Μπροστά στον καθρέφτη

Μπροστά στον καθρέφτη

Ο Ιησούς μας έδωσε ξεκάθαρους κανόνες για την υποκρισία: μην κρίνουμε τους άλλους για να μην κριθούμε κι εμείς με τον ίδιο τρόπο.

Όταν επιθυμούμε να το κάνουμε, καλύτερα είναι να κοιταχτούμε πρώτα στον καθρέφτη, όχι για να βαφτούμε αλλά για να δούμε πώς πραγματικά είμαστε, ενθυμούμενοι μόνο ότι ο Θεός μας κρίνει και μάλιστα ευσπλαχνικά. Ο Ιησούς μιλάει στον κόσμο και διδάσκει σχετικά με την προσευχή, τα πλούτη, τις τόσες μάταιες ανησυχίες, τη συμπεριφορά του μαθητή του. Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου (7, 1-15) ο Ιησούς είναι συγκεκριμένος. Μερικές φορές, για να μας κάνει να κατανοήσουμε, χρησιμοποιεί παραβολές. Εδώ όμως είναι άμεσος, γιατί η κριτική είναι κάτι που μπορεί να κάνει μόνο Εκείνος.

Όλοι θέλουμε, την ημέρα της κρίσης, ο Κύριος να μας κρίνει με καλοσύνη, να ξεχάσει ότι κακό ή άσχημο έχουμε κάνει στη ζωή μας. Είναι η λογική άποψη του γιού προς τον πατέρα. Αλλά αν εμείς κρίνουμε συνεχώς τους άλλους, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα μας κρίνουν και εκείνοι. Γι’ αυτό καλούμαστε να σταθούμε μπροστά στον καθρέφτη όχι για να βαφτούμε γιατί έτσι δε θα φαίνονται οι ρυτίδες, αλλά για να δούμε την πραγματική μας εικόνα. Τα λόγια του Ιησού είναι σαφή: « Γιατί βλέπεις το άχυρο στο μάτι του αδερφού σου και δεν αντιλαμβάνεσαι το δοκάρι που έχεις στο μάτι σου; ή πως μπορείς να λες στον αδελφό σου άσε να βγάλω το άχυρο από το μάτι σου ενώ στο δικό σου είναι το δοκάρι;»

Στην πραγματικότητα δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει η αντίδραση του Κυρίου: « Υποκριτή, πρώτα βγάλε το δοκάρι από το μάτι σου κι έτσι θα δεις καθαρά για να βγάλεις το άχυρο από το μάτι του αδερφού σου.

Η αιτία της αντίδρασης είναι ότι ο άνθρωπος θέλει να πάρει τη θέση του Θεού. Γι’ αυτό είναι τόσο άσχημο να κρίνουμε. Σε εμάς αρμόζει μόνο η αγάπη, η κατανόηση, η συμβουλή, η προσευχή όταν βλέπουμε πράγματα που δεν είναι καλά. Η αληθινή κριτική που κάνει ο Θεός. Γιατί η δική μας δεν μπορεί να είναι σαν τη δική του; Διότι στη δική μας λείπει η ευσπλαχνία.

Σαν Δίκτυο Κάριτας με κίνητρο την αγάπη, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Μέσα από τα κέντρα ακρόασης και συμβουλευτικής που πριν από λίγες μέρες εγκαινίασε η Κάριτας Αθήνας και Κάριτας Αρμενίων κέντρα σε όλες τις εκκλησιαστικές μας Επαρχίες απαλύνουμε τον πόνο όσων μας έχουν ανάγκη. Χωρίς να κρίνουμε για

το ποιοι είναι και από πού έρχονται προσπαθούμε να γίνουμε οι Καλοί Σαμαρείτες που θα τους ανακουφίσουν και θα τους δείξουν την ευσπλαχνική αγάπη.

Στανίσλαος Στουραΐτης
Υπεύθυνος Ποιμαντικής Κάριτας Ελλάς

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου