Μπροστά στην επιτύμβια στήλη αφιερωμένη στους φτωχούς

Μπροστά στην επιτύμβια στήλη  αφιερωμένη στους φτωχούς

Πριν από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό, ο Πάπας Φρααγκίσκος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ATD Fourth World Movement για να απαγγείλει την προσευχή των πιστών που συνέθεσε ο ιδρυτής πατέρας Ιωσήφ Βρεσίνσκι.
Μια χορωδιακή προσευχή για να αγκαλιάσει τα εκατομμύρια των παιδιών, των νέων, που υποφέρουν από άνδρες και γυναίκες που εξακολουθούν να θέλουν να αγαπούν, να προσεύχονται και να εργάζονται "για να γεννηθεί μια χώρα αλληλεγγύης" και να ζητήσει από τον Θεό να στείλει "εργάτες" στο θερισμό του. Με αυτό το αίτημα, που είναι η προσευχή του πιστού που συνέθεσε ο Υπηρέτης του Θεού, ο πατέρας Ιωσήφ Βρεσίνσκι (1917 – 1988), ιδρυτής του τέταρτου Παγκόσμιου Κινήματος ATD, ο Πάπας Φραγκίσκος ήθελε να προηγηθεί της Αγίας Λειτουργίας στη Βασιλική του Λατεράνου για την γιορτή των εγκαινίων της. Η συνάντηση με την αντιπροσωπεία του κινήματος πραγματοποιήθηκε στην πινακίδα αφιερωμένη στα θύματα της φτώχειας. Έτσι, ο Πάπας ξεκίνησε επίσημα την τρίτη Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών, η οποία θα κορυφωθεί με τον εορτασμό της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Προς τιμήν των θυμάτων της φτώχειας

Βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό μία αναμνηστική πλάκα, αντίγραφο της οποίας εγκαινιάστηκε στις 17 Οκτωβρίου 1987 στην περιοχή Trocadero του Παρισιού από τον Wresinski και πάνω στο οποίο είναι χαραγμένα τα λόγια: «Όπου οι άνθρωποι καταδικάζονται να ζήσουν στη δυστυχία, παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. «είναι καθήκον τους να ενωθούν για να γίνουν σεβαστοί» "Αυτοί οι άνθρωποι , εξοντωμένοι και εξαντλημένοι στο σώμα και το πνεύμα, γνωρίζουν πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν, ούτε καν να φανταστούν (Πατέρας Wresinski)"

15 Οκτωβρίου 2000

Είναι το έτος του Μεγάλου Ιωβηλαίου του 2000 και ακριβώς στις 15 Οκτωβρίου, ένα αντίγραφο της επιτύμβιας στήλης τοποθετήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό της Ρώμης. Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν 30 αναπαραγωγές αυτής της χαρακτικής στήλης που κραυγάζει προς τον ουρανό και τους ανθρώπους και υπενθυμίζει το πέρασμα των φτωχότερων και πιο αόρατων σε αυτή τη γη: αυτούς που η ιστορία ποτέ δεν θα θυμηθεί αλλά πάνω τους έχει χτιστεί.
"Κανένα αστέρι, κανένα μνημείο δεν έχει ανεγερθεί, δεν έχει τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα … μόνο η σάρκα αυτών των ανθρώπων φέρνει την ουλή. Και όμως, σε αυτούς τους τόπους η ανθρωπότητα έχει υποφέρει όπως πουθενά αλλού. Έχουμε δει τα παιδιά να ικετεύουν, να καλύπτονται με ντροπή. Έχουμε δει μεγάλες ταπεινώσεις … Ποιος θα τους γνωρίσει; Ποιος θα τους δει; (Πατέρας Wresinski) "
Το κείμενο της δέησης των πιστών
Για τα εκατομμύρια των παιδιών που λυγίζουν από πείνα, που έχουν χάσει τα χαμόγελά τους, αλλά εξακολουθούν να θέλουν να αγαπούν. Για τα εκατομμύρια των νέων ανθρώπων που, χωρίς ένα λόγο να πιστεύουν ή να υφίστανται, αναζητούν μάταια ένα μέλλον σε αυτόν τον παράλογο κόσμο.
Σας παρακαλούμε, Πατέρα, στείλε εργάτες στο θερισμό σου.
Για τα εκατομμύρια των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών, με καρδιές που εξακολουθούν να είναι δυνατές για να πολεμήσουν, το πνεύμα των οποίων στρέφεται εναντίον της άδικης μοίρας που τους επιβλήθηκε, των οποίων το θάρρος απαιτεί το δικαίωμα για ανεκτίμητη αξιοπρέπεια.
Σας παρακαλούμε, Πατέρα, στείλε εργάτες στο θερισμό σου.

Για τα εκατομμύρια των παιδιών, των γυναικών, των ανδρών που δεν θέλουν να καταρρίψουν, αλλά να αγαπήσουν και να προσευχηθούν, να εργαστούν και να ενωθούν, ώστε να γεννηθεί ένας κόσμος αλληλεγγύης. Μια γη, η γη μας, όπου κάθε άνθρωπος δίνει τον καλύτερο εαυτό του πριν πεθάνει.
Σας παρακαλούμε, Πατέρα, στείλε εργάτες στο θερισμό σου.
Για να γίνουν όλοι αυτοί που ακούνε το λόγο του Θεού μία δύναμη που θα εξαλείψει τη δυστυχία μια ανθρωπότητα και θα γίνει αληθινή εικόνα Του.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου