο  ένα διαθρησκειακό Ντοκουμέντο  για το τέλος της ζωής εκ μέρους της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας, στην Εκκλησιαστική Επαρχία της Ρώμης και άλλες είκοσι  διαφορετικές θρησκευτικές ομολογίες. Θα υπογραφεί  και θα παρουσιαστεί επισήμως  στα μέσα του Δεκεμβρίου  και αντιπροσωπεύει   μια αληθινή και ειδική καινοτομία. Τιτλοφορείται  «Διακήρυξη  των δικαιωμάτων στην πορεία προς  το τέλος της ζωής»  και έχει κύριο σκοπό  να γίνει αντιληπτό  το πώς στη φροντίδα ενός ετοιμοθάνατου ασθενούς η πίστη  και ο σεβασμός  των θρησκευτικών πρακτικών  δεν πρέπει να αγνοούνται  ή  να ελαχιστοποιούνται.

Ένα σαφές κείμενο για να γίνει σεβαστή η θρησκευτική διάσταση του ασθενούς.

Οι κεντρικές γραμμές της Διακήρυξης είναι σαφείς, απλές  και ευθείς και επομένως αποτελεσματικές. Ο π. Massimo Angelelli, διευθυντής του εθνικού Γραφείου  για την ποιμαντική της υγείας της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ιταλίας κανει την εξής σύνθεση:: “Το κείμενο  αποτελείται  από 9 άρθρα τα οποία  έχουν σκοπεύουν στο να ορίσουν, τους διάφορους τρόπος, το δικαίωμα  της αναγνώρισης της προσωπικής θρησκευτικής, πνευματικής  και πολιτιστικής σφαίρας. Η στιγμή του τέλους της ζωής  ενός προσώπου  είναι άκρως λεπτή, επομένως  στη δομή της υγείας  και στη διαδρομή της ιατρικής φροντίδας  πρέπει να εξασφαλίζεται  η θρησκευτική διάσταση”. Οι θρησκευτικές πρακτικές , ακόμη και εκείνες του τέλος της ζωής, διαφέρουν από ομολογία σε ομολογία  και σ’ αυτό το νοσοκομείο  ή κλινική οφείλουν να συνειδητοποιήσουν  για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν στον ετοιμοθάνατο ασθενή μία αληθινή  και πλήρη φροντίδα.

Πολύχρονη αντιμετώπιση

Η δημιουργία της διακήρυξης  έχει μακρινές ρίζες , που χρονολογούνται πριν από πολλά χρόνια. Μια μακρά κυοφορία που επέτρεψε έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο σε όλα τα εμπλεκόμενα θέματα. "Αισθανθήκαμε την ανάγκη να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία – ο π. Massimo Angelelli  πηγαίνει ακόμη πιο πέρα – διότι  ζούμε σε ένα περιβάλλον που όλο και πιο πολύ  γίνεται μία πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική πραγματικότητα. Και αυτές οι βασικές πτυχές της ύπαρξής μας δεν πρέπει να παραβιάζονται, ειδικά την ώρα του θανάτου.

Ένα άλλο έγγραφο της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας ενάντιο στην ευθανασία

Ο π. Max Angelelli επιβεβαίωσε επίσης ότι η Καθολική Ιεραρχία της Ιταλίας ετοιμάζει ένα βιβλίο σχετικά με το τέλος της ζωής, που έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την πίεση της ευθανασίας στην κοινωνία και ότι προβλέπεται να εκδοθεί στην αρχή  του 2019. «Δεν είναι ένα έγγραφο εναντίον κανενός» επαναλαμβάνει με έντονο τόνο ο π.  Max. "Πρόκειται για ένα κείμενο που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε χωρίς προκατάληψη πριν από την πιθανή συζήτηση ενός νόμου για την ευθανασία".

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου