Chiara Castellani: Είμαι προνομιούχος, πραγματοποίησα το όνειρο μου να είμαι γιατρός στην Αφρική

1

Chiara Castellani: Είμαι προνομιούχος, πραγματοποίησα το όνειρο μου να είμαι γιατρός στην Αφρική

«Προνομιούχος» επειδή μπόρεσε να πραγματοποιήσει το όνειρό της από την παιδική της ηλικία: να πάει στην Αφρική και να γίνει γιατρός. Έτσι λέει η Chiara Castellani, μια 64χρονη ιεραπόστολος και γιατρός, σε συνέντευξη. Πρώτα στη Νικαράγουα, μετά για 29 χρόνια στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μια ζωή για άλλους. Από τα λόγια της πηγάζει ένα πάθος και μια αγάπη για όσους συναντά, τα οποία δεν αφήνουν καθόλου αδιάφορα. «Όταν έχεις ένα όνειρο που σε ωθεί, όλα γίνονται ευκολότερα», εξηγεί, απαντώντας στο ερώτημα από πού προέρχεται αυτή η εξαιρετική δύναμη που τη στηρίζει, ακούραστα, στο έργο της στην Αφρική, παρά το ατύχημα που την ανάγκασε να έχει μια πρόσθεση στο ένα της χέρι.

Η πολυπλοκότητα της κατάστασης στο Κονγκό
Σήμερα η Chiara συνεργάζεται με τον επίσκοπο της επισκοπής του Kenge. Αυτή τη στιγμή είναι υπεύθυνη το γραφείου ιατρικών ιεραποστολικών έργων της επισκοπής αλλά συνεχίζει, όπου απαιτείται, την εργασία της ως γιατρός στην περιοχή. Τον Ιούνιο, για οικογενειακούς λόγους, επέστρε-ψε στην Ιταλία, αλλά ήδη στις 13 Σεπτεμβρίου είναι έτοιμη να επιστρέψει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όπου, εν τω μεταξύ, το lockdown σταμάτησε τον Αύγουστο. Μέχρι σήμερα, στην αφρικανική χώρα, υπάρχουν 10 χιλιάδες κρούσματα με περίπου 250 επιβεβαιωμένους θανάτους, αλλά έχουν αναφερθεί λιγότερες από 700 περιπτώσεις κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με μέσο όρο περίπου 50 κρούσματα την ημέρα. Προφανώς η καμπύλη βρίσκεται σε φάση πτώσης, αλλά, εξηγεί η Castellani, «η δυνατότητα των τεστ και η επιβεβαίωση μόλυνσης από τον Covid-19 είναι πολύ περιορισμένη ακριβώς επειδή μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες υπήρχε μόνο μία εγκεκριμένη δομή η οποία, ωστόσο, έπρεπε να συνεχίζει να επιβλέπει και τις περιπτώσεις του Έμπολα». Στην πραγματικότητα, η δεύτερη επιδημία του Έμπολα μόλις τελείωσε, η οποία από το 2016 «έως τον Μάρτιο-Απρίλιο σκότωσε περισσότερους από 4 χιλιάδες», ενώ την ίδια στιγμή η ιλαρά προκάλεσε περισσότερους από 7 χιλιάδες επιβεβαιωμένους θανάτους και η ελονοσία παραμένει η κύρια αιτία θανάτου. Χωρίς να ξεχνάμε το ζήτημα του HIV. Μια πολύ περίπλοκη επιδημιολογική εικόνα, αυτή που περιγράφει η Castellani, η οποία προκύπτει επίσης ότι το πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι ότι δεν γίνονται αρκετά τεστ επειδή υπάρχουν συγκεκριμένοι, πρακτικοί περιορισμοί και ίσως «επειδή δεν είναι η απόλυτη προτεραιότητα».
Οι δυσκολίες των τεστ
Τα σύνορα έχουν ανοίξει ξανά από τις 15 Αυγούστου. «Σίγουρα η επιδημία δεν έχει τελειώσει γιατί τις τελευταίες ημέρες έχει αναφερθεί μια περίπτωση σε μια περιοχή κοντά στην επισκοπή», λέει η Castellani. Υπάρχουν αφρικανικές πολιτείες που έχουν πραγματοποιήσει πολλά τεστ, όπου υπήρξαν περισσότερες περιπτώσεις όπως η Νιγηρία, η Γκάνα, η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική. Η κατάσταση είναι διαφορετική στις φτωχότερες χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και πέραν αυτής, οι οποίες δεν έχουν την ουσιαστική ικανότητα επιβεβαίωσης ελλείψεις των τεστ. Η Castellani επισημαίνει επίσης το ζήτημα των απεργιών γιατρών και νοσοκόμων: υποσχέθηκαν χρήματα για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν έφτασαν ποτέ. Και εστιάζει ακριβώς στο ζήτημα της μη πληρωμής μισθών των νέων γιατρών και νοσηλευτών, λέγοντας ότι στην ομάδα της, η οποία άρχισε να λαμβάνει μισθούς το 2007-2008, λέει πως είναι οι τελευταίοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που προσλήφθηκαν από το κράτος: «οι τελευταίοι που πληρώθηκαν – λέει – και τώρα είμαστε όλοι με άσπρα μαλλιά».

Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου