Ο εθελοντισμός δίνει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην κοινωνία
Ακρόαση στην Αίθουσα Παύλος ΣΤ΄ για τα μέλη του Κέντρου Εξυπηρέτησης Εθελοντών Αλληλεγγύης της Σαρδηνίας: ξέρετε να υποδέχεστε και να εντάσσετε στην κοινωνία εκείνους που φτάνουν σε αναζήτηση ειρήνης και εργασίας
«Η εθελοντική υπηρεσία αλληλεγγύης αποτελεί μια επιλογή που μας καθιστά ελεύθερους και ανοιχτούς στις ανάγκες των άλλων, στις απαιτήσεις της δικαιοσύνης, στην υπεράσπιση της ζωής, στην προστασία της δημιουργίας, με μια ειλικρινή και ειδική προσοχή για τους αρρώστους και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν ένα θησαυρό σοφίας». Αυτά ήταν τα λόγια που ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα το πρωί στην αίθουσα Παύλος ΣΤ΄, στα περίπου επτακόσια άτομα του Κέντρου εθελοντικής υπηρεσίας αλληλεγγύης της Σαρδηνίας, τα οποία δέχθηκε σε ακρόαση για τα είκοσι χρόνια από την ίδρυσή του.
Για μια Σαρδηνία που δεν κάνει αποκλεισμούς
Ο Ποντίφικας υπενθύμισε τη δέσμευση των εθελοντών, σε μια περιοχή, όπως αυτή της Σαρδηνίας, «πλούσια σε θησαυρούς, σε φυσικές ομορφιές, σε ιστορία, αλλά και που χαρακτηρίζεται από φτώχεια και κακουχίες», και εκτίμησε τη δέσμευση «προς όφελος των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού της Σαρδηνίας, δίνοντας προσοχή ακόμη και σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Αυτό θα πρέπει να τονιστεί, επειδή αποτελεί σημάδι ότι δεν είστε «απομονωμένοι» αλλά, παρά τις μεγάλες ανάγκες του σπιτιού σας, διατηρήσατε ανοιχτό τον ορίζοντα της αλληλεγγύης σας. Υπό αυτή την προοπτική, μάθατε να δέχεστε και να συμπεριλαμβάνετε στην κοινωνία σας όλους εκείνους που έφταναν στην Σαρδηνία από άλλες χώρες, αναζητώντας ειρήνη και εργασία.
Διαδίδουμε την κουλτούρα της αλληλεγγύης
Η Sardenia Solidale συγκεντρώνει πολυάριθμες εθελοντικές οργανώσεις, «πραγματοποιώντας μια σημαντική υπηρεσία συνάθροισης και συνεργασίας, με στόχο να καταστήσει πιο εξειδικευμένη και αποτελεσματική τη δέσμευσή της έναντι εκείνων που βρίσκονται σε επισφαλείς συνθήκες». Ο Πάπας Φραγκίσκος την ενθαρρύνει συνεπώς, «να συνεχίσει με πνεύμα κατανόησης και ενότητας», για να «διαδώσει ευρύτερα την κουλτούρα της αλληλεγγύης», συνοδευόμενη ιδιαίτερα από τους Δήμους και τις Ενορίες, «που είναι καθημερινά κοντά στους ανθρώπους και μοιράζονται μαζί τους κόπους και ελπίδες».
Η κουλτούρα της αλληλεγγύης και της γενναιοδωρίας χαρακτηρίζει την εθελοντική υπηρεσία και συμβάλλει συγκεκριμένα στην οικοδόμηση μιας αδελφικής κοινωνίας στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το ανθρώπινο πρόσωπο. Στη γη σας αυτή η κουλτούρα αντλείται άφθονα από τις ισχυρές χριστιανικές ρίζες, δηλαδή από την αγάπη του Θεού και την αγάπη για τον πλησίον.
Χάρη σε αυτή την «ευαγγελική λέμφο», εξηγεί ο Πάπας, «η βοήθεια διατηρεί την ανθρώπινη διάστασή της και δεν γίνεται απρόσωπη. Ακριβώς γι αυτό το λόγο εσείς οι εθελοντές δεν εκτελείτε ένα έργο υποκατάστασης στο κοινωνικό δίκτυο, αλλά συμβάλλετε ώστε η κοινωνία μας να έχει ένα ανθρώπινο και χριστιανικό πρόσωπο».
Αφυπνίζουμε τη δέσμευσή μας για το κοινό καλό
Η ενθάρρυνση του Πάπα Φραγκίσκου προς τους εθελοντές, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον καρδινάλιο Angelo Becciu, Πρόεδρος για τις περιπτώσεις Αγίων, προς τον σεβασμιότατο Arrigo Miglio αρχιεπίσκοπο του Κάλιαρι και προς τον σεβασμιότατο Ignazio Sanna, επίσκοπο του Oristano, είναι να «συνεχίσετε την αποστολή σας με πάθος», για να «αφυπνίσετε στην κοινή γνώμη ότι είναι απαραίτητο να δεσμευτούν για το κοινό καλό, για την υποστήριξη υπέρ των αδυνάμων και των φτωχών». «Με τον τρόπο αυτό», καταλήγει ο Πάπας πριν ευλογήσει τους παρόντες και επικαλεστεί την βοήθεια της Μαρίας, «να συνεχίσετε να αποτελείτε για ολόκληρη τη Σαρδηνία, σημείο αναφοράς και παράδειγμα».
Μετάφραση: ρφ