Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε

1

Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για δύο μονοπάτια που προσέφερε η πανδημία στην ανθρωπότητα

Του Μανώλη Κείου

Για την αλλαγή στον τρόπο ζωής των ανθρώπων που φέρνει η παγκόσμια κρίση γύρω από την πανδημία μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος , κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών .
«Αυτή η κρίση αλλάζει τον τρόπο ζωής μας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα οικονομικά, ιατρικά και κοινωνικά μας συστήματα και αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη ευθραυστότητά μας», δήλωσε ο Ποντίφικας, ο οποίος μίλησε μάλιστα στα Ισπανικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία θα προσφέρει είτε μια ευκαιρία για μετασχηματισμό και επανεξέταση του τρόπου ζωής, “που διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών με βάση την άνιση κατανομή των πόρων”, ή μπορεί να γίνει λόγος για ανατροπή “σε μεγαλύτερο ατομικισμό και ελιτισμό”.
“Είμαστε αντιμέτωποι με δύο πιθανά μονοπάτια. Ένα μονοπάτι οδηγεί στην ενίσχυση της πολυμέρειας ως έκφραση μιας ανανεωμένης αίσθησης παγκόσμιας κοινής ευθύνης. <…> Ο άλλος δρόμος θα επισημάνει την αυτάρκεια, τον εθνικισμό, τον προστατευτισμό, τον ατομικισμό και την απομόνωση, εξαιρουμένων των φτωχών, των ευάλωτων και εκείνων που ζουν στο περιθώριο Αυτός ο δρόμος σίγουρα θα βλάψει ολόκληρη την κοινωνία. Δεν πρέπει να επικρατήσει, ” είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο ποντίφικας είπε ακόμη ότι η πανδημία του Covid έχει επισημάνει την ανάγκη για καθολική παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κάλεσε τους ηγέτες των κρατών και τους επικεφαλής της φαρμακευτικής βιομηχανίας να “αφιερώσουν μία προσπάθεια” για να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε εμβόλια κατά του COVID-19. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ανθρωπιστικές κρίσεις έχουν καταστεί το status quo», δήλωσε ο Πάπας, ενώ αναφέρθηκε στον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά εργασίας, τη μετανάστευση και την ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δίωξης λόγω θρησκείας.

«Δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε τον καταστροφικό αντίκτυπο της κρίσης του COVID-19 στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων νεαρών μεταναστών και προσφύγων», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, αναφερόμενος στην αύξηση της βίας κατά των παιδιών, κι εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι “ορισμένες χώρες και οργανώσεις προωθούν την άμβλωση ως μία από τις λεγόμενες” βασικές υπηρεσίες “που παρέχονται στην ανθρωπιστική αντίδραση στην πανδημία.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΟΗΕ πρέπει να γίνει ένα ακόμη πιο αποτελεσματικό εργαστήριο για την ειρήνη, όπως επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη έκκληση για ανακωχή εν μέσω της πανδημίας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Δικαιοσύνη και Έλεος του Θεού

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ «ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΘΕ  ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ»  Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια πρόσφατη συνέντευξη, όπως το συνηθίζει,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου