Μπορούμε να προσευχόμαστε για τη βροχή;

Μπορούμε να προσευχόμαστε για τη βροχή;

ΜΠΟΡΟΥΜΕ_ΝΑ_ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ_ΓΙΑ_ΤΗ_ΒΡΟΧΗ.jpg

Πώς μπορεί αυτή η προσευχή να γίνει κατανοητή σε μια κοινωνία τόσο εκκοσμικευμένη, όσο η δική μας;
Πρόκειται ακριβώς για ένα πρόβλημα της εκκοσμικευμένης κοινωνίας, αλλά για εκείνους που πιστεύουν αληθινά στο Θεό δεν είναι καθόλου πρόβλημα. Είναι ένα αίτημα που μπορούμε να απευθύνουμε στο Θεό Δημιουργό, εφόσον πιστεύουμε ότι είναι Παντοδύναμος. Με το αίτημα αυτό, όπως με κάθε ικετευτική δέηση, δε δοκιμάζουμε την Παντοδυναμία του Θεού, αλλά την προϋποθέτουμε. Πιστεύουμε ότι, αν αυτό που ζητάμε, ο Παντοδύναμος Θεός κρίνει ότι μπορεί να συμβάλει στα σχέδια που έχει για τη σωτηρία μας, τότε το ικανοποιεί. Όταν εμείς ζητάμε κάτι στο Θεό αυτό πρέπει να είναι σύμφωνο με το δικό Του θέλημα κι όχι μόνο με τη δική μας επιθυμία. Εμείς χρησιμοποιούμε τη λογική, αλλά ο Κύριος τη σοφία.
Είναι ο Κύριος που μας είπε «ζητείτε και θα λάβετε, κτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Δε μας προσδιόρισε τί να ζητάμε. Μας είπε όμως επίσης: «Ζητείτε πρώτα τη Βασιλεία του Θεού κι όλα τα άλλα θα σας προστεθούν». Αυτά τα άλλα μπορεί να αφορούν τόσο στο σώμα, όσο και στην ψυχή. Τα παιδιά του που πορεύονται εδώ στη γη δεν είναι μόνο ψυχή, αλλά σώμα και ψυχή. Και τόσο το σώμα όσο κι η ψυχή έχουν τις δικές τους ανάγκες. Η πίστη όμως μας βοηθά να χρησιμοποιούμε σωστά τις προτεραιότητες των αναγκών μας. Το να ζητάμε ένα υλικό αγαθό που το θεωρούμε απαραίτητο για τη ζωή μας, αυτό είναι όχι μόνο επιτρεπτό αλλά και σωστό.
Όταν ζητάμε από τον Κύριο, να μας εξασφαλίσει την απαραίτητη βροχή για τη ζωή μας, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είμαστε εμείς οι ίδιοι που με την αλόγιστη συμπεριφορά μας προς τη δημιουργία έχουμε προκαλέσει τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή. Το όμορφο περιβάλλον μέσα στο οποίο ο Δημιουργός Θεός έθεσε τον άνθρωπο για να εργάζεται ονομάζεται από την Αγία Γραφή Παράδεισος, εμείς όμως με τη δική μας κακή χρήση τον μεταβάλλουμε σιγά – σιγά, αλλά σταθερά σε κόλαση.
Όμως ο Θεός που μας αγαπά, παρόλο που γνωρίζει τα λάθη μας, βλέπει τις απροσεξίες μας, τα σφάλματά μας και την αμαρτία μας, γνωρίζει πώς να απαντά σε κάθε αίτημά μας.

Προτείνω, λοιπόν, να προσευχηθούμε στον Κύριο και να του ζητήσουμε την απαραίτητη βροχή. Να τη ζητήσουμε ιδιαίτερα για τους αδελφούς μας τους αγρότες, διότι απ’ αυτήν εξαρτάται, αν ο ιδρώτας του προσώπου τους, θα εξασφαλίσει τον άρτο τον επιούσιο στο οικογενειακό τραπέζι.
Η πανδημία δε μας επιτρέπει ακόμη να έχουμε μεγάλες εκκλησιαστικές συνάξεις των πιστών για την προσευχή.
Ζητώ, λοιπόν, από την κάθε οικογένεια που είναι η «κατ’ οίκον εκκλησία» να εμπιστευθεί αυτό το αίτημά της στον Κύριο, διότι όπως λέει ο ψαλμωδός: «Ο ποταμός του Θεού είναι γεμάτος νερό» (Ψαλμός 65,10) και να προσευχηθεί με πίστη ζητώντας του το πολύτιμο δώρο της βροχής.

Για να σας βοηθήσω σας προτείνω την παρακάτω προσευχή:
Κύριε και Θεέ μας,
από τον οποίο όλα τα δημιουργήματα λαβαίνουν ενέργεια, ύπαρξη και ζωή,
δώσε στην ξηραμένη γη τη δροσιά της βροχής,
ώστε οι άνθρωποι βέβαιοι για τον καθημερινό τους άρτο,
να μπορέσουν να αναζητήσουν με αισιοδοξία τα αγαθά του πνεύματος.
Δια του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας,
ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.
Αμήν.

+ Ν

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 27 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου