“Δεν μπορείς να συναντήσεις τον Ιησού, εάν δεν τον προσκυνάς και δεν αναγνωρίζεις ότι είσαι αμαρτωλός”

“Δεν μπορείς να συναντήσεις τον Ιησού, εάν δεν τον προσκυνάς και δεν αναγνωρίζεις ότι είσαι αμαρτωλός”

Μία προσπάθεια είναι η γνώση του Ευαγγελίου και της Κατήχησης, μια άλλη είναι η συνάντηση με τον Ιησού Χριστό μέσα στην προσευχή, η οποία δεν αντιτίθεται με τα δύο πρώτα. Πάνω σε αυτό το θέμα εστίασε ο πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του σήμερα το πρωί στον Οίκο Santa Marta.

Το πρώτο σημείο για σκέψη των σημερινών αναγνωσμάτων, μας το προσφέρει ο Άγιος Παύλος, όταν ζητά από το Άγιο Πνεύμα να δώσει στους Εφεσίους (Εφ. 3,14-21) τη χάρη να «είναι δυνατοί, ενισχυμένοι» και να φέρουν τον Χριστό στις καρδιές τους, επειδή «εκεί είναι το κέντρο».

Είναι σαν ο Παύλος να εμβαπτίζεται μέσα «στην απέραντη θάλασσα που είναι ο Χριστός». Και όμως παρατήρησε ο Ποντίφικας, «πώς μπορούμε να γνωρίσουμε τον Χριστό» και να καταλάβουμε ότι η αγάπη Του «ξεπερνά κάθε γνώση»;

Επειδή αυτό «φανερώνεται μέσα στο Ευαγγέλιο», και εμείς διαβάζοντάς το «γνωρίζουμε τον Χριστό», όπως έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και «όταν πάμε στη Λειτουργία». Επίσης «η κατήχηση μας διδάσκει ποιος είναι ο Χριστός», αλλά ακόμη και αυτό «δεν είναι αρκετό», υπογράμμισε ο Άγιος Πατέρας.

«Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιο είναι το πλάτος, το μήκος, το ύψος και το βάθος του Ιησού Χριστού – εξήγησε ο Πάπας – πρέπει να εισέλθουμε πρώτα, σε ένα πλαίσιο, προσευχής». Είναι αυτό που κάνει «γονατίζοντας», ο Παύλος: «Πατέρα στείλε μου το Άγιο Πνεύμα για να γνωρίσω τον Ιησού Χριστό».

Για να γνωρίσουμε αληθινά τον Χριστό είναι συνεπώς «αναγκαία η προσευχή», επανέλαβε ο Φραγκίσκος. Στο σημερινό, πρώτο ανάγνωσμα, ο Παύλος «όχι μόνο προσεύχεται, λατρεύει αυτό το μυστήριο που ξεπερνάει κάθε γνώση και σε ένα πλαίσιο λατρείας ζητά αυτή τη χάρη» στο Θεό. 

Η αληθινή οδός για την προσευχή και για να γνωρίσουμε τον Κύριο, ως εκ τούτου, είναι «να λατρεύουμε σιωπηλά», ακόμα και εάν αυτή «η προσευχή λατρείας» μπροστά στο «μυστήριο του Ιησού Χριστού», τόνισε ο Ποντίφικας, είναι πιθανώς «αυτή που κάνουμε λιγότερο».

Το τρίτο βασικό στοιχείο για να γνωρίσουμε τον Ιησού είναι η «συνείδηση του ίδιου μας του εαυτού», ιδίως στο να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε «αμαρτωλοί». Πράγματι, «δεν μπορείτε να λατρέψετε δίχως να κατηγορήσετε τον εαυτό σας».

Τα τρία στοιχεία για να εισέλθετε στο μυστήριο του Χριστού, συνοψίζονται ως ακολούθως από τον Πάπα: Η προσευχή: «Πατέρα, στείλε μου το Άγιο Πνεύμα επειδή αυτό με οδηγεί να γνωρίσω τον Ιησού». Η λατρεία του μυστηρίου. Το να κατηγορούμε τον εαυτό μας: «Είμαι ένας άνθρωπος με ακάθαρτα χείλη».

Έτσι, ο Πάπας έκλεισε την ομιλία του, ζητώντας από το Θεό τη «χάρη που ο Παύλος ζητά για τους Εφεσίους, και για εμάς, αυτή τη χάρη του να γνωρίσουμε και να κερδίσουμε το Χριστό».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου