Ο άνθρωπος να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε πολιτικής

Ο άνθρωπος να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε πολιτικής

Όσον αφορά την κατάσταση στην Κόστα Ρίκα, η Διάσκεψη των Επισκόπων (Cecor) εξέδωσε ένα ανακοινωθέν, υπογεγραμμένο από όλους τους επισκόπους με το οποίο προτρέπει να «θέτουμε πάντα τον άνθρωπο στο επίκεντρο» κάθε πολιτικής ενέργειας και κάθε νομοθετικού προγράμματος. «Οι διάφοροι τομείς της κοινωνίας – γράφουν οι ιεράρχες – έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν και να λένε την άποψή τους». Σε αυτή την περίπτωση, «ο λαός ζητά μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, ευκαιρίες απασχόλησης, μια ολοκληρωμένη και χωρίς ιδεολογική προσέγγιση εκπαίδευση η οποία θα σέβεται τις ηθικές αξίες, μια ποιοτική εκπαίδευση, πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου, την προσοχή για τους μικρούς επιχειρηματίες».

Όχι στη βία, ναι στον διάλογο

Ως εκ τούτου, «είναι καιρός να ξεκινήσουμε πράγματι, μια διαδικασία συγκεκριμένου και εποικοδομητικού διαλόγου, όπου θα γίνονται προτάσεις και θα ξέρουμε να ακούμε ο ένας τον άλλο», που θα αφορά το κοινό καλό χωρίς να θέτουμε προσωπικά συμφέροντα. Με αυτόν τον τρόπο, θα παραμεριστεί «κάθε πειρασμός καταφυγής στη βία η οποία δεν οδηγεί ποτέ σε κάτι θετικό». «Η κοινωνική ειρήνη – καταλήγουν οι ιεράρχες – είναι θεμελιώδους σημασίας, αλλά για την οικοδόμησή της απαιτείται η βούληση όλων».

Τι αναφέρει η μεταρρύθμιση του σχολικού συστήματος

Διαμαρτυρίες προκάλεσε – αναφέρει το Πρακτορείο Sir – η μεταρρύθμιση του σχολικού και εκπαιδευτικού συστήματος, την οποία θέλησε να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος Carlos Alvarado. Συγκεκριμένα, αμφισβητείται η αποκαλούμενη «διπλή Εκπαίδευση», δηλαδή η προσφορά πρακτικής εξάσκησης σε ιδιωτικές εταιρείες που προορίζεται για φοιτητές ανωτάτων σχολών που έχουν σχεδόν φτάσει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό το σύστημα θα μπορούσε να εγγυηθεί στους νέους, περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ σύμφωνα με τα συνδικάτα υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας φθηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων οι οποίοι, ως επί το πλείστον, δεν θα ολοκληρώνουν τον κανονικό κύκλο σπουδών.

Αυτά που προηγήθηκαν πριν από ένα χρόνο

Οι διαμαρτυρίες των τελευταίων ημερών υπενθυμίζουν αυτά που έλαβαν χώρα πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2018: στην περίπτωση εκείνη, μια γενική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων είχε παραλύσει τη χώρα για περίπου 10 ημέρες. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για τον τομέα των υπηρεσιών και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Επίσης πριν από ένα χρόνο, οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας προκάλεσαν πολλούς τραυματισμούς καθώς και το θάνατο ενός 17χρονου αγοριού που πυροβολήθηκε από την αστυνομία. Οι διαδηλώσεις σταμάτησαν μόνο μετά από μια συνάντηση όπου δόθηκαν διευκρινίσεις, μεταξύ της κυβέρνησης και της Ένωσης Συνδικάτων, μιας ομάδας συνδικαλιστικών οργανώσεων, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και  εκείνη των εκπαιδευτικών και των νοσοκομειακών εργαζομένων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχαν επίσης καθίσει και ορισμένοι επίσκοποι που εκπροσωπούσαν τη Διάσκεψη των Επισκόπων.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου