Moussa: δραπετεύοντας από το Μάλι, πουλήθηκε ως σκλάβος στη Λιβύη
“Το όνομά μου είναι Μούσα, προέρχομαι από το Μάλι. Έφτασα στην Ιταλία το 2014, τότε ήμουν 21 ετών. Στη χώρα μου έζησα σε μια μεγάλη πόλη και ήμουν μηχανικός, το ίδιο και ο πατέρας μου. Το κέντρο όπου δούλευα ήταν πολύ σημαντικό, ήταν στο κέντρο της πόλης και φρόντιζε τη συντήρηση των κυβερνητικών αυτοκινήτων. Από την άλλη πλευρά, η μητέρα μου ήταν έμπορος και συχνά ταξίδευε μεταξύ Μάλι και Σενεγάλης. Ως παιδί ήμουν ευτυχισμένος, πήγα στο σχολείο, η ζωή ήταν όμορφη.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Μάλι ήταν μια σχετικά ήσυχη χώρα, με πολλές δυσκολίες που αναδυθήκαν τα ταραχώδη χρόνια του αγώνα για την ανεξαρτησία και τα αιματηρά πραξικοπήματα που προηγήθηκαν των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στην ιστορία της χώρας το 1992. Φυσικά, το Μάλι των πρώτων ετών της νέας χιλιετίας, δεν ήταν μια πλούσια χώρα (το 2002 ο Οργανισμός Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών τι κατέταξε στην 172η από τις 175 θέσεις) και με εσωτερικά προβλήματα που δεν είχαν επιλυθεί – ιδίως με τη μειονότητα Tuareg στα βόρεια της χώρας – παρέμεναν απειλητικά. Το 2002 ο Moussa δεν έχει ακόμη γίνει δέκα ετών και ο νέος πρόεδρος, που εκλέχθηκε εκείνη τη χρονιά, ονομάζεται Amadou Toumani Touré.
Ο πρώην διοικητής του σώματος των αλεξιπτωτιστών. Ο Toumani Touré, θεωρείται από τους αρχιτέκτονες της δημοκρατίας του Μαλί: έχοντας συνεισφέρει στη σύνταξη του Συντάγματος του 1991 – και χάρη στο στρατιωτικό του υπόβαθρο – είχε κερδίσει τον τίτλο μεταξύ των υποστηρικτών του «στρατιώτης της δημοκρατίας».
Μετάφραση: π. Ιωαν.Σκλ