ΔΕΚΑΤΗ ΟΓΔΟΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

ΔΕΚΑΤΗ ΟΓΔΟΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

Το μήνυμα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής  είναι τόσο εύκολο να το καταλάβουμε που δεν θα είχε ανάγκη από εξήγηση: “Να προσέχετε και να φυλαχθείτε  από κάθε είδους, διότι η ζωή του ανθρώπου δεν εξαρτάται από τα υπάρχοντά του, όταν αυτός έχει αφθονία»!.

Επειδή όμως για τον άνθρωπο, το να αποκτά υλικά αγαθά πάνω στη γη, είναι κάτι το έμφυτο, αξίζει ο κόπος να μελετήσουμε για λίγο αυτή την παραβολή  για να αντιληφθούμε την πραγματική της έννοια και το κατηχητικό δίδαγμα που περιέχει για τη ζωή μας ώστε να καταλάβουμε και για ποιον λόγο ο Κύριος μας υπενθυμίζει σήμερα αυτή την παραβολή.

Είναι αλήθεια πως ο πλούτος προσφέρει στους ανθρώπους  μια κάποια βεβαιότητα, τους επιτρέπει να είναι κάπως ανεξάρτητοι και να μην εξαρτούνται στη ζωή τους από τους άλλους, ή από το κράτος. Τους δίνει τη δυνατότητα να οργανώσουν τη ζωή τους, να ασχολούνται με όσα τους είναι ευχάριστα και τους ικανοποιούν, να προγραμματίζουν τη ζωή τους και να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους.

Με αυτού του είδους τις σκέψεις τα υλικά αγαθά φαίνονται απαραίτητα για μια ανθρώπινη ευχάριστη και δίκαια ύπαρξη. Ο Ιησούς δεν αμφισβητεί  τη σωστή χρήση των υλικών αγαθών. Απλώς υπενθυμίζει ότι τα υλικά αγαθά και τα πλούτη οδηγούν τον άνθρωπο μακριά από το Θεό και τον πλησίον. Τους δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν χρειάζονται το Θεό ούτε και τον πλησίον τους αρκεί ο εαυτός τους. Όταν διαθέτουν τα απαραίτητα αγαθά αισθάνονται κάποια σιγουριά ότι θα αποφύγουν τη φτώχεια, ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα γηρατειά, την ασθένεια και το θάνατο, μπορούν να ικανοποιούν σ’ αυτή τη ζωή όλες τις απαιτήσεις τους. Ακόμη για πολλούς ανθρώπους η υλική ευημερία  είναι  σύμβολο  της ευλογίας του Θεού. Σκέπτονται ότι κατέχοντας υλικά αγαθά μπορούν να εκπληρώσουν σωστά  το σκοπό της ζωής τους, τους αρκεί ο πλούτος και η εκτίμηση για να έχουν αξία ενώπιον των άλλων. Ο θεός λοιπόν, κατά τη γνώμη τους δεν θα πρέπει να απαιτεί τίποτε περισσότερο από αυτούς. ¨Όμως και γι' αυτούς η πρώτη εντολή της αγάπης είναι το κριτήριο  για την επιτυχία ή αποτυχία της ζωής τους. 

Να λοιπόν γιατί  τα πλούτη πρέπει να αποτελούν για όσους τα κατέχουν κίνητρο δράσης. Να γιατί αυτά τα αγαθά οφείλουν να μην τα χρησιμοποιούν μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τον πλησίον τους. Τα υλικά αγαθά είναι ένα μέσον για να δεσμευθεί  κανείς και προς τους άλλους. Βοηθώντας τους άλλους με γενναιοδωρία γίνεται κανείς αληθινά πλούσιος, πλούσιος  στα μάτια του Θεού.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου