Ccee, Μπανιάσκο: Η Ευρώπη μπορεί να εξέλθει μετεστραμμένη από την κρίση

1

Ccee, Μπανιάσκο: Η Ευρώπη μπορεί να εξέλθει μετεστραμμένη από την κρίση

Ήταν 35 οι πρόεδροι των εθνικών Ιερών Συνόδων που συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης για να συμμετάσχουν στις εργασίες και να συζητήσουν με θέμα: «Η Εκκλησία στην Ευρώπη μετά την πανδημία. Προοπτικές για τη Δημιουργία και για τις Κοινότητες». Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάστηκαν ήταν η πανδημία και οι επιπτώσεις που προκαλεί αυτή η όχι μόνο η υγείονομική κρίση. Αλλά αποτελεσε και μια περίσκεψη για τις θρησκευτικές, ποιμαντικές και οικολογικές συνέπειες. Η συνάντηση, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στην Πράγα, πραγματοποιήθηκε στο διαδίκτυο λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης που σχετίζεται με τη διάδοση του Covid-19 στην Τσεχική Δημοκρατία. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον λόγο του καρδιναλίου Αγγέλου Μπανιάσκο. Ο καρδινάλιος, πρόεδρος της CCEE, υπενθυμίζει στο Vatican News ότι ο προβληματισμός εξέτασε την πανδημία και τις επιπτώσεις της στο θρησκευτικό, ποιμαντικό και οικολογικό επίπεδο υπό το φως των διδασκαλιών του Πάπα Φραγκίσκου.
Το μήνυμα που εγκρίθηκε στο τέλος της ολομέλειας, αναφέρει ο πρόεδρος της CCEE, μας υπενθυμίζει ότι ο φάρος της Ευρώπης είναι ελπίδα. Και αυτό, προσθέτει, είναι «ένα μήνυμα εμπιστοσύνης όχι αόριστης» επειδή «η ελπίδα είναι ο Χριστός». Αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση, ο Καρδινάλιος Μπανιάσκο τονίζει ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν βιώσει παρόμοια σενάρια: «παντού υπήρξε η νηστεία από τη Θεία Ευχαριστία, η αδυναμία άμεσης συμμετοχής στη Θεία Λειτουργία». Παντού δόθηκε η μαρτυρία από τις δυνάμεις της τάξεως, τους εργαζομένους στην υγεία, τους εθελοντές, τους ιερείς, μοναχούς και τις μοναχές. Η μεγάλη αλληλεγγύη, επισημαίνει ο καρδινάλιος, «ήταν η ευρύτερη δυνατή απάντηση» και έγινε ικανή να δημιουργήσει «ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο δίκτυο φιλανθρωπίας, παρέμβασης και αλληλεγγύης».

Στην Ευρώπη υπάρχουν σημάδια μεταστροφής
Όσον αφορά την Ευρώπη, ο καρδινάλιος Μπανιάσκο παρατηρεί ότι «υπάρχουν δυσκολίες» και αυτές είναι «ορατές σε όλους». «Πιστεύουμε ακράδαντα και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια πιο ενωμένη, πιο συνεκτική πορεία». «Αυτή δεν είναι μια αβάσιμη ελπίδα». Αυτή η ελπίδα, λέει ο καρδινάλιος, προέρχεται από τη διακήρυξη του Ευαγγελίου, αλλά επίσης ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι υπάρχει «ένα δίκτυο λαϊκής αλληλεγγύης» που είναι «ένας μεγάλος πλούτος, μια μεγάλη χάρη, μια μεγάλη υπόσχεση για μια από κοινού πορεία». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι μόνο, δίνει επίσης «θετικά σημάδια μιας συγκεκριμένης μεταστροφής, με την έννοια της μεγαλύτερης αλληλεγγύης και της προσοχής σε όλες τις χώρες, ιδίως σε χώρες με μεγαλύτερες δυσκολίες». «Μετά από μια πρώτη, αργή αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρχε μια διαφορετική επιτάχυνση, μια αλλαγή». «Η Ευρώπη – καταλήγει ο καρδινάλιος Μπανιάσκο – μπορεί να εξέλθει μετεστραμμένη από την τρέχουσα κρίση».

Το τελικό μήνυμα των Επισκόπων
Στο τελικό μήνυμα, οι Επίσκοποι της Ολομέλειας αναφέρονται σε δύο πνευματικές αρχές, στις οποίες πρέπει να στηρίζεται το κτίριο του σύγχρονου πολιτισμού. «Πρώτα απ’ όλα – γράφουν οι ιεράρχες- ανακαλύπτουμε την εμπιστοσύνη. Χωρίς αυτόν τον τρόπο, δεν είναι δυνατόν να κοιτάξουμε το αύριο. Ο λόγος της εμπιστοσύνης μας ως πιστών είναι ο Χριστός, που προσέλαβε επάνω του την ανθρώπινη κατάσταση και, μέσω του θανάτου του , απολύτρωσε τη ζωή. Κάθε μέρα ο Χριστός είναι παρών ανάμεσά μας στη Θεία Ευχαριστία, που είναι η πηγή της εμπιστοσύνης και της αποστολικής και ιεραποστολικής μέριμνας, και μας καλεί να εξέλθουυμε, να πάμε προς όλους».

Η άλλη στάση πνευματικού και ηθικού χαρακτήρα, τονίζουν οι ευρωπαίοι Επίσκοποι, είναι μια νέα αλληλεγγύη μεταξύ ατόμων, λαών και εθνών, που αφορά και στη σοβαρή κρίση της εργασιακής απασχόλησης. Ο Κύριος Ιησούς είναι η αλληλεγγύη του Θεού. Η καθολική εμπειρία – διαβάζουμε στο έγγραφο – δείχνει ότι κάθε άνθρωπος χρειάζεται τους άλλους, ότι κανείς δεν είναι αυτάρκης: ένας αόρατος ιός είναι αρκετός για να σπάσει την ψευδαίσθηση του «ανίκητου». Γι’ αυτό οι ευρωπαίοι Επίσκοποι εκφράζουν ευγνωμοσύνη στους γιατρούς, τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, στις υπηρεσίες δημόσιας τάξεως, τους εθελοντές οι οποίοι, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού, υποστήριξαν πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ειδικά τους πιο αδύναμους. «Αν η σχέση είναι μέρος της φύσης μας, τότε κάθε κλείσιμο προς τους άλλους για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, κάθε ατομικό συμφέρον, όπως το να βγάλουμε κέρδος από τις δυστυχίες, είναι ενάντια στην προσωπική αξιοπρέπεια, ενάντια στην συλλογικότητα: είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κανείς – γράφουν τέλος οι ευρωπαίοι Επίσκοποι – δεν πρέπει να αποκλειστεί, ακόμη και στη διανομή του εμβολίου. Αντιμέτωποι με την τραγωδία τόσων προσφύγων και μεταναστών, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε και να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους κυβερώντες για να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου».

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου
Η Ολομέλεια άνοιξε χθες με την ανάγνωση του μηνύματος που έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος στους Προέδρους των Επισκοπικών Ιερών Συνόδων της Ευρώπης. «Η εμπειρία της πανδημίας – έγραψε ο Άγιος Πατέρας – μας έχει σημαδέψει όλους βαθιά, επειδή έχει επηρεάσει δραματικά μία από τις δομικές απαιτήσεις της ύπαρξης, αυτή της σχέσης μεταξύ ανθρώπων και κοινωνίας, αναστατώνοντας έτσι τις συνήθειες και τις σχέσεις που άλλαξαν επίσης τις συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής». «Η ίδια εκκλησιαστική ζωή – διαβάζουμε επίσης στο μήνυμα – επηρεάστηκε με σημαντικό τρόπο, αναγκάζοντας την αναμόρφωση της θρησκευτικής πρακτικής: πολλές ποιμαντικές δραστηριότητες αναμένουν ακόμη διευθέτηση». «Οι χριστιανικές κοινότητες – υπενθύμισε ο Πάπας – καλούνται να αναγνώσουν εκ νέου πνευματικά αυτό που ζήσαμε, προκειμένου να μάθουν τι διδάσκει η ζωή και να διακρίνουν τις προοπτικές για το μέλλον».

Σημεία κοινωνίας και ελπίδας
Την ημέρα των εγκαινίων της Ολομέλειας, ο Καρδινάλιος Μάρκος Ouellet, Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τους Επισκόπους, χαιρέτισε επίσης τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, προτρέποντας ιδιαίτερα τους ιερείς να γίνουν μάρτυρες της αληθινής Ελπίδας: στην Ευρώπη, γνωρίζουμε την πρόκληση της μαρτυρίας της Ελπίδας που μένει μέσα μας και μας ωθεί να αναζητήσουμε τον κατάλληλο τρόπο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Πάπα Φραγκίσκου, για να παρηγορήσουμε, να ενθαρρύνουμε, να παρακινήσουμε και να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες, να προχωρήσουμε μαζί χωρίς να φύγουμε κανένας πίσω». Επίσης χθες, παρουσιάζοντας τα έργα, ο ΄καρδινάλιος Άγγελος Μπανιάσκο εξήγησε ότι η αυξανόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρότεινε «να επικεντρωθούμε στον προβληματισμό για το φαινόμενο που έπληξε τον πλανήτη, ώστε να προσφέρουμε ένα σημείο κοινωνίας και ελπίδας για ολόκληρη την Ευρώπη».

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 15  Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 29-39) Κι όταν βγήκαν από τη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 14 Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 21-28) Πήγαν στην Καπερναούμ κι αμέσως