ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή,  δείχνει το σπουδαίο έργο που έχει να επιτελέσει κάθε μαθητής του Ιησού. Εκείνου δηλαδή που με τη ζωή του  και το λόγο του έχει λάβει την εντολή από τον Κύριο να αναγγέλλει  τη Βασιλεία του Θεού.

Ακούσαμε λίγο πριν: «διάλεξε άλλους εβδομήντα δύο μαθητές  και τους έστειλε  δύο-δύο  πριν από αυτόν σε κάθε πόλη και χωριό όπου επρόκειτο να περάσει».

Το ιεραποστολικό έργο δεν ανατίθεται σε μία ομάδα εκλεκτών, σε μία ελίτ, όπως θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει διαβάζοντας την περικοπή του Ευαγγελίου που αναφέρεται στην αποστολή των Δώδεκα Αποστόλων με εντολή να μαθητεύσουν όλα τα έθνη. Σήμερα ο Ιησούς  στέλνει  και άλλους μαθητές του, πολύ περισσότερους. Και σ’ αυτούς ο Ιησούς  αναθέτει ένα έργο συγκεκριμένο: «τους έστειλε δύο-δύο πριν από αυτόν σε κάθε πόλη και χωριό όπου επρόκειτο να περάσει». Ο μαθητής είναι εκείνος που ετοιμάζει τα λαό να υποδεχθεί το Χριστό. Είναι ένας πρόδρομος που κατά μίμηση του Ιωάννη του Προδρόμου  «ετοιμάζει το δρόμο  στον Κύριο που έρχεται».

Εντυπωσιάζεται κανείς από το γεγονός ότι ο Ιησούς στέλνει  τόσους πολλούς μαθητές πριν από αυτόν, όταν την ίδια ώρα δηλώνει πως: «ο θερισμός είναι πολύς, αλλά οι εργάτες λίγοι».

Όμως ο αριθμός 72 εκτός από την ποσοτική σημασία του, έχει και μία συμβολική. Εάν ο αριθμός των Δώδεκα Αποστόλων συμβολίζει  τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ, ο αριθμός 72  μαθητών συμβολίζει  όλα τα έθνη που κατοικούν στη γη. Το μήνυμα του Χριστού πρέπει να κηρυχθεί από όλους τους μαθητές του Ιησού σε όλα τα έθνη της γης.

Οι εβδομήντα δύο  μαθητές είναι λίγοι για μια τέτοια αποστολή.  Γι’ αυτό και ο Ιησούς τους λέει: «Παρακαλέσετε τον Κύριο του θερισμού να στείλει και άλλους εργάτες».

Και ο ίδιος ο Ιησούς είναι απεσταλμένος. Είναι ο απεσταλμένος του Θεού Πατέρα. Εκείνος είναι που φροντίζει να αυξάνεται  ο σπόρος και να καρποφορεί ο λόγος του Θεού που ο Ιησούς και στη συνέχεια οι μαθητές του κηρύττουν σε όλα τα έθνη.

Επειδή υπάρχει πολλή εργασία, ο Ιησούς τους απαλλάσσει από κάθε τι το περιττό για να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην ουσία της αποστολής του. Οφείλουν με  πραότητα και απλότητα να κηρύξουν το ευαγγέλιο, παρά την εχθρότητα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν: «Ιδού εγώ σας στέλνω σαν αρνιά ανάμεσα σε λύκους».

Ο Ιησούς τους στέλνει όχι σαν κατακτητές  αλλά σαν αρνιά. Θέλει τον κάθε μαθητή του  όμοιο με τον εαυτό του, που ως άφωνο αρνί οδηγήθηκε στη σφαγή. Τον θέλει υπηρέτη του λόγου του, όχι κύριο, ένα απλό εργάτη, έτοιμο να θυσιάσει, αν χρειαστεί και την ίδια  τη ζωή του για τον Κύριό του.

Ο απεσταλμένος πρέπει να είναι φτωχός. Διότι η αποστολή του δεν  είναι να μοιράσει αγαθά σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά να φέρει τον θησαυρό της αγάπης του Θεού που είναι μήνυμα σωτηρίας για τον άνθρωπο, γι’ αυτό και τους παραγγέλλει: «Μη κρατάτε μαζί σας χρήματα, ούτε σακίδιο  ούτε σανδάλια και να μη χαιρετήσετε κανένα στο δρόμο».

Περίεργα ακούγεται αυτό το τελευταίο και αντικοινωνικό. Όμως η αναγγελία του Ευαγγελίου επείγει. Είναι ανάγκη όσα έχουν ανατεθεί στους μαθητές του Ιησού να γίνουν με βιασύνη. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο για περιττές συζητήσεις και στο δρόμο καθυστερήσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι το μήνυμα να φθάσει όσο το δυνατό σε περισσότερους και πιο γρήγορα. Πρέπει σε κάθε σπίτι να φθάσει το μήνυμα της ειρήνης, γι’ αυτό και τους συμβουλεύει: «Σε όποιο σπίτι εισέρχεστε να λέτε: Η ειρήνη σ’ αυτό το σπίτι».

Η ειρήνη είναι το κατ’ εξοχήν δώρο του Χριστού.  Είναι ο συνήθης χαιρετισμός που απευθύνει ο Αναστημένος Χριστός στους αποστόλους και μαθητές του. Αυτός ο χαιρετισμός είναι διαχρονικός, γι’ αυτό και σημερινός.

Σήμερα μέσα σε ένα κόσμο τόσο ταραγμένο και τόσο ανήσυχο, μέσα σε ένα κόσμο που επανέρχεται και πάλι ως μέσον επίλυσης των διαφορών μεταξύ των εθνών ο ανθρωποκτόνος πόλεμος και η οι όποιες διαφορές μεταξύ ανθρώπων αντιμετωπίζονται με αμοιβαίες προσβολές και επιθέσεις εναντίον όσων δεν συμφωνούν μαζί μας, Μέσα σε ένα κόσμο που υπάρχουν άνθρωποι που σκοτώνουν τον συνάνθρωπο κατ’ εντολή του Θεού όπως δηλώνουν η ειρήνη παραμένει αγαθό πολύτιμο και δώρο θεϊκό.

Εμείς οι Χριστιανοί οφείλουμε να είμαστε  φορείς της ειρήνης και της αγάπης. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια μεταξύ των λόγων και των έργων μας.   Και αυτό διότι  συχνά άλλα λέμε και άλλα κάνουμε. Εύκολα κηρύττουμε και δύσκολα βιώνουμε.

Ως σημερινοί μαθητές του Ιησού οφείλουμε  να αγαπούμε όλους τους ανθρώπους, όποια και αν είναι η κατάστασή τους, όποιο κι είναι το πιστεύω τους, όποια και αν είναι η πατρίδα τους, διότι ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά είναι αντικείμενο της αγάπης του ίδιου του Θεού. Αν αυτό δεν το καταλαβαίνουμε, αν αυτό δεν το προσπαθούμε και δεν το τηρούμε, τότε ματαιοπονούμε.

+N

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου