ΔΕΚΑΤΗ ΕΝΑΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Β

ΔΕΚΑΤΗ ΕΝΑΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Β

Είμαστε εμείς πρώτοι που αναζητούμε το Θεό ήείναι ο Θεός που πρώτος μας αναζητά;  Πριν αρχίσουμε εμείς να τον αναζητούμε συνειδητά , εκείνος μας ελκύει προς το μέρος του μέσω του Χριστού.

Η σωστή αντίδραση εκ μέρους μας είναι  τότε να είμαστε πλήρως διατεθειμένοι  να ακούσομε  και να μάθουμε.: “Όποιος άκουσε τον Πατέρα  και έμαθε από Εκείνον  έρχεται σε μένα”. Αυτό σημαίνει να ακολουθούμε το Χριστό  διότι "μόνο εκείνος που έρχεται από το Θεό  είδε τον Πατέρα” επομένως μόνο εκείνος  γνωρίζει τέλεια το θέλημα του Πατέρα  και μπορεί να την αποκαλύψει.  Η αιώνια ζωή  που όλοι εμείς επιθυμούμε  εξαρτάται από την πίστη  στο Χριστό. Εάν ο Ηλίας ή οι Εβραίοι στην Έξοδο  έφαγαν το πολύτιμο μάνα, εμείς τρώμε κάτι πολύ πιο πολύτιμο διότι ο Ιησούς μας λέει:  “Ο άρτος που εγώ θα σας δώσω είναι η σάρκα μου».

 HΚυριακή είναι ημέρα ξεκούρασης από την εργασία από τη δουλειά που δημιουργεί δουλεία, ημέρα που οφείλουμε να αφιερώσουμε για να ευχαριστήσουμε, με τη συμμετοχή μας στην Αγία Ευχαριστία. Να ελευθερωθούμε από το κάνουμε εκείνες τις ασχολίες  που αφορούν τη χειρονακτική  ή και τη διανοητική εργασία, το επάγγελμά  μας, τη μελέτη και να τη χρησιμοποιήσουμε ως ημέρα ξεκούρασης του σώματος και αναζήτησης με το πνεύμα μας των υψηλοτέρων  ιδανικών  για να θαυμάσουμε  με το πνεύμα μας  τη σημασία που έχει να καταδαπανιόμαστε για όλα εκείνα που περνούν και φεύγουν και να ασχοληθούμε με εκείνα που μένουν και μας συνοδεύουν στον αιώνα.

Ενώ τις άλλες ημέρες και τις περισσότερες ώρες ίσως κοιτάζουμε χαμηλά, τη γη από την οποία αναζητούμε τα προς ζην, την Κυριακή οφείλουμε να κοιτάξουμε ψιλά από εκεί προέρχεται ο άρτος της ζωής, ο άρτος ο επιούσιος, που δίνει σημασία και γεύση στη ζωή μας και μας εγγυάται την αιώνα ζωή.

Η Κυριακή δεν είναι η τελευταία ημέρα της εβδομάδας αλλά η πρώτη  που μας κάνει να κοιτάζουμε με αισιοδοξία την εβδομάδα την καινούρια που αρχίζει και οφείλουμε να την ξεκινήσουμε μαζί με τον Κύριο.

Η Κυριακή είναι αφιερωμένης την ακρόαση του Λόγου  και στην Ευχαριστιακή κοινωνία.

Η Ευχαριστία μας βοηθά να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Να βγούμε από το ναό ενισχυμένοι από την Ευχαριστία  για να ξεκινήσουμε μια καινούρια εβδομάδα με τη χάρη και την παρουσία του Χριστού μέσα στην καρδιά μας, μέσα στη ζωή μας.

Μαζί με τον προφήτη Ηλία εξομολογούμαστε στο Θεό την κούραση και την ενδεχόμενη απογοήτευση που ζήσαμε στην εβδομάδα που πέρασε και αναγνωρίζοντας την αδυναμία μας και τον περιορισμό των δυνατοτήτων μας εγκαταλειπόμαστε στην παντοδύναμη χάρη του θεού την οποία και αναζητούμε ως δύναμη μέσα από το Μυστήριο της Ευχαριστίας για την εβδομάδα που ξεκινά.

Στον ψαλμό που ακολούθησε το πρώτο ανάγνωσμα είπαμε: Ο άρτος σου Κύριε υποβαστάζει τους φτωχούς στην πορεία τους.

 Στο Ευαγγέλιο ακούσαμε τον Ιησού να λέει: « εγώ είμαι ο άρτος της ζωής». ¨όπως το μάννα στην έρημο και όπως ο καθημερινός άρτος  ζουν το σώμα  έτσι και ο πνευματικός άρτος. Αυτός ο πνευματικός άρτος βοηθά τους ανθρώπους τα έργα που εκτελούν  να είναι καλά έργα και να  βοηθούν τον συνάνθρωπο. Ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του που ακούσαμε μας είπε: « να είστε καλοί και εύσπλαχνοι, συγχωρώντας ο ένας τον άλλο όπως ο Θεός σας συγχώρησε εν Χριστώ. (Εφεσίους  4,32)

Στον ψαλμό που ψάλαμε μετά το πρώτο ανάγνωσμα είπαμε μαζί με τον ψαλμωδό: «Ο άρτος σου, Κύριε, ας  στηρίζει  τους φτωχούς στην πορεία τους». (Ψαλμ 33)

Και ο ίδιος ο Κύριος μας είπε σήμερα: « Εγώ είμαι ο ζωντανός άρτος που κατέβηκε από τον Ουρανό. Αν κάποιος φάει από αυτό τον άρτο θα έχει ζωή αιώνια και ο άρτος που εγώ θα του δώσω , είναι η σάρκα μου  για τη ζωή του κόσμου(Ιωαν. 6,51)

Ο Ιησού χρησιμοποιώντας την έκφραση «εγώ είμαι» χρησιμοποιεί το όνομα του Θεού. Όταν ο Μωυσής στο όρος Σινά ρώτησε το θεό ποιο είναι το όνομά  σου, ο Θεός απάντησε « εγώ είμαι». Ο Ιησούς επαναλαμβάνει επίσης « εγώ είμαι»  ο άρτος. Ο Ιησούς γίνεται άρτος , άρτος αληθινός και αποτελεσματικός για την πνευματική ζωή. Έτσι όπως το μάνα που έπεσε και ο  καθημερινός άρτος  δίνουν ζωή στο σώμα, έτσι ο πνευματικός άρτος, κάνει ώστε τα καλά έργα που ο άνθρωπος επιτελεί  να γίνονται καλά έργα  στην υπηρεσία του πλησίον. Με αυτή την έννοια ο Άγιος Παύλος  μας είπε: Να είστε καλοί ο ένας προς τον άλλο, εύσπλαχνοι , να συγχωρείτε ο ένας τον άλλο  όπως ο Θεός σας συγχώρησε στο όνομα του Χριστού. (Εφεσ.4,32)

+N

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου