Μπροστά στον καθρέφτη

Μπροστά στον καθρέφτη

Ο Ιησούς μας έδωσε ξεκάθαρους κανόνες για την υποκρισία: μην κρίνουμε τους άλλους για να μην κριθούμε κι εμείς με τον ίδιο τρόπο.

Όταν επιθυμούμε να το κάνουμε, καλύτερα είναι να κοιταχτούμε πρώτα στον καθρέφτη, όχι για να βαφτούμε αλλά για να δούμε πώς πραγματικά είμαστε, ενθυμούμενοι μόνο ότι ο Θεός μας κρίνει και μάλιστα ευσπλαχνικά. Ο Ιησούς μιλάει στον κόσμο και διδάσκει σχετικά με την προσευχή, τα πλούτη, τις τόσες μάταιες ανησυχίες, τη συμπεριφορά του μαθητή του. Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου (7, 1-15) ο Ιησούς είναι συγκεκριμένος. Μερικές φορές, για να μας κάνει να κατανοήσουμε, χρησιμοποιεί παραβολές. Εδώ όμως είναι άμεσος, γιατί η κριτική είναι κάτι που μπορεί να κάνει μόνο Εκείνος.

Όλοι θέλουμε, την ημέρα της κρίσης, ο Κύριος να μας κρίνει με καλοσύνη, να ξεχάσει ότι κακό ή άσχημο έχουμε κάνει στη ζωή μας. Είναι η λογική άποψη του γιού προς τον πατέρα. Αλλά αν εμείς κρίνουμε συνεχώς τους άλλους, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα μας κρίνουν και εκείνοι. Γι’ αυτό καλούμαστε να σταθούμε μπροστά στον καθρέφτη όχι για να βαφτούμε γιατί έτσι δε θα φαίνονται οι ρυτίδες, αλλά για να δούμε την πραγματική μας εικόνα. Τα λόγια του Ιησού είναι σαφή: « Γιατί βλέπεις το άχυρο στο μάτι του αδερφού σου και δεν αντιλαμβάνεσαι το δοκάρι που έχεις στο μάτι σου; ή πως μπορείς να λες στον αδελφό σου άσε να βγάλω το άχυρο από το μάτι σου ενώ στο δικό σου είναι το δοκάρι;»

Στην πραγματικότητα δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει η αντίδραση του Κυρίου: « Υποκριτή, πρώτα βγάλε το δοκάρι από το μάτι σου κι έτσι θα δεις καθαρά για να βγάλεις το άχυρο από το μάτι του αδερφού σου.

Η αιτία της αντίδρασης είναι ότι ο άνθρωπος θέλει να πάρει τη θέση του Θεού. Γι’ αυτό είναι τόσο άσχημο να κρίνουμε. Σε εμάς αρμόζει μόνο η αγάπη, η κατανόηση, η συμβουλή, η προσευχή όταν βλέπουμε πράγματα που δεν είναι καλά. Η αληθινή κριτική που κάνει ο Θεός. Γιατί η δική μας δεν μπορεί να είναι σαν τη δική του; Διότι στη δική μας λείπει η ευσπλαχνία.

Σαν Δίκτυο Κάριτας με κίνητρο την αγάπη, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Μέσα από τα κέντρα ακρόασης και συμβουλευτικής που πριν από λίγες μέρες εγκαινίασε η Κάριτας Αθήνας και Κάριτας Αρμενίων κέντρα σε όλες τις εκκλησιαστικές μας Επαρχίες απαλύνουμε τον πόνο όσων μας έχουν ανάγκη. Χωρίς να κρίνουμε για

το ποιοι είναι και από πού έρχονται προσπαθούμε να γίνουμε οι Καλοί Σαμαρείτες που θα τους ανακουφίσουν και θα τους δείξουν την ευσπλαχνική αγάπη.

Στανίσλαος Στουραΐτης
Υπεύθυνος Ποιμαντικής Κάριτας Ελλάς

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου